Hemnes Frivilligsentral startet opp etter sommerferien med ny sjef, og kanskje ny stil.
Trine Lise Skreslett har på usedvanlig kort tid markert seg som en svært synlig aktør. Overskriften lyver, hun virker mer som en sersjant som virvler rundt og har både oversikt og mer framdrift enn en stillesittende general. Men nå har vi overtalt henne til å sitte stille slik at vi får vite litt mer. Bak henne henger en kalender fylt opp med rosa postit-lapper. Det er «sommerferietenkingen», alle ting hun ønsker å gjennomføre.
– Du har vært i jobben i to uker, men det virker da som det er mye mer?
– Fra jeg søkte på jobben til nå har tankene vært på denne jobben. Jeg har forsøkt å få liv i ting som har vært på sommerferie, prøvd å oppdatere frivilliglister med ledsagere og lignende, forklarer hun.
Men det er ikke hele sannheten, de som følger med i sosiale medier kan umulig ha unngått å se at hun har virvlet rundt i hele kommunen, på ulike treffpunkter.
Involverer ungdommen
– Jeg må ut til folket, jeg kan ikke vente at folk skal komme til meg, forklarer hun i nærmest bibelske vendinger, før hun hopper til en av de mange tingene hun brenner for: – Jeg vil veldig gjerne ha ungdommen med i frivilligheten!
Hun snakker om apper, sånne skumle greier som har inntatt telefoner og det som verre er.
– Det er mange som sliter med å lære seg bruk av dagens smarttelefoner og nettbrett, og slett ikke bare eldre. Det er ikke alle som har slike telefoner som har ønsket dem engang, men prakket på, hevder hun bestemt, og antyder samtidig at de yngste er langt bedre til å lære bort praktisk bruk enn deres foreldre.
(Journalisten ser beskjemmet i gulvet, for nøyaktig ett år siden skjedde muligens en slik sak, unnskyld, og gratulerer med dagen mamma! Journ.anm.)
Det uunngåelige og faste spørsmålet har ligget der og modnet seg:
– Hva er egentlig en frivilligsentral?
– En frivilligsentral koordinerer frivillig arbeid og skal være et lavterskeltilbud når du ikke har så mange du kan spørre om hjelp. Vi kan skaffe deg en frivillig til å være med deg til tannlegen eller lignende som ledsager, eller ha noen å lese avisa sammen med, en besøksvenn. Du tar bare kontakt med meg, så skal vi finne en løsning, forklarer Trine Lise.
– Frivilligheten i lag og foreninger er stor i Hemnes, skal dere gjøre ting sammen med eller for dem?
Spørsmålet var muligens litt ledende, Skreslett har en fortid som frivillig i både idrettslag og ungdomslag og kjenner muligens disse utfordringene fra innsiden. Hun lener seg framover i stolen og har en halv løsning på egenopplevde problemer:
– Lag og foreninger kan komme hit for å få skrevet ut plakater, sanger eller hefter. Vi kan kopiere slikt for en symbolsk sum, men jeg kan ikke står for den grafiske utformingen, da blir det trasige greier. Før fikk lagene utført det grafiske av banken, men det virker som det er slutt på, sukker hun og rister på hodet.
Vil ha flere på lista
Hun vender tilbake til «sine» frivillige. Det finnes nemlig en liste, en oversikt over hvem som er frivillig. Lista er lang, men er den reell?
– Jeg har begynt på en ringerunde, jeg vil vite om de som står på lista fortsatt ønsker å stå der. Jeg får veldig mange positive svar, men samtidig ser jeg at det ofte er de samme kostene som koster. Her tror jeg vi må bruke telefonen og ikke bare trykke opp lister med navn, det er viktig med tilbakemeldinger. I fjor var det 100 frivillige, jeg har fått snakket med 20 så langt men vil har mange flere, sier hun og titter bort på telefonen. Det er nok flere på lista som får en telefon i nær framtid.
– Har du noen tanker om å videreutvikle frivilligsentralen, er det noen nye områder du har lyst til å gå inn på?
Hun tenker seg kjapt om, men svaret kommer som vanlig nokså på direkten:
– Jeg ser nye aktiviteter, men ikke nye områder. Det kan være temakvelder, har noen et tema de brenner for kan du få fortelle om det. Det kan være småfugler, maling eller annet, lavterskel, her skal man ikke være proff for å få plass. En annen ting er sangstund på eldresentrene med hobbysangere, sier hun og bruker enda en gang ordet lavterskel.
Alle skal med
Hun er opptatt av at bygdefolket i Hemnes skal bruke henne og ikke være redd for å ta kontakt, og igjen dukker ordet lavterskel opp.
– Jeg vil ha forslag til saker vi kan løse, og har allerede fått mange ideer. Det er ikke sikkert vi kan løse alt, men kanskje vi kan føre sammen folk, sier hun håpefullt.
Tidligere hadde sentralen ansvaret for natteravner, men disse har ikke vært å se på noen år.
– Vi har utstyret liggende, men det var mest aktuelt når det var bygdefester og slikt, det har det ikke vært på lenge. Det kan vel være aktuelt på de festivalene vi har, men dette er ting vi bør snakke med ungdommen om, og jeg tenker at ungdomsrådet er en fin samtalepartner, sier hun.
Selv om Skreslett er eneste ansatte i frivilligsentralen står hun ikke uten hjelp.
– Frivilligsentralene i Norge dekker hele landet, og er delt inn i regioner. På Helgeland har vi et samarbeid og jeg ser fram til regionmøtet i Grane nå i høst, da får jeg treffe de andre. Ellers har vi et aktivt styre som jeg har fått god hjelp fra i startfasen, avslutter en offensiv og arbeidslysten frivilligsjef.
På vei ut sjekker vi dørtersklene. Vi maktet ikke å snuble i dem, det er lave terskler i frivilligsentralen.