Lørdag inviterte brannvesen over hele landet barn til sin lokale brannstasjon i forbindelse med brannvernuka. Her fikk besøkende et innblikk i hverdagen til de ansatte på stasjonen, og turen i selveste brannbilen så ut til å være det aller gjeveste for de minste.
På brannstasjonen i Korgen hadde mange småbarnsfamilier møtt opp for å delta på rebus, spise pølse, se på flammer og ikke minst sitte på i brannbilen med sirenene på full guffe. Brannkonstablene Erik Svartvassmo og Magne Linvik forteller at de er glade for å kunne invitere til besøk på stasjonen.
– Dette er et årlig arrangement som foregår over hele landet i forbindelse med brannvernuka, sier Svartvassmo.
Han legger til at tanken bak arrangementet er å kunne vise seg litt frem for befolkningen, samt gi et lite innblikk i hva deres jobb går ut på.
– Folk hører ofte sirenen på bilen, men ikke alltid hvor det kommer fra og hvilket bedredskap vi har, og det ønsker vi å vise frem, forklarer Linvik.
Leking og læring
Vi ønsker også å demonstrere hvilket utstyr vi jobber med, og på andre siden av veien her står Daniel Klemetsen å viser frem hvor stor faren er ved å kombinere smult og vann.
– Skal vi helle vann i gryta? spør Klemetsen.
– Ja, svarer de oppmøtte å trekker seg automatisk litt tilbake.
De har nok en formening om hvilken reaksjon som vil komme. Bak et sperrebånd står et bord med en gryte full av smult. Klemetsen har en kopp med vann på enden av et langt rør som han heller opp i gryta. Like etter vokser en diger flamme opp, og man kjenner varmen i ansiktet selv om man står metervis unna.
Svartvassmo forteller at dette arrangementet er noe som virkelig faller i smak for de minste.
– Vi får også tilbakemeldinger fra de voksne som mener dette er flott, legger Linvik til.
Brannkonstablene ønsker også at de minste skal lære litt om brannsikkerhet, og har i den forbindelse satt opp en rebus med relevante spørsmål.
– Den rebusen er det mye læring i. Spørsmål om hva som starter en brann og hva man må gjøre dersom en brann oppstår er grunnleggende kunnskaper som det er viktig at barna kan, forklarer Svartvassmo.
Han legger til at han har et godt inntrykk av at de fleste barna har god kunnskap og oppmerksom på brann.
Spennende med brannbil
En sirene høres i det fjerne og flere barn stiller seg opp for å være med på neste tur. Det er Morgan Lillevold som er sjåfør og tar med seg de oppmøtte på en liten runde i sentrum.
Mia Tverrå Øren og Johan Krokå har tatt med seg barna Isak og Nora på åpen dag. De har gått rebus og fått være med i brannbil. Isak står med en rød brannhjelm mellom hendene, og er mye mer interessert i brannbilen som kjører inn på plassen, enn å snakke med en journalist. Noe som er helt forståelig.
– Han syns det var veldig morsomt å få sitte på i brannbilen, forklarer mamma Mia.
– Nora var litt mer skeptisk, ler hun.
Andre tiltak
Hvert år går brannvesenet inn i skolen for å undervise om brann.
– Vi får komme inn i 5. klasse, der det blir fortalt om brannsikkerhet i hjemmet samt demonstrasjon av brannslokningsutstyr og lignende, forklarer Linvik.
– Da er det mange barn som smekker foreldrene på hendene dersom de ikke har byttet batteri i varsleren eller lar mobilladeren stå i kontakten over natten.
I desember har brannvesenet en røykvarsleraksjon, der de får komme inn i hjemmet, særlig hos eldre, der de ser over brannvarslerne.
– Da sjekker vi om alt er i orden med varslerne og monterer nye batteri. Dette er tiltak som kan være veldig viktig, avslutter Svartvassmo.