Hemnes Mikrobryggeris dager er talte. Tiden strakk ikke til og det ble til slutt for mye arbeid som måtte legges ned i det som begynte som en hobby.
Brygger Lars Kåre Andreassen har nå lagt utstyret ut for salg og håper at noen lokale overtar slik at det fortsatt kan være et bryggeri på Hemnesberget.
Drømmen om et eget bryggeri startet for mange år siden. Allerede i 1997 anskaffet Andreassen seg et lite bryggeri som kunne brygge batcher på 50 liter. Dette var dog kun til internt bruk. Under en etablererkonferanse på Langbakken tidlig på 2000-tallet lanserte han idéen om å starte eget bryggeri på Hemnes.
Interessen for øl og ølbrygging hadde vært der i mange år. Hver gang han var ute og reiste havnet han gjerne på en omvisning der det var et etablert bryggeri. Reiser både til Sør-Amerika, New Zealand og Europa gjorde nok ikke drømmen mindre.
Så en dag ble avgjørelsen tatt. Det gamle lefsebakeriet i Idrettsveien ble pusset opp til bryggeri etter standarder som kreves og bryggekar, lagertanker, tapperi, kjøleaggregat og annet utstyr ble kjøpt inn. Størrelsen på utstyret ble bestemt av størrelsen på døra. Utstyret kunne ikke være større enn at han fikk det inn.
Mattilsynet godkjente lokalene, Tollvesenet gav klarsignal og til slutt gav også Helsedirektoratet sitt klarsignal til at det kunne brygges øl i industriell skala på Hemnes. Bevilling til å brygge og selge ble innvilget og det første brygget som faktisk ble kalt «Det Første Brygget» ble sluppet 3. februar 2013. Det var Scandinavie Mat og Vinhus i Sandnessjøen som fikk første leveranse, mens Rema 1000 Ranenget fikk en leveranse fire dager etter.
Flere ølsorter så dagens lys, både over- og undergjærede øltyper. Jazz, et lyst øl, Blues, som var mørkere, samt pilsenerølet 808 kom måneden etter og ble å finne fast i sortimentet. De gyllne dråpene fra Hemnes Mikrobryggeri ble etter hvert å finne fra Brønnøysund i sør til Tromsø i nord.
Lars Kåre tok også på seg å levere såkalte «private labels», øl til spesielle anledninger. Klemetøl var et av disse. Dette ølet gav Andreassen sølv i konkurransen «Arktisk verdiskaping» som ble arrangert av Bioforsk Nord og NHO reiseliv for 11. gang i 2013. Andreassen ble oppringt og fortalt om premien og bedt om å møte i Tromsø dagen etter.
– En artig telefon å få, selv om jeg ikke hadde anledning til å dra.
Mikrobryggeriet ble fast leverandør av festivaløl til jazzfestivalen og da NCP feiret 25 år kom det et jubileumsøl med egne etiketter. Da Jul på berget ble arrangert hadde Mikrobryggeriet egen salgs-bod med «Jul på Berget-øl.» Det kanskje mest spesielle produktet var et mørkt overgjæret hveteøl som fikk navnet «Freak out». Det spørs om ikke dette var den eneste versjonen av et slikt øl i hele landet på den tiden.
Hemnes Mikrobryggeri fikk også bevilling til å drive ølsalg fra bryggeriet.
– Det kunne jo være greit å kunne selge noen flasker som smaksprøver til de som kom innom på besøk og omvisning, forteller Andreassen som tilføyer at det aller meste ble kjørt ut til kunden som alle var butikker og serveringssteder.
Bryggeriet fikk også forespørsel fra NIBIO (Bioforsk) om å være med i prosjektet Northern Cereals som en av tre øl produsenter. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom Island, New Foundland, Orknøyene, Færøyene og Norge der hensikten var å utvikle produkter av bygg dyrket i de nordlige deler av verden.
– Jeg dro til Orknøyene for å treffe de andre deltakerne. Dessverre hadde jeg ikke mulighet til å dyrke korn i tillegg til alt annet, men det hadde vært morsomt å kunne være sin egen leverandør av råvarer.
– Jeg fikk oppfylt drømmen om å sitte på en pub å drikke øl som jeg selv hadde brygget, ikke verst forteller han før han tilføyer at det for det meste var hardt arbeid og marginalt med tid.
– Hvert brygg, eller batch, var på 300 liter. Selv om alt jeg har produsert har blitt solgt ble det marginalt økonomisk. Jeg tok ikke ut lønn. Skulle jeg ha hatt noe mer igjen for arbeidet med produksjon av øl måtte jeg ha bygget ut og produsert mye mer, men da hadde investeringskostnader kommet til. Jeg legger derfor ned produksjonen nå uten å skylde noen en eneste krone.
Bare distribusjonen av ølet var en utfordring. Sandnessjøen og Mosjøen ble tatt på egne turer, mens leveringer på Bjerka, Korgen og Mo ble noe lettere da det sammenfalt med andre turer. Han forteller også at ferieturer ble startet med fullpakket bil hvor det gjerne var med en ti-tolv kartonger med øl som skulle leveres på turen.
Den aller første ølbryggerieieren i kommunen forteller at det har vært mange gode tilbakemeldinger på produktene. Det har vært en artig tid der han har fått holde på med det han ønsket selv om det har vært et slit. Juleølet sist jul ble det aller siste brygget og den endelige avgjørelsen om å bygge ned bryggeriet og selve utstyret ble tatt i sommer.
Volumet ble for lite og investeringer for å øke volumet for store. Han er glad han turte å prøve og angrer ikke et sekund på det han kaller en litt impulsiv handling selv om drømmen hadde vært der i mange år.
Nå er altså utstyret lagt ut for salg. Fat og flasker er allerede borte, mens lagertanker, kokekar og meskekar står klart til avhenting.
– Lagertankene går nok fort, men kokekar og meskekar blir sikkert litt verre å bli kvitt. De som brygger i dag vil gjerne ha noe som er litt mere elektronisk. Han regner med at tapperiet og kjøleaggregatet er lett omsettelig.
Snipp, snapp, snute og Hemnes Mikrobryggeri var ute, men eier, brygger, tapper salgsjef, ølkjører og produktutvikler Andreassen håper utstyret blir solgt til noen som vil videreføre produksjon på Hemnesberget.
– Det hadde vært artig!