Unge på Helgeland kan igjen se fram til sommerleir, etter to år uten Fjellcamp Bleikvasslia er den igjen på plass med spennende aktiviteter i friluft.
Fjellcampen har vært et samarbeid mellom Hemnes kommune, Polarsirkelen Friluftsråd og Bleikvasslia Bygdelag, støttet av Indre Helgeland Regionråd. Tilbudet har vært rettet mot elever fra mellomtrinnet på skolene i kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Lurøy, Nesna, Rana, Rødøy og Træna.
Primus motor for fjellcampen, Kåre Børli, forteller at det er økonomi som har vært årsaken til manglende camp de siste årene.
– Nå har vi fått så mye nye midler at vi har et budsjett som viser at vi kan arrangere en skikkelig leir.
Det er midler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som til syvende og sist har blitt avgjørende for at det blir leir.
– Disse pengene gjør at vi kan subsidiere leiravgiften til familier med økonomiske utfordringer, dermed kan også unge som ikke har råd få delta, sier Børli.
Dette er gjennom et samarbeid med barnevernet og NAV i Hemnes kommune fjellcampen har fått midler gjennom Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom. Hos Miljødirektoratet har vi søkt om tilskudd til friluftsaktivitet.
Fjellcampen får også støtte fra Hemnes kommune og Miljødirektoratet.
– Vi har noen oppsparte midler fra tidligere år, når vi legger disse i potten fikk vi nok til å kjøre i gang. Leiren har vært en stor suksess tidligere år, så vi håper unge så vel som foreldre får med seg muligheten for ei aktiv uke på slutten av sommerferien.
Det skal arrangeres to utgaver av leiren, i uke 32 og 33, de siste ukene før skolen starter opp igjen.
– Hvorfor bør de unge dra på fjellcamp?
– Det er mange som har det travelt i sommerferien, foreldre jobber og de unge blir sittende på sosiale medier. Vi gir et tilbud med kajakkpadling, klatring, mineralleting og kulturminnegransking for å ta noe. Å vekke de unges interesse mot friluftsliv er viktig, og jeg tror absolutt de får kunnskap med seg fra leiren de kan få bruk for senere, mener Børli.
– Er dagens unge uten erfaring med friluftsliv?
– Det kan være litt forskjellig, og vi ser fort hvem som har vært ute før. Det handler ofte om trygghet, og når de stoler på sikring og tau eller lignende løsner det gjerne. Å lære seg nye ting og oppleve mestring er viktig, og det er morsomt å se hvordan de aller fleste synes dette er stas. Vi ser også at leirene har etablert nye nettverk for deltakerne.
Køtaplassen, Karihaugen og Barnas Naturpark er sentrale steder for fjellcampen. I tillegg benyttes omgivelsene rundt tettstedet. Fjelltur, padletur og overnatting skjer i Bleikvasselva og på Anders Larsafjellet.
– På Køta-plassen i Bleikvasslia er det original samisk bebyggelse bl.a. fra 1700-tallet, som er flyttet og bygd opp igjen med støtte fra Sametinget. Det vil være fokus på sør-samisk kultur under leiren og det vil bli fortalt om Klemet, vår lokale same som også har fått et historisk spel oppkalt etter seg.
– Vi er tre voksne ledere samt tre leirassistenter som vi har gjennom Ungjobb, disse har selv vært på leir her tidligere, sier Kåre Børli, og legger avslutningsvis til at det ikke er så farlig om påmeldingsfristen 1. juni ikke overholdes for etternølere.
Innkvartering og bespisning skjer på Karihaug leirsted i Bleikvasslia, eller ute i det fri når anledningen byr seg.