Rekrutteringen til landbruket er for tiden inne i en negativ trend, så også i Nordland. Nå gjør skolene i Hemnes, i samarbeid med Nordland Bondelag og en stor del av bøndene i kommunen tiltak som kan være med på å motvirke denne utviklingen.
Prosjektet «Landbruket ? Nordlands grønne hjerte», som Nordland Bondelag står bak, gir nå elever i flere Nordlandskommuners ungdomsskoler muligheten til å bli kjent med næringa og mulighetene som ligger i den.
Fredag i forrige uke hadde de 12 elevene som skal i gang med avløserkurs i høst, samt 8 av bøndene som skal være praksisverter, besøk av Signe Pedersen fra Bondelaget og Ellen Svarstad fra Helgeland Landbrukstjenester. De informerte både ungdom og bønder om hva som venter dem videre utover høsten, og de spente elevene fikk utdelt klær og utstyr som trengs for at de skal få fjøsarbeidet gjort.
Signe Pedersen er ansatt i Bondelaget og jobber som prosjektleder for dette rekrutteringsprosjektet. I sin presentasjon poengterte hun viktigheten av at vi i Norge klarer å gjøre noe med den sviktende interessen for landbruksfagene. I følge statistikken er det i dag stadig færre som ønsker å overta gårdsbruk, og næringa opplever samtidig at det kan være problematisk å få tak i kvalifisert arbeidskraft, deriblant avløsere.
I tillegg må vi være klare over de utfordringene som kommer gjennom global oppvarming og klimaendringene, og de utfordringene landbruket står overfor som følge av disse. Forkrisen og nedslaktingen sør i landet i år er et godt eksempel på nettopp dette.
Pedersen roste Hemnes kommune for at de tok initiativet til å få prosjektet til kommunen.
– Jeg kom tilfeldigvis i prat med bygdeutvikler Marit Valla og fortalte henne om dette prosjektet. Hun insisterte nærmest på at dette måtte vi få i gang i Hemnes, sier Pedersen med et stort smil.
Hun understreker også at rektorene ved de 3 ungdomsskolene i kommunen har vært særdeles velvillige og fleksible for at man skulle få til alle de praktiske utfordringene som oppstår når elever skal ut i et såpass komplekst opplegg som dette kurset er.
Også praksisvertene fikk skryt for at de tar sin del av jobben i Bondelagets prosjekt.
Ellen Svarstad var i sin del av informasjonen inne på et sentralt poeng for de som ønsker å velge denne studieretninga. ? I dag er det mulig å ta studiekompetanse på Landbruksskolen. Slik var det ikke for en del år tilbake. Det betyr jo at man kan studere i alle retninger etterpå, og gir et godt grunnlag for videre studier uansett hva man vil satse på.
I første halvdel av dette skoleåret er det altså elever ved Hemnes sentralskole som får tilbudet, mens det til våren er elver ved Korgen sentralskole som slipper til. Målet med kurset er å vise ungdom mulighetene som ligger i næringen, samtidig som de får innsikt i bredden utdannelsen kan by på. Dette kan være med på å gjøre yrkesvalget lettere for de som kanskje er usikre på om dette kan være veien å gå, og vil således være et viktig bidrag til å snu den nedadgående rekrutteringskurven.
Rådgiver ved Hemnes sentralskole, Roy Kjærstad, kunne fortelle at skolen stort sett hvert år har hatt søkere til Naturbruk i Mosjøen, så interessen er åpenbart til stede i inntakskretsen.
I kurset skal elevene gjennom en god del teori, men det viktigste vil selvsagt være alle de praktiske emnene de skal prøve seg i. Teorien vil omfatte bl.a. foring av dyr, melkeproduksjon og hygiene, skog og utmark, dyrenes sykdom og helse, og ikke minst HMS, sikkerhet og arbeidsforhold.
I teoritimene vil de få besøk fra Norsk Landbruksrådgiving, Felleskjøpet, veterinær, Allskog og Tine, så de kommer tett innpå flere sentrale aktører i næringa.
De skal også på utflukter, både til bonde Robin Sjøgård på Sund og til Nortura på Bjerka.
Når det gjelder det praktiske, vil det først og fremst dreie seg om arbeidsoppgaver og rutiner i det daglige fjøsarbeidet. Dessuten vil foring, melking, hygiene og renhold i husdyr- og melkerom være sentralt når elevene skal hospitere hos praksisvertene. I løpet av kurset skal hver elev ha gjort 15 fjøsstell, så kurset blir definitivt ikke noe latmannsliv!
Elevene som har valgt å ta avløserkurset som valgfag har ulik tilnærming til hvorfor de vil prøve dette. Noen har allerede begynt å se i retning av å ta Naturbruk i Mosjøen når de skal velge videregående utdanning, noen har litt erfaring med hester og dyr og ville finne ut om dette kan være ei retning å satse på, mens noen ønsket å prøve noe helt nytt og synes dette kunne være både spennende og utfordrende. Dette prosjektet representerer jo i så måte noe spennende og nytt i Hemnes.
Det er gjort store investeringer i landbruket her i kommunen, så det er selvsagt ønskelig at også rekruttering av fremtidig arbeidskraft får fokus i årene fremover.