Bleikvassli Bygdelag arrangerte sist helg Kamkakfestival for tolvte året på rad.
Det var tidenes publikumsrekord sist helg da Bleikvassli Bygdelag i et pøsende regnvær arrangerte kamkakfestival. Folk gikk mann av huse for å sikre seg lokalmat i Bleikvasslia. Skoleplassens parkeringsplass, gammalskolas parkeringsplass, og langs veien på begge sider var det stappfullt av biler. Det var folk inne i gammalskola hvor det ble servert tre ulike middager, og det var fullt av folk i kafeen ute i bygget ved siden av gammalskole, hvor det ble solgt kaffe og diverse påsmortmat og kaker. Krinalefse og melkekaker med gomme og kamkaker med mykje smør og kvitost og brunost gikk unna da det var en jevn strøm av folk både lørdag og søndag.
Kamkaka er best!
–Vi kommer hit på kamkakfestival hvert år, forteller en gjeng fra Rana som sitter inne i kafeen. Jarle Nermark, Elisabeth Olsen, Rune Solhaug og Roar Nermark er et firkløver som forteller at de trives på kamkakfestival.
–Vi syns at kamkaka er best! Rengakaka burde kanskje falle oss i smak siden vi er fra Rana, men nei, den klister seg bare fast i ganen, sier Roar Nermark til nikking og enighet fra sine venner fra Mo. De er svorne kamkaktilhengere, og tenker å komme også neste år.
Husflid
Rita Tuven er med i Bleikvassli Bygdelag. Hun strikker mye og har salgsutstilling i et utstillingsrom ved siden av kafeen.
–Disse ølbokstrekkene har jeg laget mest for herrekjønnet, siden de er formet som damer med pupper på. De er artige å ha utenpå ølbokser når folk drar på fest, og de har jeg gitt bort i gave til mine sønner. Jeg bruker ca en dag på en slik, forteller Rita Tuven. Hun har også mange ullbukser til salgs, både til barn og til voksne. Flere andre har salgsutstilling med ulike former for håndarbeider, både i stoff, garn og ulike trearbeider.
Kamkakforklær
Bak disken i kafeen er det fire frivillige som stiller opp og selger mat og kaffe. De har fullt kjør, men stiller opp til en prat med Avisa Hemnes i et ledig øyeblikk. Audny Grønli, Else Grønli, Solvor Tømmermo og Bjørn Finnes forteller om arrangementet:
–Vi i Bleikvassli Bygdelag har ca 100 medlemmer og har i tillegg noen lag og foreninger også som er medlemmer, så vi er mange som stiller opp når det er arrangement. Vi arrangerer i år kamkakfestivalen for tolvte året på rad. Før festivalen så baker medlemmene i laget i flere uker. Vi har også leid inn åtte ungdommer fra 16-18 år som har deltatt i bakinga, og 16-åringene har vi hatt gjennom UngJobb-ordningen i kommunen. Vi startet Bleikvassli Bygdelag i 2004 i forbindelse med et kjøp av gammalskola her. Da ble det gjort et stort arbeide med restaureringa av skola, som er vårt lokale og hvor vi har mange arrangement i løpet av et år. Her bruker vi å ha bildekvelder, vi har diverse kurs og møter, og Mental Helse Hemnes driver en kafe her hver onsdag, som vi får husleie for, forteller Audny, Else, Solvor og Bjørn. De er alle spesielt stolte av de nye forklærne de har på seg som er nyanskaffelser av året. Forklærne er trykt med et flott bilde av kamkaka midt på magen!
Rømmegrøt
I et skøt nedenfor kafeen har søsknene Lillemo salgsutstilling av strikkesaker og røykjepølse. De har også en gratis gjettelek for alle som kikker innom. Folk fyller ut et skjema og gjetter tyngden av en stein, hvor mange erter det er i et glass, hvor lang en plankebit er, og noen flere spørsmål. Med noen hundre mennesker innom i løpet av helga skulle det så vise seg at det var Gry Fordelsen fra Korgen som fikk beskjed søndagskveld om at hun var helgas flinkeste gjetter og vant gjettekonkurransen. Kanskje vanket det en røykjepølse i gevinst? Inne i gammalskola selges det middager for fullt, og det fortelles at det ble solgt veldig mange middager og at de ble fri for rømmegrøt før søndagen var omme. Et luksusproblem kanskje? Med SÅ mange festivalgjester ei våt augusthelg tror jeg vi godt kan si til Bleikvassli Bygdelag med festivalgeneral Olav Lillemo i spissen: Vel blåst kamkakfestival!