I jakten på å spare penger har politikerne bedt om en gjennomgang av kommunale veier. Det kan bety mindre brøyting og stengte veier.
Saken har nå blitt sendt fram og tilbake mellom politikere og byråkrater og kommer opp til 2. gangs behandling i Teknisk- og miljøutvalget (TMU) denne uka.
Da TMU behandlet saken forrige gang ba de administrasjonen om utredninger om klassifisering av veier, vurderinger om gradert vedlikehold, en gjennomgang av praksis rundt brøyting av private veier og om det er veier ut bosetning der brøytingen kan kuttes.
En slik sak ble også behandlet i 2009, og formålet var å se på om vei som i dag klassifiseres som offentlig kan nedklassifiseres til privat.
Fagleder for vei og trafikk i Hemnes kommune, Magne Linvik, forteller at privat vei ikke betyr at den er privateid.
– Kommunal vei kan omklassifiseres til privat vei, det betyr ikke at eiendomsforholdet overføres til noen andre. Nå foreslår rådmannen at det velges et utvalg med to politikere og to fra administrasjonen som skal se nærmere på saken og komme med et forslag. Dette ble også gjort da saken var oppe i 2009, forteller Linvik.
Ingen gradering
Rådmannen legger imidlertid ikke fram noe forslag for en gradert vedlikeholdsløsning for de kommunale veiene. I saksutredningen pekes det på at de kommunale veiene er svært forskjellig med tanke på bruk og beskaffenhet og at det derfor er svært ulikt behov for vedlikehold. For vintervedlikehold er det i dag en instruks, og en endring må i så fall vedtas av kommunestyret.
I denne instruksen står det at brøyting ikke skal igangsettes før snømengden er 12 cm, og skal ikke overstige 20 cm. Det står også at veiene skal være klare til morgentrafikken setter inn.
– Veien har ulikt vedlikeholdsbehov, og vi har en instruks som er generell. Vi må prioritere hvilke veier som skal tas først med tanke på trafikkavviklingen og når og hvor det skal strøes, forklarer Linvik, og føyer til at om politikerne ønsker en annen praksis må dette vedtas.
Det gjenstår å se om politikerne ser noen innsparingsmuligheter gjennom å detaljstyre de ulike operasjonene mer, annet enn å øke grensene for akseptabelt snøfall uten brøyting.
Kutter brøyting
Da samme sak ble behandlet i 2009 ble avtaler om brøyting av private veier vedtatt avviklet med unntak av Breivika og til Dalanmarka. I tillegg har Hemnes kommune tatt på seg ansvaret med å ta opp «reserveveiene» til Bygdåsen og Kyllingmoen når Statkraft eventuelt slipper vann slik at tersklene som benyttes over elva til disse stedene blir oversvømt.
I rådmannens forslag foreslås det at disse avtalene også kuttes. Om politikerne går for denne løsningen må eiere eller brukere av disse veiene i framtiden finne finansiering av denne brøytingen. Det finnes flere private veier i dag som får støtte til brøyting.
– Det finnes en pott på drøyt 100.000 kroner der de som har veier med lengde over en kilometer kan søke om støtte, sier Linvik.
Kommunale sakspapirer viser at det er 12 slike veier som fikk midler sist det ble fordelt midler. Disse utgjør totalt 24,3 kilometer og tilskuddet utgjør ca. 4,50 pr meter mens forventet vedlikeholdskostnad for kommunale veier er fra 30 til 80 kr pr meter.
Vinterstenger
Det siste punktet politikerne har bedt om en utredning om er å kutte vedlikeholdet på veier uten fast bosetting. Administrasjonen har bare funnet to strekninger som er aktuelle, den siste delen av Geitvikveien fram til Høyneset og Korgfjellveien fra krysset til Vesterli og fram til skytterbanen på Gjeskhågen. Dette forslaget vil berøre en rekke hytteeiere, og antatt besparelse ved å vinterstenge disse to veiene er stipulert til 43.000 kroner, men samtidig vil kostnaden med å åpne Korgfjellveien øke.
Linvik forteller at de allerede i år har store utfordringer med å få budsjettet til å strekke til:
– Årets budsjett har i utgangspunktet betydelig kutt. I tillegg har vi uspesifiserte rammekutt, og her må også veiene ta sin del av kuttene. Dette betyr mindre grusing og høvling av grusveier.
Av kommunens 103 kilometer med vei er 40 gruslagt.
– Mesteparten av grusveiene er i området Bleikvassli-Korgen. Grusveiene krever en årlig oppfølging, med fast dekke slipper vi problemer med at vårflommen ødelegger for mye.
Saken skal nå behandles i TMU før den vandrer videre i det politiske system til formannskap og kommunestyret. Det betyr at de vedtak som fattes nå ikke er endelige.