• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Avisa-Hemnes-logo

Storkjefta, utfordrende og omtenksom!

  • Nyheter
  • Fritid
  • Debatt
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Samfunn
  • Næring
  • Debatt
  • Hemnesfolk
  • Fritid
  • Minneord
  • E-avis
  • Kryssord
  • Gratulasjoner
    • Send inn gratulasjon
    • Se gratulasjoner
  • Avisa Hemnes Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Om Avisa Hemnes
  • Annonsere?
  • Personvern
NYHETER
9 minutter lesetid

Viktig melding: Lytt på ungdommen

Jon Ervik (til venstre) er en av initiativtakerne til debatten. Han lovte at det denne debatten skal følges opp
Jon Ervik (til venstre) er en av initiativtakerne til debatten. Han lovte at det denne debatten skal følges opp, helst med en komité og en oppfølgingsdebatt til høsten. Foto: Knut Martinsen
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Publisert: 09 mai, 2018 05:01
Oppdatert: 09 mai, 2018 05:01
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Hvordan vi sammen skal forbedre de unges oppvekstsvilkår var tema da «Spenntak for Hemnes» ble arrangert i et nær fullsatt Korgen samfunnshus tirsdag.

Nedslående resultater fra Ungdata og Folkehelseprofilen har i vinter sendt alarmsignaler gjennom de fleste miljø i Hemnes. Selv om det var lagt opp til en paneldebatt og med en svært kvalifisert innleder i psykologspesialist Elin Wullum var det Thea Sofie Martinussen og Julie Lillebjerka fra Hemnes Ungdomsråd som hadde de beste spørsmålene. Det var nemlig bred enighet om at det er spørsmålene som må finnes før man kan finne svar på hvorfor de unge i Hemnes ikke har det bra.

Dette arrangementet var et privat initiativ fra Arvid Martinsen og Jon Ervik, og i panelet var det representanter fra både helse, politi, politikk og frivillighet foruten ungdommen selv.

Ervik startet med å presentere litt av tallene fra de ulike undersøkelsene, tall som viser at unge i Hemnes oppgir større grad av mistrivsel i skolen og er mindre fornøyd med lokalmiljøet enn andre ungdommer. De ruser seg og har mindre tro på framtiden og er gjennomgående mindre aktiv enn ungdom ellers i landet.

Elin Wullum har vært lokalpolitiker i inneværende periode, men flytter snart fra Hemnes. Hun presenterte seg som både mor og korgværing, på klingende trøndersk. Med en jobb innen rus og psykiatri har hun god kunnskap til i alle fall deler av temaet.

Hvorfor?

– For å ta spenntak må vi forstå, hvorfor er det slik? Jeg har selv ligget våken om nettene og lurt på nettopp dette, det er nemlig skremmende lesing. Jeg har måttet tenke på hvordan er det for mitt barn å vokse opp her?

Wullum utfordret salen på at problemene i Ungdata også gjelder voksne.

– Det er naivt å tro at våre levevaner som voksne ikke overføres til de unge, vi må rett og slett starte med oss selv. Barn får med seg det meste, når jeg tok allergimedisin sa min lille datter at hun skulle få sin egen snus og tabletter når hun blir voksen, det var en tankevekker.

Hun fortalte om hvordan de unge har høyere kompetanse enn foreldrene på ulike rusmidler, men selv om de snakker om legalisering av nye rusmidler betyr ikke dette mer rus. Hun mente også at det ikke nødvendigvis var selve rusbruken til de unge som var farligst, men like mye årsaken til den.

– De unge i dag ruser seg mindre enn noen gang, men bare ikke i Hemnes. Om vi signaliserer hjemme at rus er greit og sender med dem alkohol kan vi være nokså trygge på at de både får tilbud om andre rusmidler og tar mer enn «hjemmekvoten».

14 fokusdager

Etter at panelet hadde fått presentert seg var det klart for de unge. Hemnes Ungdomsråd arrangerte en fokusdag 9. april der alle ungdomsskoleelever i kommunen deltok på 10 ulike møter. Etter hvert ble også voksne trukket inn i ytterligere fire møter gjennom politikere og foreldre. Det var erfaringene fra denne fokusdagen med totalt cirka 200 deltakere Thea Sofie og Julie presenterte. En fokusdag er en arena der ungdom snakker med ungdom om viktige tema, i et voksenfritt miljø, men her valgte de altså å trekke inn voksne i noen av temaene.

– Da vi hadde møte med foreldre ble det klart at de mente det ikke var greit å gi alkohol til de unge. Det kom allikevel fram at de ikke nødvendigvis tok de lure valgene. Årsaken kunne være press og forventninger, fortalte de innledningsvis.

Julie fortalte også at hun i utgangspunktet hadde vært veldig skeptisk til Ungdata, og ville ikke tro at det var så galt.

– Etter fokusdagen vet jeg at det faktisk er slik. Deltakerne forteller om at narkotika blir brukt til selvmedisinering, og jenter ønsker mer undervisning om psykisk helse og hvordan de skal takle sosiale medier.

De fortalte at de unge etterlyser interessante jobber lokalt, at de ønsker å bli hørt og inkludert, de ønsker et bredere fritidstilbud og at de opplever lokalmiljøene der det slarves mye.

Utfordrer voksnes alkoholvaner

Den aller klareste meldingen fra de unge kom litt senere i debatten, det var Thea Sofie som ga foreldregenerasjonen en klar utfordring med å sette søkelyset på voksnes adferd:

– Disse problemene løses ikke bare med penger. Dere foreldre har en unik posisjon. Ikke dra på hytta den helga og gjør det du ikke vil barna dine skal gjøre! Er du hjemme edru ei helg er det stor sannsynlighet for at barnet kommer og prater med deg, sa hun til øredøvende applaus.

