Nå settes trolig endelig sluttstrek for Terrasaken, tapet for Hemnes reduseres med ytterligere 8,4 millioner etter nok en rettssak.
Siden Terrasaken sprakk i 2007 har ulike rettsinstanser behandlet søksmål fra kommunene. Forsikringsselskapet AIG Europe Limited er nå dømt til å betale åtte kommuner som kjøpte amerikanske kommuneobligasjoner totalt 93 millioner kroner.
Terra hadde kjøpt en ansvarsforsikring for ledelsen i AIG, og det er denne som nå retten mener skal komme til anvendelse. Forsikringen var på 50 millioner, i tillegg kommer forsinkelsesrenter på cirka 43 millioner kroner. Terra Securities solgte inn kompliserte investeringsprodukter til kommunene, så kompliserte at det også i tidligere rettssaker er slått fast at kommunene rett og slett ikke hadde kompetanse til å vurdere risikoen.
Det er Hattfjelldal kommune som har kjørt saken på vegne av kommunene, men beløpet skal nå fordeles etter en avtalt fordelingsnøkkel. Hattfjelldal kommune er også tilkjent saksomkostninger i saken.
I dommen heter det blant annet at det var for høy risiko forbundet med svært kompliserte produkter og at Terra Securities ASA ikke burde solgt disse til kommuner, og at salget ikke burde vært gjennomført. ?Det var forutsatt solgt til institusjonell eller sofistikert institusjonell investor. Kommunene kommer ikke i en slik gruppe?, skriver tingrettsdommer Dagfinn Grønvik.
Dommen ble avsagt av Oslo tingrett den 2. juli. Om dommen ikke ankes betyr dette et endelig punktum i en sak som har vært krevende for mange i tiåret som har gått.
– Det er en stor seier for kommunen, og en liten «oppreisning» for oss som sto i «stormen», sier tidligere ordfører i Hemnes, Kjell-Idar Juvik (AP).
Juvik har hele tiden vært klar på at Terra er sterkt å bebreide.
– Da vant kommunene, dommen er også tydelig på Kommunaldepartementets feil i 2002 som godkjente Vik-brevet, sier Juvik.
Han henviser her til svar på en forespørsel fra rådmannen i Vik kommune til Kommunal- og regionaldepartementet om låneopptaket Vik kommune gjorde med sikkerhet i framtidige konsesjonskraftinntekter. I svaret heter det at dette ikke regnes som lån i kommunelovens forstand. Dette brevet ble senere benyttet av Terra-meklerne for å dokumentere lovligheten av lån med sikkerhet i framtidige inntekter.
– Dette har vært en tøff sak for mange, og dagens dom viser at kommunene var utsatt for bevist uaktsomhet fra Terra. Dette blir gode penger å få tilbake for slunkne kommunekasser, avslutter Juvik.
Da Terra Securities slo seg konkurs stilte de åtte kommunene krav i boet på 1,5 milliarder kroner. Nå kan tapene endelig summeres, et forlik med DNB brakte 600 millioner inn til kommunene, og en rettsak mot forsikringsselskapet ACE ga ca 85 millioner i tapsreduksjon.
Gitt samme fordeling som i tilsvarende saker tidligere vil de åtte kommunene få fordelt erstatningen inkludert forsinkelsesrentene slik: Kommune Mill kr. (ca)
Hattfjelldal 8,9
Hemnes 8,4
Narvik 13,2
Rana 14,9
Bremanger 17,2
Haugesund 12,7
Kvinesdal 7,1
Vik 10,4