Fredag var det duket for «den store flyttedagen» for ungdomsskoleelevene i Korgen. Alt av utstyr skulle transporteres fra brakkeriggene og inn i den nye skolen.
Inne i 10A sitt klasserom var det stor feiring med flere kaker.
– Vi er inne i den siste timen hvor vi skal være her i riggen, og det føles så bra, forteller Sarah Falkenhaug.
Elevene i 10. klasse forteller at de er glad og lettet over å få komme inn i nybygget før de skal videre til andre skoler.
– Det har vært litt tungt i riggen. Ugunstige løsninger og dårlig luft, forteller Maja Oksfjellelv, mens hun forsyner seg med et ekstra kakestykke.
Feiringen er over, og klassestyrer Karianne Storvoll begynner å arrangere flyttingen. Pulter, bøker, jakker, sko og bilder. Alt skal til deres nye klasserom i andre etasje i det nye bygget.
Bakken uten for riggen er preget av kraftig regnvær, og man skal trø forsiktig for å ikke bli gjennomvåt. Elever fra 8.-10. trinn går med pulter på hodet, sekker på rykken, og bøker under armen, i et slags tog mot ungdomsskolebygget.
– Nå er vi i gang! kan det høres fra flokken.
Offisiell åpning til høsten
Inne i nyskolen står rektor Geir Åge Helgå og dirigerer elevene til rett klasserom.
– Nå er elevene i gang. Det skal flyttes inn 130 pulter og 150 stoler. Korgen IL har hatt dugnad og flyttet enormt mye allerede.
Enda er det tre kontainere igjen, med ting til sløydsalen og verkstedet som skal ned i kjelleren, som skolen ikke har overtatt enda.
– Det er sagt at vi kan overta om en uke, men det er jeg usikker på, sier Helgå.
– For vår del er det ikke hast. Vi har det vi trenger foreløpig. Gymsalen blir klar til bruk over helga. Vi har også musikkrom og skolekjøkkenet.
Naturfagsalen blir satt litt på vent, der er ikke alt utstyret klart.
– Vi har ventet med å kjøpe inn utstyret da det er et dyrt rom, og vi vil gjøre det skikkelig. Det vil bli klart i løpet av sommeren.
Helgå forteller videre at den formelle åpningen av skolen ikke vil bli før til neste skoleår.
– 12. september blir det ordentlig markering, for da mener vi at vi skal ha fått alt i orden. Da blir det åpen dag, og gamle elever og andre nysgjerrige har mulighet til å komme å se.
– Det er ikke tvil om at det er mye som gjenstår på uteområdet. Når det blir fritt for snø nå, er det mye som dukker opp.
Fornøyde elever
Inne i nybygget er det fargerikt, rent og det lukter nytt. Linnea Dambråten i 8.klasse har funnet sitt klasserom og sin hylle, og er allerede godt i gang med å finne seg til rette.
– Dette blir kjempebra. Å få kommet seg ut av riggen blir en ny hverdag. Der var der dårlig luft. Det var ogå en vegg i vårt klasserom hadde et hull som gikk rett ut. Toalettene og vaskene var veldig lave, så dette blir bra, gliser hun.
Maja Oksfjellelv og Jenny Elisabeth Falmår jobber i herdig med å bære pulter opp trapper. Nå har de slått seg ned i det nye mingle-arealet for en kjapp prat.
– Jeg syns den nye skolen er veldig bra og det var veldig fint her, sier Maja.
– Det var veldig godt og endelig komme inn hit endelig. Etter å ha vært i brakkeriggen en god stund, legger Jenny til.
Disse jentene har bare noen få måneder igjen på Korgen Sentralskole før de skal reise videre på videregående.
– Vi har jo bare noen måneder igjen på skolen, så det er litt trist at vi ikke får så god tid her. Men jeg er glad for de yngre som får en så flott skole, forteller Maja.
De er begge fornøyd med den nye følelsen som skolen har lagt til rette for.
– Det er kjempekult med blackbox. Jeg liker også at det ikke er så sterilt. Her er det fargerikt og morsomt, sier Maja.
– Vi kan faktisk glede oss til å gå på skolen fremover nå, gliser Jenny.
Liten markering
Mandag morgen var det duket for en aldri så liten markering i det nye mingleområdet, det området som tidligere var klasserom 101 og bibliotek. Alle ungdomsskoleelevene og lærere var til stede og det ble sang og musikk, boller og brus, til ære for den spesielle dagen.
Ordfører Christine Trones var tilstede og sa noen velvalgte ord, samt klippet snoren som markerte innflyttingen.
– Jeg husker godt en høstdag for halvannet år siden, 18.september, og jeg satt på Gardermoen på tur heim. Da jeg fikk melding på telefon om at skolen brant. Ledsaget av et bilde som bekreftet at det var sant.
Hun roste også både elever og ansatte for tålmodigheten under den lange prosessen.
– Det har vært tålmodige elever og voksne, som håndterte å ha undervisning både på menighetshus, rådhuskantine, samfunnshus og brakkerigg.
Hun mimret blant annet tilbake til da hun begynte på skolen i 1986.
– Når jeg begynte i 1. klasse så kalte vi ungdomsskolen kun for «nyskola». Og nå, mer en 50 senere er det blitt «nyskola» igjen.