Erkjennelsen om at de unge i Hemnes ikke har det bra har etter hvert truffet både politikere og innbyggerne. Nå tar privatpersoner initiativ til en idedugnad.
Det er Jon Ervik og Arvid Martinsen som står bak folkemøtet som skal avholdes 8. mai. Bakgrunnen er resultatene fra UngData-undersøkelsen og Folkehelsebarometeret. Både kommunen og ungdomsrådet har satt i gang prosjekt, men dette initiativet kommer i tillegg til og ikke som en del av det offentlige apparat.
– Arvid kontaktet meg og lurte på om det ikke var noe vi kunne gjøre, forteller Jon Ervik, til daglig rektor ved Bleikvassli skole, men opptrer i denne sammenhengen som privatperson.
Både Ervik og Martinsen er kjente skikkelser i det lokale kulturlivet, og har jobbet med unge i Hemnes gjennom mange tiår.
Løsning i frivilligheten?
– Alle er enige om at det ikke er bra når oppvekstsvilkårene ikke er gode, men ingen gjorde noe for å ta tak i problemene. Målet vårt med dette møtet er å vekke opp samfunnsengasjementet som gradvis har blitt mindre og mindre framtredende, mener Ervik.
Han viser til at det er stadig færre som tar på seg frivillige oppdrag, og at dette gjør at ungdommen taper.
– Alle har et samfunnsansvar, og jeg nekter å godta at vi skal ha så dårlige vilkår for de unge. Vi må spørre oss om hva vi kan få til, kanskje vi kan bidra litt i idrettslag, musikk, ta et styreverv eller være sjåfør. Det er mange nyttige ting å gjøre, og alle kan bidra med sitt, sier han.
Ubrukte planer
Et av problemområdene det pekes på i undersøkelsen er rus.
– Her må voksne våge å se på sine egne alkoholrutiner. Om barna skal noen steder må kanskje vi holde oss edru og være tilgjengelig, sier han og peker samtidig på at det er mange flotte planer i kommunen, men de blir ikke brukt.
– Vi er flinke til å lage planer, kommunestyret har blant annet vedtatt at vi skal være den beste oppvekstkommunen på Helgeland innen 2025. Samtidig ser vi at våre unge ikke har framtidstro, det er dystre tall og nå må vi begynne å bruke vedtakene fra planene videre. Vi må involvere de det gjelder, og ha vedtakene i bunnen av både langsiktige og kortsiktige planer slik at det kommer til praktisk anvendelse, sier Ervik.
På folkemøtet blir det et panel der blant annet Hemnes Ungdomsråd og Leve Hemnes er invitert sammen med kommunelege Kristin Axelsen og representanter fra politiet.
– Formålet med møtet er ikke å finne syndebukker, men å diskutere og se på hvilke muligheter vi har for å snu utviklingen både på kort og lang sikt. Den kollektive kapasiteten vi har i kommunen er stor, men vi må alle kjenne på samfunnsansvaret og løfte i lag, avslutter Ervik.