Den 10. september ble det full klaff for Tom Erik Øren, som på første dag av rypejakta felte sin første jerv.
På hytta til pappa Per Øren i Varntresk var Tom Erik klar til jaktstart, sammen med Mattis Bang, Patrick Paulsen og far sjøl. Det var egentlig fjellrype som var målet for dagen, men gjengen hadde heldigvis helgardert seg, og sikret seg jervlisens i tilfelle de skulle være så heldige å møte på en.
– Vi gikk oppover Krutfjellet helt til vi kom et stykke over skoggrensen. Klokken var vel halv ti på formiddagen, og jeg gikk sammen med Patrick, som var rundt hundre meter unna. Det var han som hadde skremt jerven, som jeg plutselig så komme mot meg. Den var bare opptatt av Patrick, og merket ikke at jeg var der før jeg tok opp børsa. Da var den bare ti meter unna, forteller Tom Erik.
Tung bør
Videre sier Tom Erik at han aldri var i tvil om han skulle skyte. Faren hadde nemlig skutt en jerv i samme område året før.
– Jeg skjøt en gammel hannjerv, mens pappa skjøt en årsvalp i fjor. Vi har tidligere brukt åte for å prøve å lokke den fram på Klubben, men den har aldri kommet når vi satt og ventet på den. Nå er planen å ta tester for å finne ut om jervene vi skjøt var i slekt.
Den dagen ble det ikke mer jakt på Tom Erik, men han gikk likevel ikke tilbake til hytta og satte seg.
– Alt skjedde så fort. Det var tidlig på dagen da jeg felte jerven, og jeg kunne jo ha gått tilbake, men jeg ble med karene videre og gikk og bar på den 15 kg tunge jerven hele turen. Så kom SNO på kvelden og sjekket vekt, lengde, og at jeg hadde papirene i orden. De satte også en chip i den, for å være sikre på at det er den samme som blir sendt inn.
Historien om Tom Erik Øren og jerven er ikke helt over ennå.
– Jeg har planer om å få den utstoppet. Det tar jo litt plass, men det hadde vært gøy.
Problem?
Mange lurer kanskje på om jerv er et reelt problem for bønder, og om det faktisk er mange dyr som blir tatt av jerv. Dette sier Oddrun Kyllingmo på Bøndenes Regnskapskontor noe om.
– Jerv er et problem, men det varierer fra område til område. Det har vært en del jerv på Baklandet i Korgen, i Bjurbekkdalen og rundt Okstindan. I fjor var det tre hiuttak i og rundt Hemnes kommune, hvor de graver fram jervehi og avliver mor og barn, men det er mange år siden det har blitt felt jerv i Hemnes.
Lisensfellingsperioden for jerv startet 10. september og varer til 15. februar, men jakta kan bli stoppet underveis.
– Hvis det felles for mange tisper blir jakta stoppet. Dette er for å sikre at man holder bestanden oppe. I år er kvoten på 16 jerv, hvorav 8 er tisper, forteller Oddrun Kyllingmo.
På landbrukskontoret finner vi konsulent Jon Arne Leirvik, som forteller at det ofte er vanskelig å dokumentere tap av dyr som er tatt av jerv.
– Jerven graver ned byttet sitt på sommeren, og graver det opp igjen på høsten. Det er kun jerven som holder på på denne måten, men det er likevel ikke god nok dokumentasjon til at man får erstatning for tapet.
Videre forteller Leirvik at det er ingen sau registrert tatt av jerv i år.
– I år ser det ut for at det bare et to rein som er tatt. Det har vært enorme tap før, så det er absolutt et problem. Det blir tatt DNA-prøver av avføring og hår som blir funnet rundt om, så man ser at det definitivt er en del jerv i visse områder. Det er blant annet dokumentert én hanne og ei tispe rundt Tjetterskaret. Selv har jeg sett to jerv i Leirvika i år, avslutter Jon Arne Leirvik.