I mai ble Bleikvatnet tappa ned til et ekstremt lågt nivå. Nå har vannspeilet heva seg et par meter, og fremdeles stiger det. Likevel skaper den låge vannstanden problemer for ferdselen over vatnet.
Arvid Berg som er grunneier og hytteeier forteller at den store nedtappinga har ført til store ulemper for dem som har båter i vatnet.
– Vatnet stiger kontinuerlig med litt ujevn takt, etter hvor stor smelting det er i fjellet. Noen ganger har det steget 25 cm. på et døgn. Der båtene ligger er det enten stein- eller gjørmebunn. Akkurat nå ligger det 5-6 båter her, og til vanlig er antallet godt over 20. Mange har ikke hatt båtene ute ennå på grunn av forholdene, og de som har dem ute, må se til dem nesten hver dag. Det er ikke bare her ved Huarneset at det er vanskelig å ha båtene liggende. Det er det samme rundt hele vatnet. Sist jeg var på hytta måtte jeg gå en kilometer fra der jeg la båten. Det er ikke det at jeg ikke klarer å gå den kilometeren, men det sier sitt om forholdene.
– Blir det ikke bedre når vatnet stiger?
– For det første tar det lang tid å fylle Bleikvatnet, og for det andre har vi en molo som ikke fungerer når vatnet er fullt. Som du ser, er det to nivåer på moloen. Det høgeste nivået har minst en meter unødvendig høyde, og neste nivå kommer
under vatn når vannstanden er på topp. Derfor er det flere som har rent inn i moloen med båtene.
– Hva bør gjøres med moloen?
– Det er bare en ting å gjøre, og det er å bygge opp moloen fra der den er høgest og videre utover.
– Hva er årsaken til at forholdene er så vanskelige?
– Det begynte da gruva rant full av vatn og det måtte bygges ny demning. Vatnet var til tider en meter over det som skulle være det maksimale, og det skjedde ei voldsom utvasking rundt hele vatnet. Før tragedien med gruva, var båthavna lenger ned, og der var det førsteklasses forhold.
– Har det vært problemer med låg vannstand tidligere?
– Nei, de siste 3-4 åra har vi vært veldig fornøyd med reguleringa av vatnet. Vannstanden har vært holdt forholdsvis jevn, og det letter forholdene betraktelig for oss båtfolk. Det skal NVE ha ros for.
– Tar det lang tid før vatnet er fylt opp til akseptabelt nivå?
– Nå varierer det ganske mye med fyllinga, og hvor fort det skal gå, avhenger av temperatur og nedbørsmengder. Det en kan si med sikkerhet, er at dette skaper ulemper for oss langt utover sommeren. Det vil nok ta minst en måned før vatnet er noenlunde fullt. I praksis vil det bety at vi får halvparten av hyttesesongen spolert. Mange av hytteeierne er eldre folk, og det er kanskje umulig for dem å benytte hytta slik forholdene er i dag.
– Dere får med andre ord sesongen kraftig amputert?
– Det får vi. Normalt kan vi si at overgangsperiodene tilsvarer rundt 5 måneder da vi ikke kommer oss på hytta. Et annet moment som ikke har med vannstand å gjøre, er at vi betaler kommunale avgifter for et helt år, mens vi bare benytter hytta litt mer enn et halvt år. Det føles litt urettferdig.
– Er det andre ting som taler for at framkommeligheta burde vært bedre?
– En ting som må tas i betraktning er at vi har vært med på å legge til rette for turisme i Oksfjellelva. Vi har blant annet merka turstier og laga gapahuk, og så har vi Bessedør-marsjen annet hvert år. Det har vært snakk om å bruke sundet her som innfallsport til ONK, Okstindan natur- og kulturpark, men da må forholdene legges bedre til rette. Slik det er i dag, er det vanskelig, avslutter Arvid.
Det er lett å se at adkomsten til hyttene rundt Bleikvatnet og innfallsporten til ONK i høyeste grad er besværlig, og det er å håpe at de ansvarlige tar tak og får orden på sakene.