10.klassingene i Korgen har hatt kunstprosjekt, og ett av kunstverkene er gitt i gave til Korgen kirke.
Kunst-og håndverkslærer i Korgen, Viktoria Larsen, har i et halvt år veiledet 11 10. klassinger gjennom avsluttende prosjektoppgave i kunst.
– Oppgaven elevene fikk var selvvalgt kunstuttrykk, individuelt som skulle ta ca. 20 dobbelttimer. De skulle planlegge og skrive prosjektplan og frist for levering var 8.mai. Til sammen var det 35 elever i 10. klasse som i år avsluttet prosjektoppgave fordelt på Kunst, som var min gjeng, Design (med Trine Merete Øverleir) og Visuell kommunikasjon/IKT (med Geir Åge Helgå), forteller en engasjert kunstlærer Viktoria Larsen som bor på Hemnesberget.
Modell av kirka
– Sofie Fjelldal Pedersen har laget en kjempefin modell av Korgen kirke, og jeg syntes det var riktig å varsle Harald Horgen om å ta en kikk på den. Da Sofie var ferdig med den ønsket hun å gi den til kirken, og Harald kom til skolen for å hente modellen. Det var artig å kunne vise fram flere av de flotte kunstverkene elevene har laget dette halvåret. De fortjener å bli vist fram, sier en stolt kunstlærer, Viktoria Larsen.
Harald Horgen fikk ta med seg flere kunstverk laget av 10. klassinger for å stille de ut i kirken ei stund.
– Denne modellen av kirka er jeg mektig imponert over! Og vi setter veldig pris på å få stille den ut her. Det ligger et voldsomt arbeide i å lage noe så forseggjort. Vi ønsker gjerne å bruke kirka til utstillinger. Men vi skulle gjerne hatt større plass, slik at ting kunne stått framme her over tid, forteller Harald Horgen. Han har laget plass til den flotte modellen i et «rom» mellom benkene bakerst i kirkerommet.
– Til helga skal vi ha 50-årskonfirmanter her på omvisning, så da er det ekstra stas å kunne vise fram denne flotte modellen laget av en av våre nylige konfirmanter, avslutter Harald Horgen.
Toppkarakter
Sofie Fjelldal Pedersen er kommet til Korgen kirke og viser fram den flotte kirkemodellen hun har laget.
– Jeg ønsket meg en utfordring. Jeg ville lage noe som var vanskelig. På internett fant jeg en omtale av en ungdom som hadde laget en modell av kirka i si heimbygd. Jeg ønsket å gjøre en oppgave som både gav meg utfordringer og som gav meg en god karakter. Og jeg fikk en sekser på oppgaven. Jeg ble veldig glad for den, forteller Sofie, som er redd for å skryte av seg selv.
Mye matematikk
– Jeg brukte et halvt år på denne modellen, med en dobbelttime i uka på skolen samt at jeg brukte veldig mye tid på den hjemme dette halve året. Alt er laget i riktig målestokk, og det var mye arbeid å beregne riktige mål på de ulike delene på kirka. Her fikk jeg hjelp av Harald Horgen til å finne tegninger av kirka trykt opp i kirkeboka, jubileumsboka som ble skrevet om Korgen kirke da den var 150 år. Uten disse tegningene hadde jeg ikke kunnet gjøre dette. Jeg har regnet ut og målt opp, saget og snekret, limt og malt. Men noen av delene måtte jeg bruke spesialverktøy til, og da var pappa kjekk å ha, forteller Sofie, som er heldig å også ha fingernemme foreldre.
Mange detaljer
– Til kirketårnet brukte jeg faktisk oasis og formet det til i riktig målestokk. Så brukte jeg masse kobbertape over hele tårnet, og jeg tok så mye rundt det at det ble kompakt og stødig. Så hadde jeg eddik på deler av kobbertapen for å få oksideringseffekt. Jeg måtte få fram grønnfargen, irret, i kobberet som ellers skjer naturlig over mange år. Taket forsøkte jeg først å lage med små skiferstein i biter, men det ble ikke fint. Så jeg valgte å bruke sandpapir over hele taket og det ble bra. Spiret laget jeg av streng og det er viklet sammen til å likne det originale kirkespiret. Der har Viktoria hjulpet meg med å få det til.
