Norges inntreden i ACER får nå også lokale konsekvenser. Vidar Lenningsvik bryter med Arbeiderpartiet og blir selvstendig representant i både formannskap og kommunestyre.
Vidar Lenningsvik har vært en svært tydelig stemme i både kommunestyret og formannskapet i Hemnes. Han er kjent for svært engasjerte innlegg der han med fakta og følelser ofte har fått støtte også utenfor Arbeiderpartiet der han har vært en lederskikkelse gjennom mange år.
Nå ser den epoken ut til å være over, Lenningsvik bryter med moderpartiet etter at partiet stemte sammen med posisjonen i Stortinget for norsk medlemskap i ACER, EUs byrå for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter.
– Hva er det med dette medlemskapet som gjør at du går til et såpass dramatisk steg?
– Det er fordi Ap har gått sammen med posisjonen i Stortinget og stemt for at vi skal la et europeisk organ diktere et regelverk for vår forvaltning av kraftproduksjon og kraftdistribusjon. Dette åpner opp for at energisalget blir utsatt for ytterligere markedsliberalisering med enda mer kraftoverføringer mellom Europa og Norge, sier Lenningsvik til Avisa Hemnes.
– Hvilke trusler er det du ser for Norge?
– EU har definert ACERs oppgave til å skaffe Europa billig kraft, samt fjerne eventuelle flaskehalser i overføringen. Dette kan oppnås ved å regulere kraftoverføringene, om det blir en realitet vil vi oppleve enda mer effektkjøring der kraftproduksjonen står stille om natten og det kjøres for fullt om dagen. Vi ser en slik effekt allerede i dag, og dette blir krevende for både miljø og natur, men også for det estetiske, hevder han.
Denne effektkjøringen medfører at vannstanden i vassdragene under kraftstasjonene blir kraftig påvirket. Lokalt ser vi at Røssåga varierer kraftig i vannstand gjennom døgnet allerede i dag, noe som blant annet har skapt bekymring hos de som er opptatt av gytevilkårene for laks og ørret.
Som ansatt i Statkraft ønsker imidlertid ikke Lenningsvik å uttale seg om det er effektene av et internasjonalt kraftmarked som har medført at vi nå opplever en vinter der Statkraft nærmest har tømt kraftmagasinet Røssvatnet. Han poengterer at han ikke er motstander av handel, men ønsker nasjonal kontroll.
Gode avtaler i dag
– Vi har i dag et godt samarbeid for kraftoverføring, dette er handelsavtaler som fortsatt gjelder uavhengig av om de har blitt EU-medlem. Å tiltre ACER gir oss bare masse tilleggsbyråkrati, det er uforståelig for meg at dette skal være noe positivt, sier han, og trekker fram de fortrinn en lav kraftpris har gitt norsk industri de siste 80-90 år.
– Vi produserer mer kraft enn vi forbruker, det er derfor forståelig at det bygges kabler til utlandet. Om disse ikke har høy nok kapasitet til enhver tid er det bare positivt for den kraftkrevende industrien, og å fjerne dette fortrinnet er uforståelig for meg som sosialdemokrat. At høyresiden i politikken vurderer dette annerledes kan jeg forstå, men at Ap skal stå sammen med dem er ikke til å begripe, sier den partiløse sosialdemokraten.
Temaet er viktig for ham, og engasjementet er stort. Han trekker fram argumenter som har vært brukt i debatten, både nå og tidligere.
– Det har blitt hevdet at vi skulle unngå store prisvariasjoner med å tre inn i et internasjonalt kraftmarked. Det har blitt tvertom. Når kraftprisen er høy i Europa har den blitt høy hos oss, vi har ikke fått en jevnere pris, sier Lenningsvik og ser ingen grunner til å delta i dette fellesskapet, men poengterer han at han ikke er proteksjonist.
Ukontrollerte pålegg
– Jeg har sagt at jeg er åpen for å bygge overføringskabler til utlandet, men dette må være valg NVE og staten tar innenfor våre interesser og lovverk. Jeg frykter for at neste steg kan bli enda verre, da vikler vi oss inn i noe vi ikke kan vikle oss ut fra. Vi vedtar å være med i noe vi ikke vet konsekvensen av, slik vi gjorde da vi gikk inngikk EØS-avtalen og fikk pålegg om EU-kontroll av biler med et stadig økende omfang på kjøpet. Jeg er åpen for handel, men Norge må sitte i førersetet.
– Hva vil det bety for Hemnes kommune om kraftprisen øker som en følge av deltagelse i ACER?
– Isolert sett kan det nok gi økt verdivurdering av kraftanleggene og dermed økte inntekter. Vi er allikevel avhengig av jobber ute i distriktene, og jeg mener at mye av energien som produseres bør bli igjen lokalt og skape lokale arbeidsplasser.
