Nye regler setter krav til organisering av norske elver. Pengemangel setter nå forvaltningen i Røssåga og Leirelva i fare.
Det er en forskrift fra 2013 som har stilt nye krav til organiseringen av lakseførende elver. I klartekst betyr det så langt opp i elvene laksen når. Tidligere har organiseringen av elvene vært fordelt på to ulike elveeierlag. Myndighetene stiller krav til fangstrapportering og prøver fra fangst sammen med en driftsplan. Ingen av lagene har en godkjent driftsplan, og rapporteringen har til dels vært dårlig eller helt fraværende.
Ved å slå sammen lagene for Røssåga og Leirelva med en felles forvaltning ser elveeierne mange muligheter for framtiden, og ikke minst det å oppfylle de offentlige krav de er pålagt. Myndighetene har truet med å stenge elvene for fiske om ikke et tilfredsstillende forvaltningsorgan tar seg av de pålegg som er stilt.
– Dette er bakgrunnen for at et interimsstyre har jobbet lenge for å oppfylle kravene. Vi ønsker å organisere dette i ett lag, Røssåga og Leirelva Elveeierlag SA, RLE, forteller leder Trine Merete Øverleir Oldernes og styremedlem Gry Fordelsen.
De har kommet så langt at de har hatt konstituerende møter der elveeierne har blitt enige om modell for drift.
Mange eiere
– Det er drøyt 70 ulike rettighetshavere i elvene. Når vi endelig har fått enighet om organisering er neste viktige oppgave å lage en driftsplan for de neste fire årene, forklarer de.
Den forrige driftsplanen gikk nemlig ut i 2011. Dermed haster det å komme i gang.
– Det koster noe å stifte, og vi mangler nødvendige midler. Det er forferdelig leit, nå som alt så så positivt ut ? alt falt i fisk.
Foreningen skal forvalte cirka 20 kilometer med elv, og det dobbelte i elvebredder.
– Vi fikk støtte fra Hemnes kommune slik at vi kunne leie inn ekstern hjelp i planprosessen. Nå har den gamle foreningen for Røssåga forskuttert kostnadene vi har hatt i RLE, men nå er det tomt. Vi søkte derfor om midler fra et av kommunens fiskefond, men fikk dessverre bare et mindre beløp, forklarer de.
– Er ikke denne foreningen selvfinansierende, laksefiske er vel dyrt?
– Det er stort sett bare Korgen Camping som driver salg av fiskekort, og kostnadene med å legge til rette for fisket er nok like stor som inntektene. RLE skal forvalte en naturressurs, og vi ønsker å legge til rette langs elva. Det handler om å rydde skog og kratt, etablere stier, grillplasser og lignende som allmennheten kan nytte, sier Oldernes og Fordelsen.
Gry Fordelsen er innehaver av Korgen Camping. En rask titt i deres regnskaper viser overskudd i driften både i 2015 og 2016.
– Dette skyldes helårsdrift og ikke inntekter fra laksefisket. Vi bruker masse tid på å rydde langs elva og legge til rette, lønn for disse timene er nok ikke å finne i regnskapet, det blir mye dugnad, forklarer Fordelsen.
Lønnskostnadene i bedriften var i 2015 og 2016 på henholdsvis 129.000 og 237.000.
Viktig for bogleden
– Jeg er redd for at politikerne ikke ser viktigheten av aktive elver i bygdene våre. Dette laget er lovpålagt og ikke ei frivillig forening, vi kommer oss ikke utenom dette om vi skal bruke elvene. Siden pålegget kom har det blitt lagt ned hundrevis av timer gjennom flere år for å nå målet med å få ei forening som fyller lovkravene. Vi må huske at dette er vassdrag som er både regulert og rotenonbehandlet. Om ikke vi forvalter riktig kan det bli nye problemer, mener Oldernes.