Gir kirka i gave
– Jeg jobbet hardt mot leveringsfristen i begynnelsen av mai og klarte det. Dette var mye jobb, og jeg hadde ikke klart det uten mamma og pappas hjelp. Nå når jeg er ferdig med oppgaven, så kjenner jeg meg helt ferdig med modellen. Den får stå her ei stund framover og jeg håper at de finner ut at de har plass til den et sted her i kirka eller i menighetshuset, for jeg vil gi denne kirkemodellen i gave til Korgen kirke, avslutter Sofie Fjelldal Pedersen.
Maleri
En annen 10.klassing som har laget et fint kunstverk er Maria Kathrin Tuven.
– Jeg bruker å tegne på fritida og jeg har alltid likt å holde på med det. Siden denne oppgaven var selvvalgt uttrykksform ønsket jeg å lage noe hvor jeg kunne tegne eller male. Mitt bilde ble en ung dame som skulle vise sine positive tanker, ved at jeg har limt inn en trykt sangtekst som jeg er glad i. Håret ble annerledes enn planlagt. Jeg forsøkte ulike teknikker og endte med maling i flere farger i gråskala, svart og hvitt. Jeg ble fornøyd med hvordan bildet ble til slutt, avslutter Maria Kathrin Tuven.
Broderte fiskere
Viktoria Budzakova har bodd i Korgen, og i Norge, i 10 år, og er nå ferdig med grunnskolen. Hun forteller gjerne om det innrammede broderte bildet sitt.
– Jeg har brodert tidligere i en skoleoppgave. Da laget jeg en fugl. Og jeg mestret broderingen ganske godt da, så det falt meg naturlig å velge brodering til denne avslutningsoppgaven. Jeg visste ikke hva jeg skulle velge av motiv, men fikk hjelp av min lærer Viktoria som ordnet et mønster til dette bildet.
Skal henges opp
– Fargene i bildet har jeg valgt selv ut fra hva jeg syns passet til motivet. Jeg måtte rekke opp en del for jeg sydde noe feil, og jeg brukte mye tid på dette, men fikk det da til. Jeg skal finne plass til bildet hjemme og henge det opp. Siden jeg hadde vært i Slovakia på ferie i en måned i rundt vinterferien, så hadde jeg mye å ta igjen. Jeg har derfor sydd mest på dette hjemme, og jeg rakk å bli ferdig til innleveringsfristen. Nå skal familien min reise tilbake til Slovakia, så nå tar jeg avskjed med Norge og skal starte på videregående i Slovakia til høsten, avslutter Viktoria Budzakova.
Gjenbruk
Noen av de andre unge kunstnerne hadde lagt vekt på å lage ny kunst av brukte ting. Kimberly Maud Danielsen og Nils Magnus Håland er to som har laget noe fint gjennom gjenbruk. De to hadde ikke anledning til å møte avisa i kirka, men også kunsten deres har stått utstilt ei stund.
Harald Horgen lot seg imponere over kreativ bruk av noe som for andre ser ut som søppel.
– Denne lampa her har Kimberly Maud Danielsen laget av brukte saftbeger, sier Harald, som holder opp den spesielle taklampa. Også ei delvis knust leirkrukke til blomster er blitt dekorert med mosaikk, og har fått nytt liv av Nils Magnus Håland.
– Vi bør ta rede på søppel, sortere, ha gjenbruk, for slekt skal følge slekters gang, og da må vi gjøre det vi kan for å skape et mindre søppelberg til våre etterkommere, mener en engasjert Harald Horgen.
– Det er jo fantastisk å se hvor kreative ungdommene har vært!