Støyen rundt manglende vann i Bjerkaelva har nådd politikerne. Engasjementet fylte imidlertid ikke opp lokale medlemslister.
Det var Hemnes Venstre som hadde invitert til et møte med tema «Vilkår for laksen i Bjerkaelva og Røssåga». Samtidig ønsket de å samle sympatisører for å revitalisere lokallaget i Hemnes med tanke på valget neste høst.
Stortingsrepresentant Jon Gunnes fra Venstre deltok sammen med flere fra lokalpartiet i Rana. Av lokale folk fant vi leder for Bjerka Bygdefeskarlag, Terje Ånonli og en håndfull interesserte fra Bjerka samt ordfører Christine Trones. Fra regulanten Statkraft stiller daglig leder for Statkrafts genbank på Bjerka, Otto Jonny Derås og miljøkoordinator i Statkraft, Bjørn Grane.
Terje Ånonli gikk kjapt gjennom historien til Bjerkaelva og fortalte at selv etter at elva ble regulert og mesteparten av vannet forsvant til andre vassdrag var det mye fisk i elva og viste til at det var enkeltpersoner som tok over 100 laks.Statkraft har ingen pålegg om en minstevannføring i Bjerkaelva, og Ånonli mente at forholdene for fisken ble radikalt forverret da Genbanken ble etablert.
Kraftutbyggingen av Bjerka-Plura ble gjennomført for 50 år siden, og dermed skal deler av betingelsene for utbyggingen opp til revisjon. Ånonli har vært involvert for Hemnes kommune for å fremme krav i forbindelse med denne revisjonen.
– Vi ønsker å påvirke minstevannføringen, men Målvatnet er tappet ned og det er ikke enkelt å hente vann derfra, sa Ånonli, og var klar på at de tillatelsene Statkraft hadde fått var gitt på bakgrunn av feil tallgrunnlag. – Svært mange vassdrag står i kø for revisjon, og vi har fått signaler om at det kan bli utsatt helt til 2027.
Ordfører Christine Trones bekreftet at det er store forsinkelser i revisjonsarbeidet: – Alle revisjoner ligger på vent, Røssåga er 10 år på overtid allerede.
Miljøkoordinator i Statkraft, Bjørn Grane, fortalte at disse forsinkelsene var en stor utfordring også for Statkraft.
– Vi produserer dokumenter hele tiden, det er slitsomt og det kan nok være en beslutningsvegring i systemet. Det er kompliserte saker, og kravene som blir satt får store konsekvenser, sa han, og forklarte at Statkraft jobbet for å beholde sitt produksjonsvolum.
– Vannet er verdifullt, det ville være rart om vi ikke sier nei til forslag til endringer som begrenser tilgangen til vann. Så er det opp til NVE å bestemme, og om det kommer pålegg til endringer så er Statkraft kreative i å finne løsninger. Vannet er vår råvare, den vil vi forsvare, forklarte Grane, og kom med noen hjertesukk.
– Om vi får pålegg om minstevannføring påvirker det hvordan vi kan bruke magasinene, vi må reservere vann framover i tid. En revisjon skal bety forbedringer, men ikke nødvendigvis å slippe vann, sa han og føyde til at etter tørrår som i år kan det ta flere år å fylle opp magasinene igjen.
De frammøtte var enige om at vann for å gjennomføre en minstevannføring ville bli en utfordring så lenge Stormålvatnet er så kraftig regulert. Slik det er nå vil vannet være ei leirsuppe som forurenser elveløpet.
Stortingsrepresentant Gunnes har en bakgrunn med 30 år som vannkraftingeniør og kjente godt til de problemstillingene som ble tatt opp. Han mente en revisjon må skje med langt videre perspektiv enn tidligere.
– Jeg blir overrasket om ikke NVE har fått nødvendig informasjon for å ta beslutninger. Jeg tror det er mange muligheter i Bjerkaelva, og det er flott at lokalbefolkningen engasjerer seg. Demokratiet tar tid, men du all verden så fint det er.
Både Gunnes og Erling Solvang fra Rana Venstre mente genbanken er viktig, og at man bør se på ande løsninger enn å fjerne den.
Møtet resulterte ikke i noen løsninger, men muligens litt større forståelse for de ulike partenes meninger. Det som var helt klart var at Hemnes Venstre fortsatt står med blanke ark på neste års liste, det var ingen lokale venstrefolk i kø for å fylle opp lista.