Hemnes Turistforening sørget for friluftsliv også for folk som ikke er så spreke lenger, og arrangerte like godt guidet busstur i nærområdet, et populært arrangement!
Villmarksveien er for mange i Hemnes en kjent veistubbe som mange nok har kjørt. Veien starter fra E6 i Korgen og går til Bleikvasslia, tar av mot Hallvardalen, forbi Tustervasstraumen og til Hattfjelldal og så ut på E6 i Majavatn i Grane, altså en innenriksvei fra E6 til E6.
Kunnskapsrike guider
Turistforeninga hadde alliert seg med turguidene Dag Brygfjell og Per Jomar Hoel. De har skrevet et bokverk på 3 bøker med lokalhistorie fra Villmarksveien og tilliggende områder. De har derfor en fabelaktig lokalkunnskap som nok lokket mange til å melde seg på denne turen. Folk fra Bjerka og Korgen gikk på i Korgen, og påmeldte fra Bleikvasslia stod og ventet ved Coop i Bleikvasslia da bussen kom dit. 45 passasjerer deltok på denne turen søndags morgen. Turen var tydeligvis et populært tilbud da alle billettene fort ble bortbestilt fra turistforeningens nettside.
Fjellfolkets Hus
Helt fra avgang i Korgen tok turguidene oppgaven på høyeste alvor. Mikrofonene ble brukt hyppig av snakkesalige guider som hadde kunnskap om nærmest hver en sving, hvert vann, hver kulp, hver gård, hvert fjell fra avgang til ankomst igjen. De la for dagen en imponerende lokalkunnskap som gjorde turen til en unik opplevelse. Passasjerene fikk vite om tidlig bosetting fra 1600-tallet og 1700-tallet og fram til i dag, om kraftutbygging, dyrehold, gamle gårdsbruk, reindrift, gamle handelssteder, og også ei historie fra Per Jomars elgjakt i Hattfjelldal og Fiplingdal.
Første stopp var ved Fjellfolkets Hus i Hattfjelldal. Der ble vi tatt godt i mot og fikk servert lunsjtallerken med lokalmat. Dag Brygfjell hadde en morsom lek hvor vi skulle finne ut av gamle dialektords betydning.
Strandli Gård
Turen gikk videre fra Hattfjelldal opp Fiplingdalen hvor det ble et lengre stopp på gårdsbutikken på Strandli Gård. Et nydelig gammelt nordlandshus var fint pusset opp på gården og ble brukt til både romutleie, kafe og butikk. I gårdsbutikken stod Tor Stabbforsmo og solgte oster som lages på gårdens ysteri. Smaksprøver var satt fram, og det bidrog nok til at mange hadde med seg oster videre på turen. Inne i ysteriet fant vi Siri Stabbforsmo som viste fram sine ferske oster.
– Nå går det så det suser for oss her på Strandli Gård. Det skyldes blant annet at vi har fått avtale med levering av våre oster til Coops Meny-kjede, forteller en svært fornøyd eier.
Middag
Jonny Tustervatn er en erfaren bussjåfør og styrte bussen stødig og sikkert over smale bruer og smale og svingete veier. Det var dermed enkelt å være passasjer og vri hodet både til høyre og venstre når Dag og Per Jomar fortalte om de forskjellige ting vi passerte underveis. Ferden gikk videre gjennom mye fin natur. Vann, elver, skog og fjell dominerte naturbildet i Helgelands innland denne dagen. Siste stopp var Laksforsen, en naturperle av de sjeldne. Der spiste vi deilig nykokt laks. Gode og mette i magen gikk bussturen videre til Mosjøen og videre heimover gjennom mye veiutbygging. Også her hadde guidene ting å informere om.
Krigsfangeleir
Like før reisens slutt gikk veien over Korgfjellet. Per Jomar Hoel fortalte om fangeleirene i Osen og i Korgen under 2. verdenskrig, og fortalte flere historier om hvordan fangene ble behandlet i årene med steinhardt fangearbeid på Blodveien over Korgfjellet. Over 400 fanger ble drept i fangenskap mens de bygde veien over Korgfjellet, ei dyster historie som er viktig ikke blir glemt. Vi ble gjort oppmerksomme på minnesmerkene som nå er reist flere plasser på begge sidene av Korgfjellet og flere steder langs veien over fjellet.
Fornøyd gjeng
Det var kveld da en fornøyd gjeng takket for en fortryllende busstur med påfyll av masse lokalkunnskap. Vi kan bare gjette på at Historielagets liknende planlagte busstur på sensommeren blir fullsatt!