Tonnevis med kjøtt kjøres inn og ut av portene ved Natura på Bjerka daglig. Etter ti år har de blitt «voksen», med egen, stolt, bedriftskultur.
165.000 dyr føres inn gjennom portene på Nortura Bjerka årlig. Det er 40.000 mer enn beregnet da bygget ble planlagt, og all økning kommer grisefjøs, svært mange av disse er lokale.
HR-sjef for region Midt og Nord-Norge, Kurt Ove Mikalsen, står i «festsalen», det forberedes til galla for 250 personer. HR har sneket seg inn i det norske språket og står for «Human Resources», menneskelige ressurser, kanskje personalsjef er mer forståelig. Og festsalen, Nortura Bjerka har ikke egen festsal. De har lånt et bilverksted av nabo Bjerka Bil. Det er nyvasket og bord med hvite duker står klare. På scenen øver et band, ikke importert, tollvernet har effektivt banet vei for kortreiste musikere, de fleste jobber ved anlegget.
Mikalsen forteller om en litt kronglete start for anlegget. For at Bjerka skulle realiseres måtte flere andre anlegg legges ned. Lokaliseringskampen var hard, og de ansatte fra anlegg i Salten, Mosjøen og Brønnøysund fikk tilbud om jobb.
– De som fulgte med fra Brønnøysund ukependlet, men forvant en etter en. De fra Bodø som fant seg til rette flyttet hit mens vefsningene har vært trauste, de dagpendler fortsatt, ler Mikalsen, og snakker selvsagt kav vefsning selv.
I starten ble det satt opp buss fra Mosjøen, men slik er det ikke lenger.
– Nei, med ulik arbeidstid ble det lange dager med ventetid, nå samkjøres det bil. Det er ikke bare å flytte over en bedriftskultur når anlegg legges ned og bygges opp andre steder. Det har vært en tøff prosess, men kultur er viktig og vi har tatt grep for å skape en god bedriftskultur. Dette har tatt tid, men de siste årene har denne satt seg, i dag er vi som jobber her stolt av bedriften, sier han, og forklarer at omtrent halvparten av de som opprinnelig fulgte med fra de nedlagte anlegg har sluttet.
Det blir stadig flere ansatte i anlegget fra Hemnes, i starten var det svært få og har kanskje medført at lokalbefolkningen har hatt et fremmed forhold til bedriften.
Fabrikksjef Roger Nyland river seg løs fra scenen. Han er med i bandet som skal spille på festen.
– Det er vår første øvelse og med 22 låter på repertoaret blir det spennende. Med bare Norturaansatte i bandet holder vi nede kostnadene og oppe kvaliteten, hevder han med et solid glimt i øyet.
Han beskriver Bjerka som en suksesshistorie for Nortura.
– Vi har 70-75 faste ansatte og bidrar med 105-110 årsverk inkludert sesongarbeiderne. Vi driver stadig bedre, første halvår i år ble 2 millioner bedre enn i fjor, på de siste tre år har vi forbedret oss med 20 millioner kroner.
For noen år siden vurderte Nortura å legge ned deler av virksomheten på Bjerka. I dag framstår anlegget som et av de mest vellykkede i konsernet. Forbrukerne kan imidlertid ikke gå i butikken og finne kjøtt som er sluttforedlet ved anlegget.
– Videreforedling til forbrukere skjer ved anlegget i Målselv, vi skjærer kjøtt her som sendes andre steder for sluttbehandling, forklarer HR-sjef Mikalsen, og forteller om kjøttet de leverer etter bestilling til restauranter, spesialtilpasset etter behov.
– Dette er til storkjøkken, tørrhengt biff i kjølerom som vi har utviklet her. Kanskje dette kan bli et produkt til sluttbrukeren, vi får det til men det blir en dyr biff, innrømmer han.
På tur ut av anlegget får vi med oss store tall fra fabrikksjef Nyland.
– Totalt betaler vi ut 435 millioner til bøndene som leverer til oss, og vi kjøper inn ulike varer og tjenester for ytterligere 100 millioner i året. Vi betaler også 160 millioner til staten i form av ulike skatter og avgifter, avslutter han.
Med i det siste regnestykket er også skatt fra de ansatte ved anlegget.