Helt fra den kraftige salutten på Hundneshågen klokka 07.00 til de offisielle flaggene ble firt av sytendemaikomiteen klokken 21.00 var været det best tenkelige på Hemnesberget på årets nasjonaldag.
Etter at to elever fra 7. klasse hadde ønsket velkommen til årets nasjonaldagsfeiring, og 3.klasse hadde sunget fra balkongen et flott potpurri med sanger i rødt-hvitt og blått for alle fremmøtte på skoleplassen, startet toget opp fra skoleplassen klokken 11.00. Årets rute var annerledes lagt opp enn de foregående år. Nedover bakken i Odden og innover hovedveien og over torget bar det før man styrte opp til Parkveien. Som alltid tar toget en stopp utfor eldresenteret, der skolemusikken spilte tre melodier før ferden gikk videre i det perfekte været.
Hemnes skolemusikk spilte feiende fint som aldri før. Det ble faktisk en liten snakkis blant folk at så flott hadde man da aldri hørt skolemusikken. Riktignok var de også i år godt hjulpet av noen voksne musikere, men det var tydelig at også de unge musikantene bidro på ypperlig vis. Både når de spilte for de som møtte opp på balkongene på eldresenteret, og ellers i toget.
Etter at toget hadde tatt sin runde gjennom gatene på Hemnesberget var det gudstjeneste i Hemnes kirke. Der forrettet sogneprest Terje Halvorsen og Hemnes Mannskor bidro med sang. Rett etterpå var det en liten seremoni utfor kirka, der sogneprest Halvorsen holdt en liten tale og la ned blomster, og mannskoret sang ved minnesmerket for hemnesværinger som døde av krigshandlinger under andre verdenskrig.
I år ønsket 17. maikomiteen – foreldrene til elever i 7.klasse – å gjøre en vri med arrangementet på kirkegården, der det alltid er tale og en blomsterseremoni for 8 britiske soldater. Unge menn som falt under krigshandlingene på Hemnesberget i mai 1940, og som ligger begravet her. Tidligere har man prøvd å la selve toget gjøre en stopp på parkeringsplassen rett ved siden av, mens den høytidelige seremonien foregår. Det har vist seg vanskelig å nå ut til folk med både tale og sang med de fleste temmelig langt unna det som har foregått. Derfor gikk man i år tilbake til ordningen med å ha høytidelighetene som et eget arrangement. Taler på kirkegården var Morten Henriksen, og hans kloke ord ble tatt vel i mot av et ganske stort publikum.
Tradisjonen med barneleker holdes fortsatt i god hevd på «Berget». For å være på den sikre siden holdes dette i Hemneshallen, man vet jo ikke hva slags vær det blir dagen. Unger i mange aldre deltok som vanlig med liv og lyst. Det så ut til at alle prøvde det meste opptil flere ganger, for det vanket hver gang en velsmakende godbit som takk for innsatsen.
Som avrunding av dagen var det en rekke kulturinnslag i aulaen. Her kunne «bergboere» og andre nyte store mengder godmat, kaffe, brus og annet snadder samtidig med korsang og imponerende opptredener av elever fra 7.klasse. Helt til slutt var det duket for dagens taler, Lars-Sivert Larssen. Med hans velvalgte ord for en fullsatt aula ebbet det offisielle programmet ut, og de fleste hastet heimover for mer feiring, mens andre sikret seg en bedre middag på stedets restaurant, Hemnes Mat- og Vinhus.