Den lokale båtbyggerhistorien i Hemnes er noe av vår viktigste kulturarv, og en gruppe entusiaster har tatt mål av seg å få mest mulig av dette inn mellom to permer. Eller skal vi si flere permer, for det kan fort bli 4-5 bøker.
Den lokale båtbyggerhistorien i Hemnes er noe av vår viktigste kulturarv, og en gruppe entusiaster har tatt mål av seg å få mest mulig av dette inn mellom to permer. Eller skal vi si flere permer, for det kan fort bli 4-5 bøker.
Mot slutten av sommeren i fjor satte Hemnes båtbyggerhistoriske forening ned et arbeidsutvalg med interesserte og kompetente personer som har tatt mål av seg å ta vare på en meget viktig del av vår lokale historie, forteller Torbjørn Skjæran, leder for arbeidsgruppa.
– Hvor mye har dere tenkt å ta med i dette bokverket?
– Jo, vi er temmelig ambisiøse, det må innrømmes, og det ikke uten grunn. Det er faktisk på høy tid at noen tar tak i dette, slår Skjæran fast, og fortsetter: – Det er jo ganske fantastisk at det er bygget så mye som rundt regnet 300.000 småbåter og over 2.000 skøyter med dekk her i regionen. Store mengder småbåter kom fra de mange små båtskøtene rundt på bygdene omkring Ranfjorden. Både nede ved strandsonen og langt opp i innlandsbygdene. Senere kom serieproduserte fritidsbåter i tre fra Rana Båtfabrikk, og deretter ble det mange år med serieproduksjon av plastbåter fra denne fabrikken med merkevaren «Rana» og dessuten det velrennomerte båtsortimentet fra Rana Plast (Præsteng-fabrikken). Verdiskapningen her på «Berget» har vært av stor betydning takket vært alt som har hatt med båt å gjøre.
– Vil alt dreie seg om selve båten og båtsmedene?
– Nei, her er mye annet å ta fatt på. Historien om båtbyggingen vil fortelle om utviklingen av båttyper gjennom tidene, samt en presentasjon av de forskjellige båtbyggerne og hvilke typer båter de bygget. Det hele må med. I tillegg skal historien fortelle om industrien og næringslivet som fulgte med selve båtbyggingen; smeder, seilmakere, elektrikere og andre utstyrsprodusenter. Og selvsagt oppkjøperne som videresolgte alt av produkter fra årer, øsekar, båtovner etc. ? og selvagt alle tenkelige båttyper.
Hemnes Båtbyggerhistoriske Forening (HBBF) er stiftet for å ta vare på distriktets båtbyggerhistorie, og det arbeider vi med så godt som hele tiden. M/K «Remi Ketil» som er bygget på Hemnesberget, er kommet «hjem» og under restaurering. HBBF har tatt initiativ og ansvar for å få skrevet båtbyggerhistorien som er unik i norsk sammenheng.
Bokprosjektet
I april 2017 innkalte HBBF til et møte for å undersøke interessen for å forene gode krefter for å få nedskrevet kommunens omfattende båtbygger-historie. Inviterte skrivere og andre ildsjeler fra både Hemnesberget og Korgen deltok. Bokprosjekt om båtbyggerhistorien rundt Ranfjorden er nå godt i gang. Samarbeid med Hemnes og Rana Historielag er etablert, og samarbeid med Hemnes og Rana kommuner er under etablering. Vi er storfornøyd med å ha fått Klaus Solbakken, Ivar Hartviksen og Torstein Finnbakk med på laget, forteller Torbjørn Skjæran. – HBBF planlegger å gi ut en bokserie om bygging av småbåter, sjarker og skøyter i hele Ranfjorden. Skriving pågår, forsterkning med lokale, profesjonelle skrivere er i gang og lansering av bokserien samlet forventes å bli høsten 2020.
– Vi har organisert bokprosjektet slik, forteller en entusiastisk prosjektleder:
De skrivende medlemmene i arbeidsgruppa er foreløpig: Harald Brygfjell, Dag Brygfjell, Stein Dahlberg, Steinar Jørgensen, Ivar Hartviksen.
Øvrig bistand: Tore Furuhatt, Hilde Sletten, Bjørn Erik Knutsen, Tormod Steen, Ivar Hartviksen, Torstein Finnbakk.
– Hvor mange bøker kan det bli snakk om totalt sett?
– Vi har ikke tatt stilling til eksakt antall bøker, men det blir i alle fall flere, forklarer Torbjørn Skjæran. Den lokale båtbyggerhistorien rundt hele Ranfjorden er foreløpig tenkt inndelt i fire «bolker» mens vi arbeider med stoffet. Men blir dette stoffet veldig omfattende, må vi så klart fordele det på flere bøker, slår Skjæran fast.
– Har dere nok underlag og kilder for å fullføre hele prosjektet?
– Hemnes båtbyggerhistoriske forening (HBBF) er nok ikke i mål enda, og vi er selvsagt interessert i nye opplysninger fra personer som har kjennskap til interessante historier, eller har skriftlig materiale om båtbyggingen i Hemnes og Rana. Gjerne også bilder. Kontakt snarest Torbjørn Skjæran, pr. telefon: 906 43 535 eller på e-post: ts
inveco.no
– Et slikt prosjekt blir vel neppe billig. Har dere finansieringen i boks?
– Vi er inne i en krevende prosess med å søke støtte til prosjektet. Der er det ennå en vei å gå, men vi har stor tro på at vi om ikke lenge skal være sikret økonomien i prosjektet. Vi håper og tror at det finnes stor velvilje i både Rana og Hemnes kommune for å få dette til, og ellers er det flere andre offentlige instanser og andre som vi har god dialog med, avslutter Skjæran.