I februar i år starta tre spreke damer med ett flott tilbud som er beregnet på mennesker som har kreft eller har hatt det.
Noen kan kjenne på bivirkninger etter kreftbehandling og det kan være vanskelig å benytte seg av treningstilbud som er retta mot mennesker som er helt frisk. På frisklivssentralen ved Korgen omsorgssenter er det sirkeltrening hver fredag, men om man ikke er i form til å møte opp hver gang, er dette ikke noe problem.
På sirkeltreninga finner vi Camilla Teigen og Karoline Hatten fra frisklivssentralen samt kreftkoordinator Marianne Evjen.
– Hvorfor starta dere med sirkeltrening?
– Vi startet med dette tilbudet fordi vi ser at mange som har en kreftdiagnose trenger fysisk aktivitet, men de trenger veiledning og hjelp i forhold til dette. Er man i dårlig form kan det være godt med litt dra hjelp for at treninga skal bli rett for hver enkelt.
– Er brukerne som kommer hit hovedsakelig i fra Korgen?
– Nei, vi har brukere både i fra Korgen, Bjerka og Hemnesberget.
– Hvilke aldersgrupper kan delta her?
– Alle i fra 18 år og oppover. Vi har i dag bare kvinner som deltar, men vi håper at flere menn og vil benytte seg av dette tilbudet.
– Hva ønsker brukerne veiledning om?
– Noen ønsker kostholdsveiledning, andre stiller spørsmål om sykdommen sin og sammen får de et gruppebasert treningstilbud.
– Skal dere fortsette med treningen til høsten?
– Vi skal ha dette tilbudet så lenge vi kan, men ifra uke 26 til uke 33 er det sommerferie.
På frisklivssentralen snakket jeg med tre blide damer. Gjengen som deltar på sirkeltreningen er så avgjort ingen «sutregruppe». Her lo og fleipa de hele tiden og latteren satt løst hos alle.
Gir motivasjon
Esther Levang forteller at hun har det kjempekoselig her på treningen:
– Det er koselig å treffe andre i samme situasjon og godt å få rørt seg. Og så er det så hyggelig med avslutninga etterpå, da drikker vi kaffe og koser oss med noe godt å spise.
– Blir du mer motivert til å trene etter at du begynte her?
– Ja jeg er begynt å gå tur oftere enn før. Jeg har også blitt mer motivert til å gå ut i arbeidslivet igjen og nå begynner jeg snart i ny jobb, sier Esther fornøyd.
– Får du god veiledning her?
– Ja jeg får gode råd, spesielt i forhold til kosthold. Flott med gode støttespillere, det trenger vi, avslutter Esther Levang.
Monica Aasen forteller at hun fikk høre om sirkeltreninga gjennom kreftsykepleieren. Også hun beretter om god veiledning for å finne treningen som passer henne best.
– Synes du det er nok med en times trening hver fredag?
– Ja det er nok siden jeg også er i jobb. Det viktigste er å møte andre i samme situasjon, fellesskapet vi har her er svært viktig. Jeg er så heldig at jeg er på en arbeidsplass hvor de tilpasser arbeidet etter meg, og jeg får fri til å dra hit å trene så ofte jeg har behov for det. Kjempefornøyd med arbeidsplassen min, sier Monica.
Ingunn Bakken synes sirkeltrening er veldig gøy, og møter opp så ofte hun kan.
– Hva er det beste med å være her?
– Det er fint å møte andre i samme situasjon Her kan vi utveksle erfaringer om sykdommen spøke og kose oss. Sirkeltreninga gir ett lyspunkt og er en viktig møteplass.
– Får du den hjelpen du trenger her?
– Ja, jeg synes det er så betryggende at det er tre damer her som gir oss veiledning og passer på oss, sier Ingunn smilende mens ho fortsetter å tråkke på tredemølla. – Og man trenger ikke å være topptrent for å delta, her trener vi etter dagsformen vi er i.
Damene bak sirkeltreninga bistår brukerne på hver sine fagområder; Camilla Teigen gir veiledning i forhold til trening, Marianne Evjen svarer på spørsmål om kreft og Karoline Hatten kan gi kostholdsveiledning og veiledning til mennesker med søvnproblemer.