Veteranbåten Remi Ketil har en viss likhet med bamsen. De begge går i hi og er helt uvirksomme i månedsvis. Bjørnen har nok for lengst forlatt hiet, mens den stolte skuta til Hemnes båtbyggerhistoriske forening ble vekket til live sist lørdag.
Enogfemtiåringen Remi Ketil var i godlunet og startet med en gang da dugnadsgjengen gikk i gang med forberedelsene for å føre båten den korte veien fra marinaen til Industrikaia. Den gamle fiskebåten må nemlig om våren flyttes fra sitt trygge vinteropphold innenfor moloens trygge beskyttelse. Der har den ligget siden seint på høsten i fjor. Ved sin plass ved flytebrygga langs moloen kan eierne ha båten liggende i trygg forvissning om at høst- og vinterstormer ikke kan forvolde stor skade. Riktig nok har fiskefartøyet fått noen små skrammer i baugen av den langvarige frostperioden med tykk is i marinaen. Ut over dette har vinteroppholdet ikke skapt store problemer. Litt arbeid for den ihuga dugnadsgjengen har det naturligvis vært i de hardeste vinterukene, der den enkelte har hatt ansvar ei uke i slengen for å se til at alt var vel med båten. Noen ganger har motoren blitt startet for å holde åpen råk ved roret og propellen.
En så stor båt inne i den temmelig trange småbåthavna byr på en liten utfordring når den skal manøvreres ut til åpnere farvann. Derfor sørger man for å ha et par karer klar i hver sin «bukserbåt» med på operasjonen. Blant annet kan sterk vind lett føre båten ut av kurs. Litt sidevind var det da trossene var løsnet lørdags formiddag og Stein Dahlberg på broen satte kursen for utløpet i marinaen.
Det hele forløp helt uten dramatikk av noe slag, og etter en liten «æresrunde» utpå fjorden, kunne skipperen legge MK Remi Ketil pent og pyntelig til kai i østenden av Industrikaia på Hemnesberget. Her har foreningen som eier båten fast tilhold for sin veteranbåt i sommerhalvåret. Tilgangen på drivstoff, strøm og vann er perfekt her. Og det er enkelt å komme til for alle som skal om bord for å gjøre en jobb. For det er fortsatt mye dugnadsarbeid som skal gjøres før båten vil fremstå som det «smykket» den ivrige arbeidsgjengen gjerne ønsker. Så mye er det å gjøre at det vurderes å leie inn fagfolk til noen av arbeidsoppgavene.
– Og så hadde det vært fint å få med flere medlemmer i foreningen vår, forteller Torbjørn Skjæran. – Det skal vi prøve å gjøre noe med når det arrangeres «Medt i veien-festen» om ettermiddagen lørdag 9. juni. Da skal vi i Hemnes båtbyggerhistoriske forening være med i lag med flere andre foreninger på en av standene langs den for anledningen avstengte Sørlandsveien (fv808). Her vil vi orientere grundig om vårt arbeide, og håper også å kunne verve noen flere medlemmer.