En meny sammensatt av lokale kunstnere og musikere, godt krydret med store verdensstjerner, gjorde at Hemnesjazz 2018 ble til en smakfull rett som passet de fleste.
Nok en gang var det Marte, Magnar og resten av den fantastiske gjengen i Hemnesjazz som sto for serveringen.
Festivalåpning, vernissasje for festivalkunstnere
I fint vær inntok publikum kirken for å overvære åpningskonserten med Sigvart Dagsland og Tord Gustavsen trio.
Etter en forrykende konsert vandret publikum, litt forsinket, ned til banklokalene nede ved torvet, hvor festivalkunstnerne hadde tatt plass.
Hovedkunstner Benita Tornholm viste her frem sine bilder laget i en helt spesielle kunstteknikk som består av tekstilmaling, applikasjoner og symaskinbroderi. Bildene hennes fikk stor oppmerksomhet og mange sikret seg et bilde med hjem.
Benita Tornholm hadde laget et spesielt bilde med et motiv fra Hemnesberget og Lapphella. Dette ble lagt ut for salg til høystbydende og den som fulgt budrunden helt til slutt var Sverre Stålem fra Hemnesberget. Og bildet gikk da for kr. 3200,-
Helene Ravn og Tina Varpen sto for den lokale kunsten. I hvert sitt hjørne av de gamle bankkontorene fikk de vist frem sin egen kunstproduksjon.
Helene kunne fortelle at det hun jobber mest med er gjort på et digitalt tegnebrett. Ut i fra en skisse gjort med papir og blyant fortsetter hun på «brettet» og jobber så frem de nydeligste motiver.
Hun kunne fortelle at hun til høsten skal begynne på kunstskole i Trondheim.
– Det gleder jeg meg veldig til. Der får jeg bedre plass og muligheter for å utvikle meg også
innen andre kunstretninger og tekniker, sier en smilende Helene Ravn.
Tina Varpen har allerede gjort ferdig en fotofagskole og har nå sikret seg en lærlingeplass på Nasjonalbiblioteket.
Hennes fotografier vil vi helt sikkert se mer til.
– Det var jo kjempeartig å få anledning til å vise frem noen av mine fotografier, så forhåpentlig kan jeg få gjort dette flere ganger, sier Tina Varpen.
Denne første jazzkvelden fortsatt deretter med trekkspillmusikk fra Rune Frydenlund Rostad, og ble avsluttet med jazz og poesi fra fjorårets konferansier Dagfinn Nordby.
Lunsjfæst og kveldsblues
Lunsjfesten i parken er stedet hvor lokale musikere og andre får vise seg litt frem. Ut i fra publikums oppmøte så liker folk dette. Nystekte vafler og varme pølser, samt passende drikke til, gjør at lunsjen blir fullkommen. Under de vakre trekronene kunne publikum sitte trykt og godt sikret både mot regn og sol.
Denne gangen fikk publikum blant annet høre Alfhilds Balkong fra Hemnesberget. Et lite storband med stor musikk. Anført av Tone Rønning som en glimrende vokalist tok de publikum med på en flott reise i storbandjazzens rike.
Publikum fikk også stifte bekjentskap med gruppa Goldrush fra Hemnesberget. Gruppa består av Oddmar og Holger (Nogi) Sjåvik samt Nadia Bjørkheim. Et flott «Nogireportoar» fikk publikum til å nikke forøyd til hverandre etter hvert som låtene ble fremført til terningkast 6.
Et nytt band dukket også opp på lunsjscenen. I mangel på spillekompiser trommet Jakob Bang sammen familien slik at det ble et band klart til opptreden. Med mamma Grete Bang, bestefar Torstein Bang, tante Trine Lise Bang , og Torleif Larsen (Igor Kill), ga bandet KillBang publikum et knippe låter som mange hadde hørt før. Tross bandets unge alder gjorde de en helt utmerket jobb i parken. Noe som forøvrig også var forventet.
Dagens videre program var tettpakket med flotte konserter både på Omsorgssentret, Lapphella, Jernvaren og på Moloen. Omtaler av disse konsertene vil finnes som egne artikler i Avisa Hemnes.
Dagen da natta blir lang før alt er ferdig
Lørdagens lunsjfæst i parken kunne by på vokalsolister som absolutt fikk vise hva som bor i dem.
Ane Meisfjord og Anneline Varpen gjorde begge nydelige opptredener, og viste at dette er jenter som stadig blir bedre og bedre.
De var begge et meget hyggelig bekjentskap, og mange ga uttrykk for at disse vil vi høre mer til i fremtiden.
KontraKristian dukket så opp på scenen med sin gitar denne gangen. Han skriver og lager det meste selv, og hans spenstige tekster på dialekt ga publikum en fin anledning til å trekke på smilebåndene flere ganger.
Litt senere kunne man nede ved Båtstua høre lyden av gitarblues fra en hage. Det viste seg årets konferansier, Bent Patey, hadde funnet veien til Cato Osmo og hans musiker venner. Dermed var jammen i gang. Et hyggelig innslag selv om det ikke sto på programmet. Kanskje skulle det vært mer av dette under hele festivalen?
Deretter gikk det på nytt slag i slag med konserter på Lapphella, i Hundneset, på Jernvaren og på Moloen før det hele ble avsluttet med Afterjazz på Jernvaren. Da var det allerede blitt en ny dag.
Alt dette mens besøkende innimellom kunne sørge for å få seg en velfortjent matbit eller drikke på Mat og Vinhuset, på Sans eller på Båtstua for å spise Thaimat hos Kampan.
Festivalsjefen sjøl
Marte Præsteng som også denne gangen sto i spissen og holdt oversikt, forteller at årets festival var kjempebra!
– Vi hadde et veldig sterkt program, og har mottatt mye skryt for det. Med Magnar som bookingansvarlig blir det slik. Det var kanskje litt færre publikummere i år, men dette varierer jo år for år. Været spiller blant annet en rolle her, sier Marte.
– Ellers så har vi jo et godt og velsmurt maskineri bak festivalen. Vi er jo alle amatører her, men får høre at hele festivalen dufter av profesjonalitet, Og det er jo morsomt å høre.
–Frivilligheten lever godt hos oss, og folk dukker opp ved hjelp av venner og venners venner som også vil være med å hjelpe til. En stor takk til alle, avslutter Marte.