Her ser vi Nybræna ved Industrikaiet på Hemnesberget. Fin båt med original hvalkanon i bauen. Også utkikkstønna er på plass.
Nybræna LDKX. Her ser vi Nybræna ved Industrikaiet på Hemnesberget. Fin båt med original hvalkanon i bauen. Også utkikkstønna er på plass. Foto: Jon Arne JacobsenBilde 1 av 4
jammen hadde de det fint på "soldekket"
Mannskapet på båten. jammen hadde de det fint på "soldekket"Bilde 2 av 4
Fv. skipper Svein Johnsen, skipshunden, kona Kari Wenkel Lian og matros Stig Lothaug Skipper Stig Johnsen på sin plass i styrhuset. På styrbord side av styrhuset kan man lese om båtens historie gjennom tidene med forskjellige dere og ombygginger.
På brua. Fv. skipper Svein Johnsen, skipshunden, kona Kari Wenkel Lian og matros Stig Lothaug Skipper Stig Johnsen på sin plass i styrhuset. På styrbord side av styrhuset kan man lese om båtens historie gjennom tidene med forskjellige dere og ombygginger.Bilde 3 av 4
Fv. skipper Svein Johnsen, skipshunden, kona Kari Wenkel Lian og matros Stig Lothaug
Opplysninger om båten. Fv. skipper Svein Johnsen, skipshunden, kona Kari Wenkel Lian og matros Stig Lothaug Foto: Jon Arne JacobsenBilde 4 av 4

Hvalskuta Nybræna LDKX flyter fortsatt.

Sea Shepherd og Paul Watson husker for mangt. Også at de forsøkte å senke Nybræna ved kaia i Steine i Lofoten 3. juledag i 1992.

I forrige uke lå båten trygt og godt ved kai på Hemnesberget og solgt massevis av hvalkjøtt. I dag eies båten av Kystlaget Nybræna. Dette er nok Norges minste Kystlag med bare tre medlemmer.

– Vi overtok båten i 2010 da den var klargjort for hugging. I den forbindelse startet vi Kystlaget som består av min kone, sønn og meg selv, forteller skipper Svein Johnsen.

Båten er bygget i 1960 og har som flere slike båter hatt flere eiere opp gjennom tidene.

– I dag bruker vi båten til å dra opp og ned kysten å selge hvalkjøtt. Folk venter på oss når vi kommer for de vet at produktene som er fra Lofoten er prima vare. Her på Helgeland skal vi i tillegg til Hemnesberget innom Mo i Rana, Sandnessjøen og Brønnøysund. Kanskje blir det flere stopp i samme slengen. Vi rett og slett elsker å holde på med dette. Vi møter jo bare hyggelige folk, og gjensynet år for år er kjempemoro.

Denne høstdagen har de tatt frem salongen fra «stua» og tar i mot kjøperne der. Med en gammel treskøyte under beina følger de godt med på gjengen som jobber med Remi Kjetil.

Tydelig at Kystlagbåtene holder sammen.