Journalister i NRK er nå inne i sin andre uke med streik. Det betyr blant annet ingen produksjon hos lokale NRK-journalister.
1700 NRK-ansatte er tatt ut i streiken som sterkt påvirker både radio og TV-sendinger, og også nettdekningen. Kravene som ikke har blitt innfridd går både på lønn, kompetanseheving og at tilkallingsvakter skal likebehandles lønnsmessig med fast ansatte.
I Norsk Journalistlags lønnsstatistikk må vi ned på 33. plass for å finne NRK, drøyt 180.000 kroner bak lønnsledende VG.
I Korgensenteret står de streikende journalistene Susanne Lysvold og Markus Thonhaugen. De er ute på en liten runde der de ønsker å informere publikum om at de streiker, og ikke minst hvorfor.
Lysvold forteller at dette er langt mer enn kamp om høyere lønn.
– Dette har blitt samlet opp over mange år, det handler om vikarpolitikk og mangel på kompetanseheving. Vi forlanger ikke å være lønnsledende, men vi ønsker å tette lønnsgapet noe, forklarer hun, og viser til at NRK-journalistene tjener 110.000 i snitt mindre enn kollegaer i de største mediehusene i landet.
I statistikken oppgis gjennomsnittslønnen til en NRK-journalist til drøyt 585.000 kroner.
– Dette er tall vi i NRK Nordland ikke kjenner oss igjen i, mellomledere i Oslo drar nok opp tallene. Det kreves at NRK skal levere i verdensklasse men det skal ikke gjenspeiles i lønnen, sier hun.
Thonhaugen beskriver en kampvilje som er høy.
– Vi kan holde ut i ukesvis, men det er leit at dette går ut over publikum.
– Dere er ikke redde for at publikum finner nye leverandører?
– NRK scorer høyt på troverdighet, det er svært mange som får med seg NRK daglig i en eller annen form. Når folk vil sjekke om noe viktig er det gjerne NRK de tyr til, mener Thonhaugen.
– Vi har fått forståelse hos de vi snakker med, dette handler mye om kompetanse. Når ledelsen i NRK snakker om behov for å bytte ut 100 medarbeidere i året for å skaffe seg ny kompetanse istedenfor å løfte kompetansen hos dagens ansatte blir mange presset ut og fremmedgjort. NRK har mye kompetanse internt, men det må avsettes tid og ressurser til å dele kompetansen, sier de streikende.
De mener NRK bør ha råd til å innfri kravende fra de streikende.
– Det har blitt spart inn 500 millioner i rasjonaliseringstiltak de siste årene, det har blitt færre ansatte som skal gjøre mer og det er ikke urimelig at vi som produserer får litt mer av kaka, sier de idet de fyller kaffekopper og deler ut nettopp kake til forbipasserende.
En meningsmåling utført av InFact på oppdrag fra Medier24 opplyser 43 prosent av befolkningen at de støtter streiken mens 27 prosent sier nei, de resterende har ikke gjort seg opp noen mening.