Onsdag 19. september arrangerte Hemnes Arbeiderlag åpent møte, der temaet var sentrumsplan for Hemnesberget. Planprosessen har nå pågått i omkring fem år, og nå håper både administrasjon, politikere og lokalbefolkning på at planene kommer til vedtak. I motsatt fall vil det bety tilbake til start, og muligens fem nye år med planlegging. Saken skal opp i kommunestyremøtet 27. september, og mange er spente på hva utfallet der vil bli.
Det var en godt besøkt aula ved Hemnes Sentralskole, da nær seksti tilhørere og innledere hadde tatt turen for å få nærmere informasjon om hvordan fremdriften i sentrumsplanene for Hemnesberget er.
I politikernes hender
Kjell Idar Juvik ønsket på vegne av Hemnes Arbeiderlag velkommen, og poengterte at dette er en viktig sak for hele kommunen, og syntes det var gledelig at også mange fra de andre tettstedene i kommunen hadde satt av tid til å være med. Juvik presiserte også at planen er utarbeidet av kommunens administrasjon, men at den nå er i politikernes hender da han henvendte seg til salen.
– Nå kan dere selvsagt si så mye dere vil til administrasjonen, men det er altså politikerne som nå skal bestemme skjebnen til denne reguleringsplanen. Det er viktig å være klar over dette, når vi mot slutten av møtet kommer til spørsmål og diskusjon.
TMUs endringer
Før Juvik lot stafettpinnen gå videre tok han også forsamlinga gjennom den behandlingen som er gjort av teknisk- og miljøutvalget (TMU), og deres innspill med fem nye momenter som går videre til kommunestyret.
Vedtak som er gjort i TMU vedrørende planen er som følger:
Detaljregulering for torget på Hemnesberget vedtas i henhold til plan- og bygningsloven §12-12 med følgende endringer:
– Nattparkering av bussen flyttes til Odden eller annet egnet sted, men ikke ved siden av Ranheimbrygga/Best.
– Parkeringsplassene langs muren mot sjøen SPA9 og SPA10 og SVG7 blir gjort om til langsgående parkering slik at promenaden blir flyttet opp på muren.
– Støttemur nord for SPA7 slik at «Husmorsneppen» blir flatere og dermed litt større.
– Promenaden i Sjøgata forlenges fra innkjøring til Industrikaiet og fram til Ranheimbrygga/gamle fergekai.
– Når Skjæranvegen er tilstrekkelig opparbeidet for tungtransport, skal det ikke tillates gjennomgående tungtransport i planområdet.
Planarbeidet i korte trekk
Arealplanlegger Karl-Johan Lenningsvik fra Hemnes kommune var først ute av innlederne, og tok møtedeltagerne i korte trekk gjennom den etter hvert lange planprosessen, siden oppstarten i oktober 2014, og frem til høring og offentlig ettersyn nå i 2018. Planen har i denne perioden både blitt utsatt, fått ny planstart og hatt fire behandlinger i TMU. Lenningsvik gjorde også rede for de største meningsutfordringene de har hatt, med tanke på at det både foreligger nokså mange ulike idéer om hva området skal brukes til og hva som faktisk lar seg gjennomføre.
Saksutredningen fra ny oppstart sa at «ny regulering med utvidet planområde vil i hovedsak innebære å bedre infrastrukturen, skape et torg adskilt fra biltrafikk, gi oppdaterte arealformål og sørge for muligheter til videre utvikling av sentrum på Hemnesberget. En viktig hensikt er å bedre trafikksikkerheten og legge til rette for myke trafikanter. Parkeringsbehovet i planområdet må dekkes gjennom planarbeidet.»
– Et viktig mål med planarbeidet har vært at sentrum skal føles som et godt sted å være, sa Lenningsvik, og viste også frem de ulike plantegningene som har vært til behandling.
Coop og parkering
Et av elementene det har vært størst uenigheter omkring er plassering av parkeringsplasser i nærheten av eksisterende næringsliv.
Coop hadde dessverre ikke anledning til å delta i møtet, men har i en uttalelse sagt at mellomliggende områder som utnyttes til andre formål enn parkering vil hemme tilgangen og fremme potensiell handelslekkasje til omkringliggende områder, og kan med det komme til å svekke den lokale dagligvareforretningens eksistensgrunnlag. De ønsker minimum 30 korttids parkeringsplasser på/ved Torget.
Coop vil dessuten å flytte sitt varemottak fra Sjøgata og opp til gateplan fra Torggata, og ønsker at dette skal tas hensyn til i videre planarbeid.
Spennende prosjekt
Bygdeutvikler Marit Valla fra Hemnes kommune var neste kvinne på podiet, og hun kunne informere om et nytt og spennende prosjekt, som har fått navnet «Vannfront Hemnesberget».
