Møbelprodusenten Nordic Comfort Products profilerer seg som en innovativ næringslivsaktør på Helgeland, og var en av to bedrifter som sist uke deltok på en næringslivsmiddag og dermed fikk anledning til å vise fram sitt nyeste miljøvennlige produkt helt opp på departementsnivå.
Konstituert direktør for Rana Utviklingsselskap og leder av Rana Høyre, Anita Sollie, inviterte sist uke på næringslivsmiddag med to av distriktets innovative bedrifter som har fokus på design og gjenbruk, NCP fra Hemnes kommune, og Heymat fra Rana kommune. Ordfører i Hemnes, Christine Trones og utviklingsminister Nikolai Astrup var også invitert.
Målet var å fremme regionens næringsliv og gi et innblikk i et par bedrifter herfra som har stort fokus på miljø i sin produksjon og som eksporterer sine produkter til hele verden. Astrup måtte melde avbud i siste liten, men statssekretær Jens Frølich Holte kom i hans sted og viste stor interesse for regionen og produktene som produseres her.
Maten produsert lokalt
Anita Sollie var ikke snauere enn at hun åpnet sitt hjem til dette næringslivsmøtet, og inviterte på «hjemmelaget» mat, fra Asif Mohammadi fra Afghanistan som overtok Fiskebua på Mo for en tid tilbake. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) laget en film om ham, og hans historie går nå viralt på sosiale medier. Dermed er mange hundre tusen blitt kjent med fiskehandleren fra Rana og Fiskebua. Så langt har 360.000 personer sett UNHCR-filmen, og den er blitt delt hele 2.000 ganger.
– Jeg har en travel hverdag og er ingen hjemmeværende husmor, så jeg har bestilt maten her lokalt hos Asif, sier Sollie idet at hun ankommer heimen sin sammen med statssekretær Jens Frølich Holte, som nylig er blitt hentet på Røssvoll.
– Dere får hvalgryte, stekt laks, mandelpoteter og en salat, forteller Sollie, og tar imot innpakket varm mat levert på døra av Fiskuas Asif Mohammadi. Før servering starter NCPs teknisk sjef, Håkon Edvardsen en presentasjon av bedriften og viser fram en sprøytestøpt stol av type R-48, designet av Bendt Winge, som er resultatet av tester i produksjonen basert på 100 prosent resirkulert plast. Den har flotte marmoreringer i plasten, noe som gjør at den ser mer fargerik og levende ut enn de tradisjonelle stolene.
Resirkulert plast fra havet
– NCP er inne i et grønt skifte med basis i sirkulær økonomi og vi legger om til en miljøfokusert produksjon basert på bruk av resirkulert plast. I denne stolen er 90 prosent plastavfall fra havbruksaktører som Nova Sea AS. Og de resterende 10 prosent plast i stolen er plastavfall fra NCPs egen produksjon, så den er 100 prosent resirkulert. Dette danner basis for en forbedret miljøprofil på både nye og eksisterende produkter fra NCP, forteller teknisk sjef for NCP, Håkon Edvardsen.
Han forklarer at prosessen er kunnskapsbasert og Sintef Raufoss Manufacturing er deres forsknings- og kompetansepartner.
– I denne sammenheng innledet vi også et samarbeid med arkitektfirmaet Snøhetta som designer en ny skolestol som vi skal lansere på Stockholmsmessa 2019, sier Edvardsen. Administrerende direktør for NCP, Svein-Erik Hjerpbakk måtte melde avbud pga annen avtale. Edvardsen kjenner imidlertid NCP like godt som sin egen lomme:
– Ja, jeg begynte å jobbe på golvet hos NCP for 30 år siden, og har jobbet meg oppover i gradene. NCP er en framtidsrettet bedrift og satser stort på resirkulering for å få mindre karbonavtrykk i naturen. Vi bruker også plastavfall som i all hovedsak er innhentet fra havbruksnæringa på Helgeland. I denne forbindelse har vi inngått en samarbeidsavtale med Nova Sea AS og Snøhetta med fokus på den nye stolen, men også for å sikre oss råvarer i form av avfall fra Nova Sea i tiden framover. Avfallet behandles og re-granuleres i Rørvik hos Containerservice AS før det går inn i produksjonen på Hemnesberget.
Dermed blir det mindre forurensning også ved inntransport av plast til bedriften.
– Vi har fått tilbud om plastavfall fra Sverige og Tyskland, men vi er opptatt av å ta et miljøansvar lokalt med basis i norsk produksjon, og bare Nova Sea alene har 70 tonn plastavfall i året! Det er mye marin forsøpling verden over, og det forsøker vi å gjøre noe med.
Det er mange typer plast, og NCP kan ikke bruke alle typer i deres stoler.
– Vi begrenser oss til én type, polypropylen. Det finnes blant annet i de store fôrsekkene som brukes i oppdrettsnæringa. Stoler og bord vi lager hos oss eksporteres stort sett til Sverige og Danmark, i tillegg til alt salget vi har i Norge, forteller Edvardsen.
