Flytting av mellomtrinnet fra Finneidfjord til Hemnesberget ble den store saken i siste kommunestyremøte. Det var enighet om å spare, bare ikke hva eller hvordan.
For lite og for mye
Flytting av mellomtrinnet fra Finneidfjord til Hemnesberget ble den store saken i siste kommunestyremøte. Det var enighet om å spare, bare ikke hva eller hvordan.
Bakgrunnen for forslaget er innsparingen skolesektoren har blitt pålagt å gjennomføre allerede i 2018. I tillegg må etaten ta ytterligere kutt i 2019, og ettersom et skoleår starter i august er det vanskelig å gjennomføre tiltak som gir effekt før halve året har gått.
Flytting av mellomtrinnet skal ifølge rådmannens saksutredning bidra med 1,3 millioner i sparte kostnader. Enhetsleder for skole, Rolf Arne Westgaard fortalte at dette tiltaket ikke alene ville berge kommuneøkonomien, men nødvendig for å nå de kutt enheten var pålagt.
Færre elever
Han fortalte om en enhet som har stadig færre elever, i 2020 vil det være 155 færre enn det var i 2003, og at de med dette tiltaket skjermet de yngste elevene.
– På skolene i Bleikvasslia, Bjerka og Finneidfjord er det til sammen 120 elever, altså færre enn den samlede reduksjonen i elever. Vi har et kjempestramt budsjett for 2018, men det blir enda verre i 2019 og 2020. Kommunestyret har prioritert skole i mange år fordi det har vært økonomisk mulig og nok elever, sa han og minnet politikerne på at det er de som er skoleeier.
På spørsmål om klassedeling fortalte han at det er rektor ved de ulike skolene som må ta slike vurderinger innenfor de økonomiske rammer hver skole har.
– Vi har ikke mer penger å fordele. Med de økonomiske forutsetninger som er skissert for framtiden vil strukturendringer være påkrevd, dette tiltaket hjelper oss i riktig retning men vil ikke være nok, sa han og avsluttet med følgende spørsmål: – Trumper antall skoler kvalitet?
Leder for Oppvekst- og kulturutvalget, Herbjørn Knutsen (SP) takket for et engasjert innlegg, men delte lite av enhetslederens meninger.
– Finneidfjord er i vekst, de som flytter sier skole er viktig. Vi i Senterpartiet ønsker å løfte blikket til mer enn mellomtrinnet. Ungdataundersøkelsen viser at elevene ikke trives på ungdomsskolen, vi skal gjerne være med på endringer men det må bety mer enn små summer, dette er bare et museskritt, sa Knutsen.
Mangler informasjon
Vidar Lenningsvik (US) hadde mange spørsmål han følte var ubesvart.
– Føler vi mangler informasjon, hva er tanken med skolen i Hemnes, det er klart dette er en start. Vi trenger bakgrunnsinformasjon for å ta beslutninger, hva gjør dette med arbeidsmiljøet, og om det er meningen at vi skal legge ned vil jeg ha dette på bordet.
Lenningsvik etterlyste også en evaluering av høringsuttalelsene, og hevdet at standarden på veien mellom Finneidfjord og Hemnesberget var så dårlig at transporten kom til å ta tid.
– Gevinsten er liten i forhold til konsekvensene, om det ikke dukker opp nye opplysninger kommer jeg til å stemme mot, avsluttet Lenningsvik.
Ulf Skjæran (AP) fortalte at ettersom han bor på Finneidfjord blir det litt å gråte for sin syke mor:
– Dette er nødhjelp i første omgang. Her tas alle innsparinger på en skole, da er det heller bedre med ostehøvel der alle må bidra. Jeg vet utmerket godt at vi må endre strukturen og at vi er på overtid med den jobben, men det må fordeles jevnt på alle.
Hans partifelle, Otto Jonny Derås var klar til å kutte antall skoler:
– Jeg har ment i mange år at vi har for mange skoler. Vi har ikke hatt råd til dette, det har gått ut over vedlikehold og andre viktige ting. På tross av at vi har skoler på hver en hump går innbyggertallet ned, vi har rett og slett utarmet oss.
