«Gi jernet» var startskuddet for en rekke arrangementer i regi av Mental Helse Hemnes – som skal markere verdensdagen for psykisk helse i hele tre uker.
Raushet og medmenneskelighet var stikkord som var veldig sentrale under årets første arrangement som ble holdt på samfunnshuset i Korgen. «Vær raus» er også årets tema for verdensdagen, der organisasjonen oppfordrer alle til å vise raushet i hverdagen.
Et menneskelig budsjett
Konferansier for kvelden var Andrew B. Amundsen, leder Helse og Velferd i Hemnes kommune. Han startet showet med å introdusere seg selv for de få som hadde møtt opp. Ja, for det var overraskende få som hadde tatt seg turen denne fredagskvelden, men som Amundsen selv fastslo, er det ikke bestandig antall oppmøtte som er det viktigste.
Amundsen er ranværing. En stor sorg i følge han selv.
– Jeg er glad i Hemnes. De aller største godene i denne kommunen er å være omringet av ildsjeler som setter i gang ting og får det til.
Selv ønsker han også å bidra til at Hemnes skal være et bra sted å bo.
– Jeg vil lage et menneskelig budsjett. Et budsjett som sier at vi ikke har råd til å miste noen til selvmord. Et budsjett som unngår at ungdom skal føle seg ensom.
Raushet og åpenhet
Første taler ut var Per Jomar Hoel. En kjent skikkelse i kommunen – forfatter, historiker og tidligere rektor og ordfører. I sitt foredrag snakket han om årets tema, nemlig raushet.
– Da jeg ble spurt om å snakke for dere i dag ble jeg først veldig overrasket, for av og til føler jeg meg som alt for lite raus.
Med sitt kjente tonefall og dialekt funderte han over hva som kan være det rauseste han selv har opplevd.
– Nå har jeg bodd i Korgen i 50 år og en av grunnene for at jeg har funnet meg så godt til rette er rausheten jeg har opplevd av så mange i denne kommunen.
Videre talte han om hvordan det å bry seg og være raus påvirker hvordan man har det med seg selv.
– Det er godt at andre er rause mot en, men det kjennes også godt å være raus mot andre.
– Mange er redd for ikke å være bra nok og for å være seg selv, men viser vi glede og takknemlighet, leker oss og trives, da er ikke man ikke så langt unna å finne veien til gleden, fortsetter han.
Han fortsatte å reflektere rundt hvordan åpenhet påvirker samfunnet, og hyllet kjendiser og andre som har turt å stå frem med sine utfordringer. Likevel sendte han et lite stikk til realityseriens bransje og undret over om de kanskje har tøyd strikken litt langt hva åpenhet gjelder.
Hoel hadde med seg Arvid Martinsen som «side-kick» og musiker. I mellom Hoels foredrag bidro Martinsen med flott musikk og små anekdoter om livet.
Musikk som virkemiddel
Cathrin Leifsdatter Michalsen Hagen har vært i Korgen før og holdt foredraget «Når tårer blir til gull», og denne fredagskvelden var hun invitert tilbake. I foredraget sitt snakket hun om hvordan det er å leve med ADHD og bipolar lidelse.
– Jeg har også en borderline personlighetsforstyrrelse, men den drar jeg bare opp når jeg vil skylde på noe, ler hun.
Hagen fortalte videre om hvordan hun finner mye hjelp i musikk. Og det var nettopp musikk hun brukte som virkemiddel for å få frem mye av budskapet sitt. Med seg hadde hun Ronny Pruglhei på gitar, og sammen hadde de en flott dynamikk og skapte god stemning med sine musikalske innslag. Så på mange måter gjorde det lite å gå glipp av gullrekka denne fredagskvelden.
Hun snakket om det å være bra nok som man er.
– Samtidig er det viktig å hele tiden jobbe med seg selv, tilegne seg kunnskap å bli klokere. Jeg jobber med det hver dag, og før jeg gikk inn hit i dag var jeg overbevist om at jeg kom til å gå hjem et klokere menneske.
Hagen poengterte også viktigheten med å få frem at livet er steinhardt.
– Det er viktig for meg at andre skal forstå at mentale utfordringer er alvorlig. Og jeg vil rose mannen min for hans tålmodighet og raushet, fordi det er ikke alltid så lett å være pårørende. Det er aldri for sent å lese seg opp eller gå inn for å forstå hvordan andre har det.
Vanskelig tema
Etter over tre timer avsluttes kvelden med takking til de som takkes skal, og Amundsen roser Mental Helse Hemnes.
– Det er bra at dere eksponerer oss for et vanskelig tema, men pakker det inn i en hyggelig ramme.
Leder i MHH, Birgit Fjelldal takker for en fin kveld og deler ut roser til frivillige og foredragsholderne.
– I dag har jeg lært mye om det å være raus, avslutter hun.