Ordfører i Hemnes, Christine Trones er både stolt og interessert i det NCP står for.
– Slike stoler ville våre skoleelever blitt stolte av. Når de vet at de sitter på 100 prosent resirkulert plastavfall så vil de nok føle på at de også er med på å redusere søppelberget i verden, mener ordføreren som syns det er flott at bedrifter som NCP blir løftet fram.
Håkon Edvardsen kommer til slutt med en nyhet han er temmelig stolt av:
–FN s årlige klimakonferanse skal i år være i Polen 3.-14. desember. Snøhetta har fått forespørsel om å delta med noen av sine produkter, og Snøhettas valg har blitt den nye skolestolen vi skal lage på Hemnesberget. Stolen blir nå en del av den nasjonale nominasjonen til klimakonferansen og forhåpentligvis blir stolen utstilt der, hvis alt går rette veien!
Statssekretæren fra utviklingsdepartementet responderer umiddelbart:
–Det er en stor ære for Norge hvis NCPs stol kommer på den utstillingen! Norge har ingen tradisjon for å stille ut der med egen paviljong. Så det at Snøhetta har fått invitasjon og tar stolen fra NCP dit er stort for Hemnes kommune og næringslivet på Helgeland. Jeg skal delta på denne klimakonferansen i Polen, og skal jammen ta meg en tur i utstillingen og se på den ferdige stolen, fastslår Jens Frølich Holte.
Bærekraftig FN-avtale
Det spises og smakes, hvalgryte og lakseform sendes rundt, poteter serveres, vannkarafler fylles, og maten får rosende omtale, men hovedfokus er på NCPs spennende satsning. Statssekretæren for utviklingsdepartementet har mye fagkunnskap og forteller fra klimakonferanser han har deltatt på.
– Vi bruker mye av vår tid i utviklingsdepartementet til å debattere problemet med marin forsøpling og hva vi kan gjøre for å begrense det. Vi har bl.a. et bistandsprogram for fiskerinæringen i andre land for å begrense deres forsøpling. Vi jobber mye med bærekraftig havbruk, og det er signert en internasjonal FN-avtale med 17 bærekraftsmål som forplikter oss i Norge og andre land. Vi stimulerer gjerne norske bedrifter for å oppfylle disse målene, det handler i all hovedsak om sirkulær økonomi, det å bruke ting om igjen for å ha en samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Og der er både NCP og bedriften Heymat midt i denne løypa, forteller Jens Frølich Holte, som forteller at dette er hans tredje tur til Rana i forbindelse med næringslivsarrangement.
Etter møtet
Etter næringslivsmiddagen har avisa fått tilleggsinformasjon om NCPs nyskapende produksjon av NCPs adm. direktør, Svein-Erik Hjerpbakk:
– I 2017 gjorde NCP store investeringer i nytt produksjonsutstyr for sprøytestøping, der gjenbruk av plast og sirkulær økonomi ble gitt stort fokus. Målsettingen med å bruke re-granulert plast er redusert karbonavtrykk fra egen produksjon, en positiv miljøpåvirkning, økt lønnsomhet og sikring av arbeidsplasser hos oss. Kunnskapen som har utviklet seg gjennom dette prosjektet har gitt nye muligheter med tanke på miljøvennlig produktdesign.
Kontakten med Snøhetta skjedde imidlertid litt mer tilfeldig:
– Via media snappet jeg opp at arkitekt- og designfirmaet Snøhetta hadde et spennende plastprosjekt. Jeg tok kontakt med Snøhettas «plastmann», Stian A. E. Rossi. Sammen fant vi fort ut at forutsetningene for et samarbeid var meget gode. Begge bedriftene ønsket å lage møbler i hundre prosent resirkulert plast. Slik ble det altså til at plastavfall fra havbruksnæringen på Helgeland nå blir til en skolestol designet av Snøhetta og produsert på Hemnesberget.
– Markedet for resirkulerte materialer må utvikles og utvides. Plastavfallet er der jo, men vi må finne metoder og løsninger for å samle det inn og ta det i bruk. Det er dette NCP og Snøhetta nå gjør, også i samarbeid med Innovasjon Norge, som gav oss støtte til vår tunge satsning på resirkulering. Innovasjonen i produksjonen vår drives på basis av materialegenskapene til den resirkulerte plasten. Slik sikres best mulig bruk av ressursene, forteller Hjerpbakk.
– Arkitekt Stian Rossi hos Snøhetta har designet stolen på oppdrag av NCP. Han har blant annet vært ute på skoler og snakket med barn om hva slags stol de ønsker seg. Vi har snakket mye med Snøhetta om at vi tilfører en historie med stolen. Når det kommer en førsteklassing og setter seg på en stol som i sitt forrige liv gjorde noe helt annet, da får du et annet forhold til stolen du sitter på. Vi er veldig spent på mottakelsen av vår nye skolestol på møbelmessa i Stockholm i februar 2019. Da står vi klare til å ta imot bestillinger på framtidas stoler, avslutter en visjonær direktør for NCP, Svein-Erik Hjerpbakk.