Hemnes kommunestyre skulle brette opp ermene og gå over fra tørrtrening til reell sparing. Fasiten etter møtet viste at det som var så lett under trening ble veldig, veldig vanskelig i virkeligheten.
Møtet startet med en kjapp gjennomgang av fjorårets regnskap. Et netto driftsresultat på 13,5 millioner i minus var dårlig nytt, og nesten 20 millioner svakere enn målsetningen.
Rådmann Amund Eriksen orienterte politikerne om at regnskapet ble balansert gjennom å bruke engangsutbetalinger fra Terrasaken. Han hadde heller ingen trøstende ord om framtiden:
– I 2017 fikk vi 10 millioner mindre i eiendomsskatt fra kraftverk, dette reduseres ytterligere og i 2021 er reduksjonen på 24,5 millioner. Hadde vi vært en privat bedrift ville vi tatt umiddelbare grep og snudd oss fort. Slik kan vi ikke løse problemene i en kommune, vi trenger mye lengre tid.
Ut fra disse tallene er det altså behov for å kutte kostnader i størrelsesorden 35 millioner sammenlignet med 2017. Rådmannen lovte imidlertid at administrasjonen skal ta unna en god del av dette gjennom effektiviseringer.
I 2018 skal dette utgjøre 2 millioner, i 2021 er målsetningen at intern effektivisering skal medføre 12,8 millioner i kuttede kostnader. Dette er i all hovedsak tiltak gjennom digitale tjenester der det blir færre ansatte når selvbetjening og elektroniske løsninger tar over.
Dermed overlates drøyt 20 millioner til politikerne, og noe av dette må løses allerede i år om ikke også årets regnskap skal ende opp med et kraftig minus. I forbindelse med behandling av årets budsjett avviste politikerne rådmannens forslag om å finansiere årets drift delvis med oppsparte midler. Skal dette målet nås må det gjennomføres en rekke kutt som så langt ikke er lokalisert.
I tillegg har det dukket opp et ekstra behov for cirka 6 millioner som en følge av økte strømpriser i vinter samt at innkjøpsprisen for den såkalte konsesjonskraften har økt.
Dette var altså bakteppet når kommunestyret skulle behandle en rekke saker som helt tydelig medførte ubehag. Det var sparing gjennom flytting, reduksjon eller opphør av tjenester, tomme basseng og ingen ungjobb.
Både kort og lang
Sparingen er egentlig to ulike saker, den ene er å ta konsekvensene av vedtaket om å ikke benytte fond for å finansiere et underskudd i 2018, den andre er å finne varige tiltak som tar ned kostnadene langsiktig. I flere av debattene ble det tydelig at ikke alle politikerne greide å skille disse sakene, de avviste foreslåtte kortsiktige sparetiltak og etterlyste langsiktige. Flere representanter signaliserte at de kunne stemt for kutt om bare sakene hadde vært mer omfattende. I de ulike forslagene var de minste tiltakene på 50.000 kroner og det største på 1,3 millioner.
Tord Johansen (AP) mente at tiltak på 200.000 kroner ikke gavner noe når kommunen har gjeld på 500 millioner. Rådmann Amund Eriksen greide ikke å la være å kommentere dette og poengterte at mange tiltak på 200.000 kroner absolutt blir mye.
Årets budsjett
Først på dagsorden var å få årets budsjett i balanse. Her hadde politikerne forlatt en uoppgjort regning tilbake i desember, de hadde vedtatt innsparinger, men ikke hvor og hva. I tillegg har det altså oppstått nye behov på 6 millioner. Samtidig hadde det kommet en engangsutbetaling fra konkursboet fra Terra, penger det nå viste seg vanskelig å ikke begynne å bruke av.
Debatten dreide seg mer og mer bort fra det å balansere årets budsjett og over på langsiktige tiltak som ikke vil medføre endringer i inneværende regnskapsår.
– Vi i opposisjonen er villig til å se på store ting, og her kan vi sette ned et politikerutvalg for å forberede saker. Dette har rett og slett blitt for puslete, vi må ikke være redd for å fleske til, sa Tord Johansen, samtidig som han spurte om budsjettet som ble vedtatt i desember står ved lag.
Han fikk øyeblikkelig svar på tiltale fra Sverre Storbæk (FRP): – Johansen sier har er villig til å se på de store sakene, det harmonerer dårlig med at han ikke er villig til å se på de små tingene.
Etter en lang debatt om både store og små ting ruslet politikerne til sine respektive gruppemøter. Deretter ble det en spennende runde med avstemminger der ulike forslag ble satt opp mot hverandre.
Økt forbruk
Da røyken hadde lagt seg hadde et flertall av politikerne stengt bassengene i Korgen og på Hemnesberget ut året, de hadde halvert driften ved dagsentrene på omsorgssentrene og kuttet ledsagerordningen. Samtidig fant de penger til Ungjobb også i 2018.
Senterpartiet stemte for å spare mindre penger, de ønsket både ledsagertjeneste, dagsenter og åpent basseng i Korgen, noe som ville kostet ca. 650.000 kroner ekstra. De fikk varierende støtte fra ulike utbrytere på disse sakene, men ikke nok til å danne flertall.
Forslagene om å kutte sommervedlikehold på vei og grøntanlegg ble dermed enstemmig vedtatt. Netto endte budsjettreguleringen med at de totale kostnadene i budsjettet økte istedenfor å bli redusert. Etter at de ulike forslagene hadde blitt stemt over skulle det stemmes over det samlede budsjett. Her valgte Per Øyvind Eriksen og Vidar Lenningsvik som begge har meldt seg ut av Arbeiderpartiet å stemme mot med begrunnelse av at saksframlegget var rotete.