Selv om den kraftkrevende industrien i Norge i stor grad er eid av utenlandsk storkapital mener Lenningsvik at billig kraft ikke nødvendigvis havner i lommene på eierne.
– Det som havner på bunnlinjen går til dem, men jobbene havner lokalt. Skal vi ha grisgrendt bosetting er vi helt avhengig av disse arbeidsplassene. En annen ting er at vi må se på de klimatiske forholdene vi har her i Hemnes. Det er vanskelig å komme utenom å fyre med strøm, og om prisen øker tror jeg det vil påvirke svært negativt på bosettingen, sier han.
Uavhengig sosialdemokrat
– Hvordan vil du nå posisjonerer deg i dine politiske verv, vil du delta i opposisjonens drøftinger og gruppemøter eller tre helt ut og stå som selvstendig?
– Når jeg nå ikke lenger er medlem i Arbeiderpartiet vil jeg heller ikke delta på deres gruppemøter. Det er ikke Ap i Hemnes jeg er uenig med, og jeg har ikke endret politisk ståsted. Problemet ligger på nasjonalt plan der jeg er uenig i flere saker den siste tiden. Om Ap lokalt ønsker dialog er jeg selvsagt åpen og samarbeidsvillig, slik jeg mener jeg har vært overfor andre også. Jeg ønsker imidlertid ikke binde meg, jeg blir en uavhengig sosialdemokrat.
Det har vært en stor bølge med kraftutbygging gjennom småkraftverk, i tillegg rustes gamle anlegg opp for å bli mer effektiv. Norge produserer mer kraft enn innenlandsk forbruk, og må ha tilgang til en utenlandsk marked for å bli kvitt overskuddskraften. Samtidig er vi avhengig av å få kjøpe i det samme markedet i perioder der vi ikke har nok kraft over hele landet.
– Er ikke norsk deltagelse i et organ som ACER både viktig og en forpliktelse vi bør ta som forvalter av så mye fornybar energi?
– Forbruket internt i Norge reguleres til en viss grad av markedet internt, og i en periode hvor Norge måtte ha overskudd vil dette normalt bety fulle magasin og lave energipriser som vil medføre økt forbruk, og mulighet til salg via eksisterende overføringer. EUs Energimarkedspakke og ACER vil ikke endre denne situasjonen, sier han.
– Norge er ikke medlem i EU, men er underlagt svært mye av det samme regelverket gjennom EØS-avtalen. Er du motstander av denne avtalen også?
– Ja, jeg er motstander av EU og til dels EØS-avtalen, det norske folk har også sagt sin mening i denne saken et par ganger og jeg mener våre folkevalgte bør ta dette til etterretning. Vi har også her en handelsavtale som ble inngått før EØS som ville ha fungert uten det voldsomme byråkratiet og myndighetsfraskrivelse, mener Lenningsvik.
– Representanter for norsk industri har ved gjentatte anledninger uttrykt at denne avtalen er svært viktig, og kanskje den viktigste avtalen vi har. Du er ikke redd for at vi ved å stå alene som en svært liten aktør kan bli svært sårbar for endringer i EUs regelverk?
– Tja, Norge har noen svært etterspurte varer som jeg mener vi må anta ikke vil være uinteressante de nærmeste årene i hvert fall. Jeg vil anta at både EU og for så vidt alle andre markeder er åpne for å gjøre handel så lenge etterspørselen er stabil eller økende, og våre varer er prismessig konkurransedyktige, jeg tror prinsipper og moral kommer i annen rekke. Så nei, jeg er ikke bekymret for at vi ikke skal få solgt varene våre til EU eller andre land.
Ut av politikken
– Hva betyr dette for din politiske framtid, det er valg til neste år ? er du ute av politikken eller kan vi få se deg med annen partitilhørighet ved neste korsvei?
– Jeg har kun hatt en ambisjon de siste to periodene jeg har vært i kommunestyret, og det var å prøve å bidra til at Hemnes kommune ble en enda bedre kommune for innbyggerne å bo i uavhengig om hvem som sitter med ordføreren. Jeg ser vel at det har vært vanskelig å få gehør for tverrpolitisk samarbeid og endringer, og således har jeg vel ikke oppnådd noe særlig og ser ikke for meg noe videre politisk arbeid for min del i Hemnes kommune.
– Hvor lenge har du hatt politiske verv i Hemnes?
– Jeg meldte meg inn i AP når jeg var 17 år og har vært av og på som medlem og som folkevalgt i Hemnes kommune. De siste 15 årene har jeg vel prøvd å involvere meg mer og mer, og de to siste periodene har jeg også sittet i formannskapet, avslutter Vidar Lenningsvik.
Dermed ser det ut til at en svært klarmeldt stemme forsvinner ut fra lokalpolitikken etter valget til neste høst.