Hun får støtte fra Fordelsen som mener denne foreningen kan være helt avgjørende for å bevare Røssågalaksen for framtiden: – Forvaltningsansvaret følger oss som eiere. Det er mange av eierne som ikke har noe mål om å være kommersiell, de planlegger ikke å selge fiskekort.
Hun får støtte fra Oldernes som ikke er en kommersiell aktør, men ser sitt ansvar: – Jeg skal ikke selge kort, men jeg har et forvaltningsansvar. Dette tenkte jeg ikke over før, med den nye loven har dette blitt mye mer synlig.
Det var politikerne i Teknisk- og miljøutvalget som vendte tommelen delvis ned for rådmannens forslag om å innvilge RLE knapt 40.000 kroner fra et fond som utelukkende kan benyttes til tiltak innen fiske, vilt og friluftsliv. Dette er et fond som fylles opp årlig med et tilskudd fra Statkraft. Et enstemmig utvalg landet på at et tilskudd på 10.000 kroner fikk holde.
– I Rana har de kommet lenger i forvaltningen, og der selges det godt med fiskekort på mange elvestrekninger. Dette gjør at de trekker medlemmenes forvaltningsavgift fra salget og elveeierne ender opp med en utbetaling. På tross av dette får deres elveeierlag økonomisk støtte fra kommunen hvert eneste år. Vi kan derimot ikke utstede forvaltningsavgift før vi er formelt stiftet, forklarer de.
Flere rekreasjonsmuligheter
– Hva kan RLE bidra med som ikke kan utføres i dag?
– RLE vil etter hvert få økonomiske muskler til å hjelpe de rettighetshavere som ønsker å klargjøre sin elvestrekning for fiske, forklarer Fordelsen, og fortsetter: – Vi har flere ganger blitt kontaktet av andre grunneiere som har spurt hva vi har gjort for å holde strekningen i orden. Det er mye arbeid med rydding av skog foran hver sesong, og selv om viljen er tilstede hos grunneiere har det stoppet opp fordi det er for mye jobb.
De ser begge et høyt potensial i framtiden for elveløpene.
– Vi ser så mange muligheter, og vi ønsker å være med på å skape rekreasjonsmuligheter langs elvene, og som høringsinstans er ei slik forening en viktig høringspart når det gjelder forvaltningen, som enkeltutøvere blir vår stemme aldri hørt.
De snakker varmt om å skape liv langs elvene, og aktiviteter for så vel unge som gamle og slett ikke bare innen fiske. De har vært andre steder og sett hvordan det kan løses, men det er en stor ryddejobb som må gjøres før det er mulig å gå langs bredden mange steder.
– I dag er det svært få som har lagt til rette for fiske, både for lokalbefolkningen og fisketurisme. Kan dette bli en grei attåtnæring i framtiden?
– Ordførere i små trønderkommuner fortalte oss om store tall, og om hvordan de hadde fått det til. Forholdene her ligger absolutt til rette, det gjelder bare å ta dem i bruk. Vi må nok ut og lære litt mer, både for å hente mer kunnskap og gi kunnskap videre ? også til kommunen. De er en svært viktig partner vi må ha med når vi skal forvalte en så viktig ressurs.
– Dere har ikke gitt opp, det blir fiske også i år?
– Årets sesong starter natt til søndag, men uten RLE. Vi har allikevel ikke gitt opp, selv om vi egentlig har gått over fristen. Vi håper vi kan skape økonomi for å få foreningen opp og gå, men nå blir det nok ikke før etter årets sesong. Vi er så nært målet at vi må løse dette, avslutter Oldernes og Fordelsen optimistisk.
Laksefiske har blitt mer og mer regulert, ikke ulikt annen fangst av vilt. Dermed må fiskerne forholde seg til kvoter og regler satt av myndighetene. Rapporteringen fra fisket og prøver av skjell og otolitt er viktig for å få et godt bilde over hvordan det står til i elvene, og dermed kommende års kvoter.