Viktigheten av å prate sammen ble tatt opp av flere, både praten med en helsesøster, men også praten med en voksenperson som er der når en skoleelev trenger noen å dele bekymringer med eller stille et spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet var representert med Steinar Bergem. Han har jobbet ved Hemnes lensmannskontor siden 1992, og har derfor god kunnskap om både historisk utvikling og hvilke utfordringer de unge i Hemnes støter på. Han oppfordret både unge og gamle til å tenke seg om før de trykker på send-knappen på sosiale medier, enten det gjelder deling av bilder eller meldinger som kan oppfattes som mobbing av andre. Også han trakk fram at barn kopierer voksne:

– Det er ikke bestandig våre unge hører etter hva vi sier til dem, men de ser hva vi gjør. Vi voksne kan gi dem råd, og det å gå gjennom hvordan de bør håndtere ulike situasjoner som kan oppstå. Hva svarer du når du blir tilbydd alkohol eller narkotika på en fest? Har du tenkt gjennom slike situasjoner blir du sterkere for å stå for ditt eget valg, det er nemlig ikke et spørsmål om du får slike tilbud, men når.

Savner lavterskeltilbud

Selv om svært mange unge oppgir både psykiske og fysiske problemer fortalte kommunelege Kristin Axelsen at de ikke kommer til henne på legekontoret.

– Når det kommer unge er de gjerne sammen med foreldrene, og da har det allerede blitt alvorlig.

Hun ønsket at de unge skulle oppsøke hjelp før det blir for alvorlig, men at terskelen kanskje er for høy. Også hun trakk fram viktigheten av foreldrekompetanse og det å framstå som forbilde og snakke med de unge.

– Husk at vi alle har psykiske symptomer. Vi må lære at vi greier å stå i følelsene våre og skaffe oss kompetanse, sa kommunelegen, og fortalte også om en overraskende melding hun fikk på fokusdagen: – Folk fra skolen fortalte at det er færre foreldre nå enn før som pusher sine barn. Er vi ikke nok interesserte? spurte hun.

Både Otto Jonny Derås og Anders Martin Oldernes utfordret den firkantede boksen alle unge i dag skal passe inn i.

– Det har blitt så viktig å dele sin vellykkethet på Facebook, alle skal være innenfor og ungene blir målt og kontrollert fra de er en neve stor. Det er viktig at vi aksepterer avvik, og at vi forteller hverandre at vi skal ta vare på hverandre, at det er greit å være forskjellig. Vi kan ikke si til barna at de ikke må være sammen med de som er annerledes, sa Derås, og fikk støtte fra Oldernes:

– Vi må ha noen originaler, det ville aldri blitt noe Klemetspel uten originaler som rollemodeller. Vi må gi litt fanken i hva folk synes, det er ikke flaut å bryte av en fot, da deler vi bilde på sosiale medier, men det er ingen som deler bilde av at de sitter på venteværelset til psykologen.

Det var mange som hadde noe de ønsket å si i debatten, og fellesnevneren var samtalene, både på foreldremøter der rus og felles grenser og utetider er tema, men også muligheten for de unge til å kunne oppsøke et lavterskeltilbud der de kan prate med en voksen.

Trenger frivillige

En rekke av de forslagene som ble drøftet innebærer mer engasjement fra foreldre, både direkte med sine barn, men også som frivillig i ulike tilbud i lokalmiljøet. Det er mange lag og foreninger som tilbyr aktiviteter, men ofte har de flere tilbud til voksne enn barn. Ett av disse langene er Hemnes Turistforening som er stor på voksenaktiviteter, nå ønsker de å gjøre noe også for de yngre forteller Siv Bårdsen:

– Vi skal starte Barnas turlag, men vi trenger turledere. Her skal vi dra på tur sammen med barn og foreldre, og etter hvert ønsker vi også å gi et tilbud til gruppen 13-20 år. Vi trenger ledere, vi gir opplæring og ønsker å skape gode aktiviteter. Kanskje gjelder det bare en dag i året, sa hun med en klar hentydning til at dette er noe de aller fleste kan greie.

Initiativtaker Arvid Martinsen delte villig med eksempler fra sitt liv, både med rus og uten rus, og med og uten lykke. Omsider har han funnet balansen som gir et godt nok liv. Det han savner i festivalkommunen Hemnes er at de unge slipper inn når kjente artister står på scenen. Dette er et tema han har forsøkt å løfte fram tidligere, uten å vinne fram.

Prosjektet «Spenntak for Hemnes» er ikke over med denne kvelden. Målet er å sette opp en komité som kan jobbe videre med ting som dukket opp, initiativtakerne lovet uansett et nytt møte til høsten. Da får vi kanskje allerede se om en del av lavterskelløsningene som ble diskutert kan være på plass.

Foreldregenerasjonen ble utfordret fra mange kanter, både til å ta større ansvar innen frivilligheten, men også til å velge bort egne valg til fordel for barnas valg.

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Kontakt

Adresse:
Korgsjøen 5B, 8646 Korgen

Tips:
tips@avisahemnes.no

om Avisa Hemnes
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Send epost
977 97 333‬

Ellen Rabliås
Journalist
Send epost
907 29 849‬

Rune Furuhatt
Redaksjonssjef
Send epost
412 99 615

Edel Annie Tverberg
Journalist
Send epost
976 60 449‬

Avisa Hemnes er en partipolitisk uavhengig ukesavis som skal formidle nyheter i Hemnes kommune.

Personvernerklæring
Avisa Hemnes arbeider etter Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Avisa Hemnes logo
Avisa Hemnes © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no