Julie Lillebjerka fra Hemnes Ungdomsråd forklarte at rådet hadde diskutert saken, men ikke snakket med dagens elever på Finneidfjord, men med elever som hadde vært elever der.
– De forteller at det var litt skummelt i starten når de flyttet til Hemnesberget, men det gikk greit. Vi har kommet fram til at det er bedre med gode skoler istedenfor mange, og da må vi ta de lure valgene istedenfor det som kan bli enda verre.
Tord Johansen (AP) avviste at det har vært feil å satse på fem skoler i Hemnes:
– Nå har vi nettopp åpnet en ny barnehage på Finneidfjord og laget liv. Vi skal ikke skjemmes over at vi lar dem være i fred, og helheten i skolen skal Arbeiderpartiet ta opp senere. Jeg håper at de som er på Finni kan få være hjemme, jeg kan ikke tro at noen sier at de skal sette seg på bussen.
Våger
Det var svært få av de som entret talerstolen som berørte temaet økonomi, eller hvordan det skulle spares om tiltaket ikke ble vedtatt. Istedenfor ble det mange følelsesladede innlegg i et tema som står mange svært nært.
Når så Elin Wullum (SV) i sitt siste kommunestyremøte før hun flytter entret talerstolen forventet trolig de fleste enda et innlegg om viktigheten av å ikke gjennomføre det foreslåtte vedtaket. Wullum snudde imidlertid argumentasjonen, og begrunnet dette slik:
– Jeg er sosialist og SV-er, jeg ønsker nærskole med høy lærertetthet, gratis skolemat og leksefritt. Høy kvalitet, det er hva jeg ønsker. Vi er 25 millioner kroner i minus, og vi har en regjering som ikke akkurat fører en distriktsvennlig politikk. Hvor lenge kan vi holde på slik vi gjør? sa hun og siktet til å stemme ned de ulike innsparingstiltakene.
Som politiker på oppsigelse følte hun seg muligens litt mer fri til å si ting uten å ta hensyn til valgkamp og politisk framtid, hun sa i alle fall ting flere politikere har sagt, men ikke ønsker å bli sitert på:
– Jeg er kjemperedd for å miste velgere fra Finneidfjord, Bjerka eller Korgen. SV er små, mister vi en krets er vi ute av kommunestyret. Det er mange her som sier de skal ta de store valgene. Jeg vet ikke om jeg kan tro dette når vi ikke greier å ta de små valgene engang. Når jeg ser på Facebook blir jeg skremt, det er tegninger av Korgen som et beist som spiser de andre bygdene, det legges opp til bygd mot bygd, land mot land.
Wullum utfordret de andre politikerne til å ta i bruk de verktøy de hadde for å se inn i framtiden istedenfor å stemme mot fordi de ikke hadde full oversikt:
– Jeg har respekt for Vidar Lenningsvik, men han vil ha full oversikt, en krystallkule. Hadde vi hatt slike verktøy ville vi ikke vært her i dag. Ungdomsrådet er en slik krystallkule, se på dem. Jeg håper dere våger, og at dere ser forbi skittpraten på Facebook. Vi må våge å legge bort program når kart og terreng ikke lenger stemmer. Jeg blir bekymret når man stemmer mot alle tiltak fordi de bare er småpenger, sier vi dette om alle tiltak i kommunen?, avsluttet hun og minnet om ordtaket mange bekker små blir til stor å.
Det ble mange turer opp på talerstolen, men lite nytt ble brakt fram. Etter et gruppemøte ble det klart at Arbeiderpartiet kom til å stemme mot flytting ettersom de hadde dette i sitt program ved forrige valg. Ved avstemmingen ble det derfor et klart flertall mot flytting.
Dermed må enhet skole finne andre steder å kutte 1,3 millioner. Dette blir nå gjennomført administrativt forteller enhetsleder Westgaard.