Det er ikke sikkert at alle vet at Hemnes kommune har sitt Tusenårssted på Hemnesberget, nærmere bestemt på Lapphella.
I kriteriene for valg av tusenårssted står det at dette skal være et felleseie for alle innbyggerne i en kommune. Stedet skal ha en tusenårig historie, en nåtid og en fremtid.
Med sine kirkebuer og brygger har innbyggerne i Hemnes hatt en tilhørighet til Lapphella-området i generasjoner. Lapphella er den største og tetteste gamle trehusbebyggelsen som er igjen i Hemnes kommune, og har i dag en status som et bevaringsverdig område. Området består av 15 bygninger som har forskjellige bruksområder og størrelser. Det er boliger, fritidsboliger, kirkebuer, museumsbygninger og et båtskøt.
Innenfor området eier Lapphellas Venner 3 av husene. Roghellskøtet, Isakhuset og Gunvorhuset. Lapphellas Venner er et andelslag som har eksistert siden 1983. Laget har pr. i dag solgt ca. 350 andelsbevis til både inn- og utland. Foruten å drifte og ta vare på disse bygningene steller også Lapphellas Venner uteområdene, inkludert plenarealene som bla. benyttes til konserter og besøksområder for mange, spesielt om sommeren.
I sommer merket nok mange av Lapphellas Venner og sympatisører, at et «tiggerbrev» var i omløp. Selv med kommunale kulturmidler og bidrag ved omvisninger og lignende, ble utgiftene for store da en vannlekkasje i vinter, med dertil hørende kostnader, skulle ordnes og huset måtte tørkes opp. Skulle man kunne følge planene om å finne og tette en taklekkasje, samt oppgradere de elektriske anlegg måtte det mer penger i kassen.
– Hvordan gikk det med denne innsamlingen i sommer?
– På vegne av Lapphellas Venner så er jeg utrolig takknemlig for de bidragene som kom inn, sier Trond Rydsaa som er leder i Lapphellas Venner.
– Jeg vil spesielt nevne Hemnes Sanitetsforening som ga oss hele kr. 25.000,-. Sammen med mange andre store og små bidrag har vi nå nok penger til å få sjekket og tettet taket på Gunvorhuset, samt utbedret pålegg for de elektriske anleggene i husene våre. Vi utfører selvfølgelig alt arbeid som vi har lov til på dugnad, men materiell må jo kjøpes inn, forteller Trond Rydsaa videre.
– Vi vil starte opp med disse arbeidene nå i september, og vi har mange dyktige folk som kommer til å bidra med det som skal gjøres.
– Hvilke planer har dere for videre arbeid med området her?
– Som sikkert flere har fått med seg så klarte vi i sommer å få ordnet området mellom Lapphellveien og husene våre. Med god hjelp fra Hemnes kommune er det nå blitt avstand mellom vei og bygninger, og det er ikke lenger mulig å parkere helt inn til bygningene.
– Videre har vi sett på at to av bygningene våre nok trenger litt maling, men det må vi se på til neste år. Inskripsjonen i fjellet som forteller at Tusenårsstedet ligger her må også oppgraderes. Vi vil ta dette opp med Hemnes kommune. Det skulle jo også vært noe mer info i forhold til å fortelle at dette er tusenårsstedet i kommunen, sier Trond Rydsaa.
– Ut over dette så vil det være fortløpende ettersyn og vedlikehold av bygninger og området. Heldigvis kommer det nye og yngre frivillige til, noe som er meget bra. Tror kanskje at snittalderen i styret har sunket fra 70 år og helt ned mot 60 år bare nå i år. Det lover jo godt for fremtiden, sier en glad Trond Rydsaa.
– Vi har ikke noen form for tall på antall besøkende i sommer, men vi kan garantert si at det har vært meget godt besøkt. Flere runder med omvisninger, som da skjer på forespørsel, har vært gjennomført. Da prøver vi også å få solgt andelsbevis. Når kulturarenaen kommer på plass vil området bli enda mer attraktivt håper vi. Mulighetene for å sitte ned og slappe i solveggen blir bedre, samtidig som det blir en forbedring av toalettforholdene, forteller Rydsaa til slutt.