Store investeringer er gjort, til sammen ca.20 mill. kr., og hver måned går eierne med ca. kr 50.000 i minus.
Dette var litt av de opplysningene som bli gitt da eierne av «Hotellbygget» på Hemnesberget i sommer inviterte et knippe mennesker for å tenke litt fritt omkring denne eiendommen som er full av muligheter.
– Vi har tenkt og vridd hjernen mange ganger for å finne på løsninger med bygget. Vi ønsker å lykkes med å få aktivitet her, og være med på å utvikle Hemnesberget. Derfor vil vi ikke gi oss, men derimot være med videre for å få dette til. Vi har vært med på mulighetsstudier for å få kommunale og private tjenester inn i bygget. Da med legekontorer, fysioterapi, kirkeetat med mer, og lagt dette frem for Hemnes kommune. Dette strandet med bakgrunn i kommunens økonomiske situasjon, men vi må være ærlige å si at vi hadde håpet på en bedre og mer dialog i denne saken, sa eierne blant annet.
Ordfører og politikere som var til stede merket seg dette.
Ikke etterspørsel
– Etter at vi fikk innspill fra Helgeland Sparebank om å satse på dette bygget, hvor banken selv var leietaker, ble bygningen renovert og oppgradert i forhold til dagens standard og krav. Andre etasje ble omgjort til åtte leiligheter klargjort for salg. Her bommet vi nok da det pr. dato er kun en leilighet som er solgt. Men det skal sies at det i dag er leietakere i alle leilighetene.
Eiergruppen innrømmer at de ikke helt forstår hvorfor ingen ønsker å kjøpe seg leilighet «på byens beste tomt». De forteller at leilighetene har høy kvalitet og alt er tilrettelagt med livsløpsstandard.
– Hvis vi får til aktivitet i resten av bygget, håper vi at koden for det å bo i en leilighet knekkes også her ute på Hemnesberget. Som dere vet så la Helgeland Sparebank ned sin avdeling på Hemnesberget, og dermed så er nå hele første etasje tom og ledig. Riktignok hadde vi Statens vegvesen og Røstad inne her under oppgraderingen av Fv808, men denne perioden er nå over.
De fortalte også at lånet på en million kroner som Hemnes kommune i sin tid ga til utbyggerne nå på nå er oppgjort.
– Lokalitetene i sokkelen, som var kontorer for vegvesenet, har vi nå pusset opp og omgjort til fire hybler som er klare for innflytting, fortalte Roger Ditlefsen. – Her er det også felles kjøkken og oppholdsrom, samt wc og dusjrom. Tilstøtende lagerrom er også mulig å benytte. Disse rommene kan vi utstyre mer alt etter hvilke behov som dukker opp.
Idedugnad
Ditlefsen delte noen ideer og tanker:
– Litt lenger ute mot kysten drives det stort med fisketurisme. Kanskje kan disse rommene sees på i sammenheng med slik turisme i Ranfjorden? Eller hva med bedriftene her ute, Hemnes Mek., Natre, NCP og andre. Har de behov og muligheter til å benytte disse rommene til egne ansatte, besøkende og i andre sammenhenger?
– Vi som eiere av bygget kan legge til rette, men vi har ikke muligheter for å drifte hyblene her ute. Lokale krefter vil her være best for å drive et slikt konsept, men vi stiller opp med det vi kan bidra med, fortsatte Roger Ditlefsen.
– Når det gjelder uteområdet så skal vi rydde og gjøre det finere nå. Om kort tid skal vi starte opp med dette. Vi ser dessverre at noen har tatt deler av området i bruk til søppelplass, men håper dette opphører når vi steller og pynter opp.
– Fasaden mot sør er ikke ferdig, grunnen er at vi ikke har satt inn vinduer i påvente av hvilke aktiviteter som måtte komme der. Innvendig i bygget er alt klart for å utvikle fasaden, og gjøre den fin.
Kaffe og omvisning
Etter orienteringen fra eiene, som også innbefattet kaffe og vafler levert fra Sans, fikk forsamlingen bli med på en runde rundt i bygget for å se på fasilitetene. Hyblene som tidligere er omtalt er lyse og har det en hybel trenger. Her vil imidlertid eierne stille opp med flere møbler/utstyr dersom det blir utleie og behov.
Oppe i første etasje ble de gamle banklokalene besøkt, før man tok veien inn i «Fjordkroa». Banklokalene er store og fine, og Tanken Arkitektur AS røper at de ser på muligheter her, men da gjerne sammen med flere. Kaffen og vaflene fikk etter hvert ideer frem, og aktiviteter som Folkehøgskole i regi av Frikult med satsning på friluftsliv og fiske, tannlege og fysioterapilokaler, fiskerestaurant, fisketurisme, og andre ting dukket frem.
– Som dere ser så kan lokalene deles inn i små eller store seksjoner alt ut i fra behov. Det å kunne skape arbeidsplasser og et mangfold av aktiviteter er absolutt mulig, sa Trond-Harry Hansen på vegne av eierne. –Her i første etasje kan vinduer, dører og terrasser etableres etter behov. Det samme gjelder også vann/avløp og slike ting.
Etter hvert gikk man litt tomme for nye ideer, men man var enige i bygdeutvikler Marit Vallas forslag om å gjøre noe med markedsføringen av alle mulighetene som ligger her i bygget. Hun utfordret så eierne til å lage brosjyrer/video som kan spres ut i blant annet sosiale medier.
– Vi må nå ut til kreative personer, gründere, både her hjemme og de som bor andre steder, og som ikke vet om hva som ligger her. Vi må tørre å fortelle verden hva som finnes her, og hvilke muligheter og tanker som kan realiseres. Kanskje er det noen som ønsker seg tilbake hit, og bare venter på det lille sparket som kan realisere noe slikt? sa Valla.
– Kunstnere av alle slag kan for eksempel finne muligheter i et fellesskap. Turismen i området er i fremgang bare noe tør å satse. Mulighetene for kafe-restaurant er til stede. Skaperglede mellom smul sjø til evig snø er jo Hemnes kommunes slagord, og her kan vi jo snakke om «fra fjord til bord» i et nytt konsept, drodlet Marit Valla omkring.
Det gjenstår nå å se hva som kommer ut av dette videre fremover. Mye tyder på at god markedsføring vil være nødvendig, samtidig som politikere og næringslivet bør være til stede for å tenke kreativt. I dag er Hemnes Sømservice AS, og Tanken Arkitektur AS alene som bedrifter i dette bygget som har et hav av muligheter.