Prosjekt er kommet i gang etter at kommunen fikk mange kreative innspill fra ulike private og offentlige aktører vedrørende strandsonen på Hemnesberget, og vil henge sammen med sentrumsplanene, uten nødvendigvis å gripe inn i planarbeidet som til nå er gjort. Det vil etter kommunens mening kunne gå parallelt med arbeidet med reguleringsplanene.
Prosjektmålet er at det skal utarbeides en god, helhetlig og langsiktig plan for vannfronten på Hemnesberget, og at befolkningen, eiere og andre interessenter får påvirke hvordan de ønsker at Hemnesberget skal framstå på kort og lang sikt.
Workshop
– Det blir foredrag og workshop med fokus på vannfronten på Hemnesberget 8. november, kunne Valla avsløre. Dette arrangeres i samarbeid med Nordnorsk Design- og Arkitektursenter (NODA), Distriktssenteret og Asplan Viak, som er et av Norges største rådgivende ingeniør- og arkitektfirmaer. Prosjektet har også mottatt økonomisk støtte fra Nordland Fylke, for at denne workshopen skal kunne gjennomføres.
– Vi vil ha et sterkt fokus på at planen skal vise et Hemnesberget som er rigget til å møte fremtidige behov innen opplevelsesnæringer, var et av poengene Valla understreket for forsamlingen.
– Alle kan delta, og informasjon om påmelding blir lagt ut på kommunens hjemmeside i løpet av ei ukes tid, avsluttet Valla.
SVs alternativ
Jonny Johannesen og Frode Fagerheim fra Hemnes SV fikk så sin tilmålte taletid for å legge frem SVs alternative løsning på hvordan sentrum av Hemnesberget bør utformes.
– Vi vil av trafikksikkerhetsmessige årsaker ha langt mindre biler og trafikk på Torget, og vil heller at plassen skal utformes med grønne områder, kunst og eventuelt andre installasjoner som vil trekke folk til Hemnesberget. Også for å øke trivselen blant oss som allerede bor her, fremholdt Johannesen.
Det ble ikke lagt frem konkrete forslag om hva slags attraksjoner dette kunne være, men at dette vil kunne jobbes med i videre prosjekter etter at en reguleringsplan er vedtatt.
Idégruppa
Per Øyvind Eriksen la så frem litt historikk fra det arbeidet som har vært gjort i arbeiderlagets idégruppe. De har lenge jobbet med diverse idéer som skal gjøre tettstedets sentrum mer attraktivt, samtidig som behovet for parkeringsplasser ivaretas, og han gjorde rede for hvilke tanker de har vektlagt i dette arbeidet.
Eriksen kunne også, som en kuriositet, vise frem arealplantegninger for Hemnesberget fra både 1875 og 1923, noe som må sies å være nokså spesielt for et såpass lite sted. Det viser i det minste at stedets sentrum har vært gjenstand for diskusjon i generasjoner.
Hva nå?
Siste mann ut av innlederne var Hemnes Arbeiderpartis Tord Johansen. Hans hovedfokus lå på det som skal skje i kommunestyret 27. september, og var klar på at det selvsagt vil være umulig at man blir enige om alt, men at tanken må være at man i alle fall ikke blir uvenner.
Johansen rettet spørsmål til administrasjonens representanter om hva som skjer om man velger å utsette saken, eventuelt se den i sammenheng med vannfrontprosjektet.
– Den sikreste og hurtigste måten å nå kunne begynne å jobbe med videre delprosjekter, som f.eks. bakken mellom Coop Prix og «hotellbygget», er å vedta reguleringsplanen som nå er til behandling. Vedtar man derimot ikke planen, og bestemmer seg for å se den i sammenheng med «Waterfront», så må hele planprosessen kjøres på nytt, og det kan ta nye 5-7 år før man så kan starte med enkeltprosjekter, repliserte enhetsleder Sølve Tuven.
Ordet fritt
Den siste halvtimen av møtet var åpnet for debatt, spørsmål og innspill fra de tilstedeværende. Mange tok ordet, og man var innom flere detaljer av planene.
Plassering av bussens snuplass og nattoppstilling, arbeidet med å realisere stenging av samvirkelagsbakken, tanker om det å engasjere landskapsarkitekt for å utforme sentrum på en estetisk og helhetlig måte, var blant temaene man var innom.
Avslutning
Helt på tampen takket Ordfører Christine Trones Hemnes Arbeiderlag for at de tok initiativet til møtet, særlig med tanke på det store oppmøtet.
– Dette er et uttrykk for at saken er noe som engasjerer, og at folk på Hemnesberget ønsker mer informasjon. Jeg synes dette har vært et bra møte, der man har fått gitt et godt blikk på både sakens historie og slik som den står nå, sa Trones, som også understreket at hun håper at planen blir vedtatt slik som den foreligger, uten at hun vil sette noe prestisje i dette.
Svaret på dette får vi altså den 27. september.