Billen spiser hus og dukker opp i stadig flere deler av landet. Forskere trenger din hjelp for å kartlegge husbukkens utbredelse.
Hittil har husbukk har vært vanligst på Sørlandet, i Trøndelag og på Vestlandet. Nå tilsier klimaendringene at den kan spre seg mot nye områder.
– På grunn av klimaendringene er det en klar fare for økt husbukkaktivitet – både i områder der den er kjent fra før og inn i nye geografiske områder, for eksempel på Østlandet, sier Johan Mattsson i rådgivningsfirmaet Mycoteam.
På oppdrag for Riksantikvaren skal Mycoteam foreta en landsdekkende kartlegging av trebillens spredning. Da trenger de publikums hjelp.
– Det er hele 50 år siden det ble utførte en grundig kartlegging av husbukkens utspredelse. For å hente inn fakta er vi avhengige av at folk over hele landet rapporterer inn til oss dersom de oppdager husbukk, sier Mattsson.
Husbukken utvikles langsomt i treverket og skadene oppdages ofte ved tilfeldigheter eller i forbindelse med reparasjoner og vedlikehold.
– Billene er mest aktive i de varme sommermånedene, og mange oppdager skadene på sensommeren og høsten, sier Mattsson.
Spiser hus
Selv om billen bare er knappe 20 millimeter lang kan den gjøre skade på bygninger over tid.
– Husbukken lever av bartrevirke og kan angripe alle deler av huset. Den lager skade i bjelker, panel og tregulv, sier han.
Billen trives best i 20 til 30 graders varme i ved som holder en nokså høy fuktighet.
– Den foretrekker ferskt treverk der næringsinnholdet er høyt. I tørt og eldre treverk utvikler den seg saktere, sier Mattsson.
Han mener klimaendringer har ført til oppblomstringen av arten.
– Klimaet er blitt varmere og våtere, noe som passer den lille billen perfekt, sier han.
Skal man bli kvitt husbukk må skadeomfanget først kartlegges. Noen ganger kan det holde å bytte ut deler av treverket, andre ganger må det kjemiske midler til for å få bukt med skadedyret.
– Hvis angrepet ser ut til å være gammelt, for eksempel over 50 år, er det stor sannsynlighet for at angrepet har stoppet opp og billene har dødd ut av seg selv. Da trenger man ikke foreta seg noe, sier Mattsson.
For å finne ut om angrepet er nytt eller gammelt, kan man se om boremelet er lyst. Eldre boremel gulner i fargen. Man kan også ta en kniv og lete seg frem i synlige ganger. Finner man larver i treverket er husbukken aktiv.
Rapporter om husbukk
Har du husbukk hjemme? Rapporter funnet ditt her: https://husbukk.no/