Hva får en gjeng nordmenn og damer til å reise til Peleponnes for å møte våren litt tidligere enn man gjør hjemme.
Allerede i vinter startet planleggingen for å kunne tilbringe et par uker hos de gamle grekerne. Det vil si – grunnen til reisen var også å feire «gamle nordmenn».
Peleponneshalvøya er jo en del av fastlands Hellas, om enn bare så vidt. Fra historietimene husker man at det var fra dette området man hørte om steder som Sparta, Olympia, Messini, Korint, og mange flere steder. Og de gamle gudene var jo Zevs, Apollon, Afrodite, Athene med flere. Den greske historien er jo veldig gammel, flere tusen år før Kristus, så en del av turen var å kunne se litt av de historiske restene som finnes her.
Reisen ned hit gikk med fly fra Trondheim via København og så ned til Athen. Selv om datoen var fredag den 13. gikk alt etter planen. Reisefølget på 7 personer ble til 8 fra København. Leiebil var på plass i Athen, og derfra gikk ferden vestover mot målet som var Vasilitsi, hvor et vertskap på to personer bodde. Etter at to av reisefølget var innlosjert hos dem, dro resten til et hus like i nærheten hvor de neste ti dagene skulle tilbringes.
Vår vertsby Vasilitsi er en småby med ca. 600 innbyggere. Byen ligger 6 km fra stranden i Kalamaki, og er lokalisert sydvest på Peleponnes. Som mange andre i dette området er hovednæringen å dyrke oliven til olivenolje, og produksjon av rosiner. Vi fant fort ut at innbyggerne her var veldig åpne og gjestmilde. At språket ikke var til å forstå gjorde ikke så mye, vi forsto hverandre litt uansett.
Messene
Et av stedene vi måtte besøke var den gamle greske byen Messene. Stedet ligger oppe I fjellene litt nord for byen Kalamaki sørvest på Peleponnes. Her finner man utgravinger av en hel by som stammer fra 369 før Kristus. I 1957 var blant annet et stadion, et teater og et rådhus eller rådskammer blitt gravd frem. Siden den gangen har det vært utgravinger hele tiden, og som pågår også i dag. Som de fleste gamle greske byene har også Messene vært omgitt av en bymur. På den tiden var dette helt nødvendig for å beskytte seg mot fiender og barbarer. I dag ser man også restene av badehus med badstuer, kirker og gravplasser, markedsplasser, og andre nødvendige bygninger i et samfunn fra den tiden.
Ruinene av teatret i Messene er helt fantastisk, og er et av de største fra denne eldgamle tiden. Teatret er 100 meter bredt og gir utsyn over store deler av byen. I dag nevnes dette teatret sammen med de øvrige store teatrene fra det gamle Hellas.
«Folkebadet» som man ser ruinene av ble oppvarmet fra et eget fyrhus, hvor varmen ble ført i et sinnrikt system til gulv og vegger i badstuen. Her besto vegger og gulv av terrakotta fliser som ledet og beholdt varmen godt. Et eget badebasseng var også på plass, samt et varmebad for behandling av stive armer og ben. Dette badehuset fungerte og var i bruk tiden mellom det 5. og 7. århundre etter Kristus.
Byen Pylos er absolutt verdt et besøk. Her finner man et slott og festningsverk som delvis er veldig godt bevart. Byggverket ble etablert rundt 1573 og var et viktig festningsverk på den tiden. I dag er det kirker og noen andre bygninger som er i drift. Nonner har sitt tilholdssted der i dag, og holder området pent samtidig som de dyrker sin mat der.
På dette stedet finner man rommet hvor en munk bodde store deler av sitt liv. Han var ikke ute av det lille rommet han bodde på, og han fikk sin mat levert utenfor sprinkeldøren. Han døde I dette rommet, og først da ble han tatt ut derfra.
Pylos har også vakre strender som lett innbyr til et bad selv om det fortsatt er april.
Murene I Methoni
Det er disse murene og borgen som har gjort Methoni kjent i nyere tid. Den enorme borgen og byen er fra antikkens tid. Klippene utenfor byen har gitt gode havneforhold, mens det samtidig var behov for å beskytte seg mot fiender både fra land og fra hav. Derfor ble borgen og vollgravene inn mot landsiden etablert.
Det man kanskje først legger merke til når man kommer er en liten befestet holme helt på sørenden av byen. Der står det et to etasjers åttekantet tårn, som ble bygget på 1500-tallet. Denne holmen heter idag Bourtzi. Det man imponeres av idag er de enorme dimensjonene til denne borgen. Alt som et bysamfunn på den tiden trengte finner man innenfor murene. Beskyttet og trygge levde innbyggerne av Methoni der i århundrer.
Men som nevnt innledningsvis skulle reisen også innbefatte diverse feiringer. Tre dager til ende ble småbyen Vasilitsi arena for feiring av hele 130 år tilsammen. Den eldste var en hemnesværing som ble hele 70 år, og den yngste en Saltdalsjente som ble 60 år.
At noen finner på å gjøre noe slikt ble jo veldig spennende for de som lot seg lure med. Dagene ble godt utnyttet med start ved frokost og deretter turer både for eksklusjoner og bading. Greske retter ble prøvd i alle variasjoner, og at grekerne kan lage mat ble et faktum for alle.
Viner og annen drikke fikk ståkarakterer fra de fleste, men det finnes land rundt middelhavet som er bedre på vin. Nasjonaldrikken Ozo smaker jo godt, men er nok best når den inntas i landet den kommer fra.
Etter 10 dager gikk ferden tilbake til Athen for å levere tilbake leiebilen. Turen gikk helt fint til GPS-en skulle ledes oss til utleiefirmaet. Her hjalp verken gode råd fra baksetet eller nye søk på GPS-en. Det endte tilslutt med en litt ureglementer øvelse mot kjøreretningen, og da ble bilen levert trygt og i samme stand som den ble utlevert.
Peleponnes anbefales virkelig som et hyggelig og spennende reisemål for alle.