Villmarksveien feirer 25-års jubileum, og Hemnes historielag inviterer til feiring. Som guide på turen har de Per Jomar Hoel og Dag Brygfjell – og få kan vel mer om veistrekningen enn forfatterne av bøkene om veien!
Navn: Per Jomar Hoel
Fra: Oppdal. Har bodd i Korgen i 50 år.
Alder: 71 år
Familie: Gift med Elsa, en sønn, Sjalg Olav 48 år, tre barnebarn, Vilja 21 år, Eir 18 år og Gard 11 år.
Aktuell som guide sammen med Dag Brygfjell på 25-års jubileumstur på Villmarksveien.
– Først av alt: Hva er Villmarksveien, sånn helt kort?
– Villmarksveien er en 136 km lang, naturskjønn, veistrekning på Indre Helgeland. Den starter i Korgen og ender ved Bjortjønna, like nord for Majavatn. Veien går gjennom Hemnes, Hattfjelldal og Grane kommuner.
– Og nå er det 25-års jubileum. Akkurat hva er det som er 25 år?
– Den 10.september er det akkurat 25 år siden Villmarksvei-begrepet ble brukt første gang offentlig. Da var det åpning av veien, og Trond Brennhaug, ordfører i Grane, brukte Villmarksveien i sin åpningstale. Ørnulf Skjæran var Hemnes sin representant under åpningen. Det har vært arbeidet på veien siden 1800-tallet, men den 10.sept 1993 var det mulig å kjøre hele strekningen.
– Har du noe inntrykk av hvor kjent Villmarksveien er, både i og utenfor vår kommune?
– I de tre vertskapskommunene er nok Villmarksveien godt kjent, men ut over det er nok kunnskapen mer sporadisk. Vi har flere Villmarksveier i landet, og i NAF sin veibok blir Villmarksveien her betegnet som den villeste.
– Det er så mye å se og oppleve langs Villmarksveien at du og Dag Brygfjeld har skrevet et trebinds bokverk om veien. Hva er dine favoritter på strekningen?
– En tur etter Villmarksveien er en reise i vakker natur, i en rik historie helt tilbake til Steinalderen og i et vell av historier om mennesker, fjell og dyr. Jeg har ingen spesielle favoritter, rikdommen ligger i helheten, skjønnheten og variasjonene.
– Hvorfor skal man bruke søndagen på en tur langs Villmarksveien?
– Elsa og jeg har brukt utallige søndager etter Villmarksveien. Under bokprosjektet ble vi også kjent med svært mange som bor langs veien. Fantastiske folk som ikke har begrenset seg for å hjelpe oss. Å kjøre Villmarksveien er som å være på en jazzkonsert. Du vet aldri hva som dukker opp bak neste sving, alltid spennende hva neste opplevelse blir. Villmarksveien er ikke for «raggere». Den skal kjøres rolig, så inntrykkene får tid til å synke inn. En søndagstur jeg unner alle!
Per Jomar om Hemnes:
– Hva er aller best med Hemnes?
– For meg er lett tilgjengelighet til naturen, en flott arbeidsplass og omgang med trivelige folk og gode fritidstilbud hovedårsaken til at hele yrkeskarrieren min ble i Hemnes.
– Hvilken Hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Nå bor riktignok Ann Karin Krogli og Svein Arne Brygfjeld på Mo, men det de har gjort for Hemnes Turistforening i mange år, fortjener et vell av blomster. Nå er Rabotprosjektet i ferd med å avsluttes, og det er blitt et folkehelseprosjekt i ultraklassen som hele regionen drar nytte av.
– Du får endre en ting i Hemnes, hva?
– Hemnes kommune er en fin kommune å bo i. Humpete veier og reduserte servicetilbud finnes, men jeg tror vi kan endre mest om vi blir litt flinkere til å framsnakke hverandre. Og det får ingen budsjettmessige konsekvenser, bare trivselsmessig.
– Smul sjø eller evig snø? Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Da bli det uten tvil evig snø. Fjellheimen i Hemnes er kjemperik. Jeg trives best utenfor dekningsområde for mobilen, men nå har jeg såpass mange aldersskavanker at jeg har lovet å ha den med der jeg går. Vi har hatt hytte ved Stormyrbassenget i snart 35 år. Der er vi mer og mer. Dessuten trives vi svært godt på turisthyttene i kommunen også.