Under Middelalderdagene i slutten av juli forgikk det blant anna trening i våpenbruk på ekte vikingevis. Her er ei kort oppsummering i etterkant.
Som oppfølging fra dagene i fjor, inviterte Hemnes Museum til nytt sommertreff på Bygdetunet på Bjerka. Blant de mange aktivitetene foregikk denne gang instruksjon og øvinger i såkalt «hærkamp», som i korthet omfatter våpenbruk og noen teknisk/taktiske stridsformasjoner. Ideene til dette, og som holder dette i hevd, er personer som fatter spesiell interesse for eldre våpen og bruken av disse. Flere steder i Norge finnes sammenslutninger som kalles vikingelaug, og ved minst to folkehøgskoler er det egen linje for vikingetradisjoner.
Trening og kamp.
Tonje Lysfjord Sommerli, som hadde deler av sin oppvekst i Korgen, ble opptatt av bueskyting og sverdkamp, og har tatt dette videre, ved at hun deltar i festivaler der det holdes oppvisninger i hærkamp. Hun inngikk et samarbeid med Sissel Lillebjerka på Bygdetunet om deler av programmet for Middelalderdagene. Tilfellet ville at nok en lokal «viking», nemlig Vetle Vedal fra Finni, var heime og kunne fylle en instruksjonsrolle. Vedal har siste året vært student ved Vikingelinja ved Fjordane Folkehøgskole.
– Vi har lært mye om klær og utstyr, våpen og kampteknikk. Ofte stiller vi opp som statister i gjenskaping av historiske slag, der vi bor i telt, lager mat som for tusen år siden og lever et «vikingeliv» så langt det lar seg gjøre.
Vedal forteller også at selve våpenbruken er tonet ned i samvær med mindreårige, men at man ikke legger skjul på realitetene, der det kan være snakk om holmgang og nærkamp, skjoldborg, pilskyting og dess like.
– Her hører det med mye støy og vræl. Man påkaller ofte de sterke krigsgudene, som Tor, Trym og selveste Odin.
Tilsammen ca 30 barn deltok i hærkampopplegget
Øvrige aktiviteter
Sissel lillebjerka oppsummerer Middelalderdagene slik:
– Vi er vel sånn høvelig fornøyd med oppslutninga, på nærmere 150 betalende voksne og kanskje 50-60 barn i tillegg. Vi var i tillegg rundt 20 personer med i avviklinga, der programmet også inneholdt fortellerstund i eldhuset, matlaging i kokegrop, garnfarging, visninger og salg fra noen marknadsboder. Men hovedattraksjonen denne gang var hærkampene.