Sagaen om Hemnes lensmannskontor er langt fra over. Nå har Stortinget vedtatt at det skal være folk på kontorene.
Det var et representantforslag fra stortingsrepresentantene Jenny Klinge, Emilie Enger Mehl, Sigbjørn Gjelsvik og Marit Arnstad om styrking av det lokale politiet som ble behandlet. Tre av forslagets fem punkter vedrørte lensmannskontorene.
De to første forslagene stilte en enstemmig forsamling seg bak:
I. Stortinget ber regjeringen sørge for en reell styrking av de lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen»
II. Stortinget ber regjeringen sikre at Stortingets føringer følges opp, og sikre at politiets tjenestesteder er tilstrekkelig bemannet til å kunne være aktivt til stede der folk er.
Forslaget om at lensmannskontorene skal ha en stedlig lensmann fikk imidlertid ikke flertall. På papiret ser det nokså tydelig ut at lensmannskontorene ikke skal svekkes i bemanning, men de som skal levere tjenestene er ikke umiddelbart enig i en slik konklusjon.
Ingen definisjon
Avisa Hemnes har tidligere forsøkt å få svar på hva et lensmannskontor egentlig er hos Justisdepartementet. De henviste til Politidirektoratet, men heller ikke de kunne gi noen svar og ba avisa kontakte politimesteren i Nordland. De har altså vedtatt hvor lensmannskontorene skal ligge, men vet ikke hva de er.
Politimester i Nordland, Tone Vangen, svarer imidlertid villig på avisas spørsmål. Først ber vi henne gi en definisjon på hva et lensmannskontor faktisk er, og hva som skiller dette fra en politikontakt.
– Alle kommunene skal ha politikontakt, men ikke alle kommunene har et fysisk politikontor. Hemnes har et fysisk kontor med fast åpningstid. Politikontakten skal jobbe med forebyggende arbeid lokalt og vil være på plass i kommunen én eller flere dager i uken, avhengig av behov, kapasitet og kommunens størrelse. Politikontakten vil være uniformert og synlig, ha faste møtepunkter lokalt, følge opp planer fra politirådet og være et fast bindeledd mellom politi og kommune, forklarer hun.
Lokalt tjenestetilbud
Hun gir videre svar på hva alle fysiske kontor skal gi som et minium av tjenestetilbud:
– Du skal ha anledning til å levere anmeldelser ved alle tjenestesteder med støtte og bistand knyttet til sivil rettspleie og forvaltningsoppgaver. Dersom det ikke er fagpersoner tilgjengelig på det aktuelle skal man få hjelp til å komme i kontakt med rett person.
– Når det gjelder etterforskning så skal tjenesteenheten ha ansvaret for det store flertall av straffesaker i sitt distrikt. Rana politistasjonsdistrikt som tjenesteenhet vil ha åpent for publikum alle hverdager. Åpningstidene på Hemnes vil være fire timer, to dager i uken noe som er i tråd med minimumskravet til åpningstid for tjenestedene, mener hun.
Hun trekker fram nærheten til både Mo i Rana og Mosjøen og at dette forenkler samarbeid mellom politienheter, og reklamerer for bruk av de øvrige tjenestestedene.
– Det som er veldig viktig er at befolkningen i Hemnes vet at man ikke kun får polititjenester fra de få personene som tilhører Hemnes lensmannskontor. Hemnes et ett av fire tjenestested som inngår i Rana politistasjonsdistrikt.
Hun argumenterer videre for at kriminalitetsbildet er endret og komplisert, og derfor må politiet jobbe med nye metoder.
– Vi kan ikke jobbe slik man gjorde tidligere, da skulle 4-5 personer i en kommune løse alle politioppgaver uansett hva det dreide seg om. Vi må løse politioppgavene i større fellesskap, der vi bruker ulik kompetanse og personell alt etter hva som er saken. Politikontaktordningen og øvrig lokal tilstedeværelse skal sikre dialogen med lokalsamfunnet, forsikrer Vangen.
– Hvilken intensjon lå bak vedtaket om at Hemnes lensmannskontor skulle bestå, vi tenker her omfang på tjenestetilbud og åpningstider?
– Hemnes lensmannskontor består som et tjenestested, men påvirkes av ny måte å organisere oppgaveløsninga på. Det var som kjent Departementet som besluttet at kontoret skulle bestå og viste til at de hadde gjort en samlet vurdering. De la vekt på at det ikke skal bli for langt mellom politiets tjenestesteder og at det ved en nedleggelse kunne bli redusert responstid på dagtid. Departementet har ikke gitt noen føringer mht. tjenestetilbud og åpningstider utover de føringene vi har forholdt oss til når det gjelder nærpolitireformen som helhet.
Politikontakt
– Alle kommuner skal ha sin egen politikontakt, kommer dette i tillegg til ordinære tjenestetilbud vi har i dag og hva innebærer dette?
– Politikontakten er en ny funksjon i nærpolitireformen og skal være en del av det totale tjenestetilbudet. Hovedoppgaven til politikontakten er at han skal jobbe med forebyggende arbeid lokalt og vil være på plass i kommunen én eller flere dager i uken, avhengig av behov, kapasitet og kommunens størrelse.
Vangen forklarer at politikontaktordningen skal sørge for systematisk og tett kontakt mellom politi og lokalsamfunn, og at den skal understøttes av etterretningselementet og personell som har forebygging som sitt faglige ansvar.
– Har Stortingets presisering om bemanning betydning for vurderingen av bemanningen av Hemnes lensmannskontor?
– Jeg har ikke fått noen nærmere beskjed om hvorvidt behandlingen i Stortinget vil føre til nye føringer til politimestrene. Saken ligger nå hos departementet og vi avventer deres behandling sier hun.
Det er dermed ingen tegn så langt til at planene i Hemnes revurderes.
– Uavhengig av hvor mange personer som har oppmøtested på et tjenestested så mener jeg at politiet har lagt rammene for det som kommer til å styrke polititjenesten på Hemnes.
Vrient å selge inn
Hun innrømmer at dette budskapet er vanskelig å formidle, og ber om litt tid for å dokumentere at omstillinga i politiet vel så mye er en kvalitetsreform som en strukturreform.
– En styrking av politiet kan ikke bare måles i antall betjenter på et lensmannskontor. Fokuset nå er på forbedring av arbeidsmetodikken vår, for eksempel skal en politipatrulje i større grad være i stand til å gjennomføre etterforskingsskritt ute på stedet. Dette har vi bare så vidt kommet i gang med, men jeg er helt overbevist om at etter hvert som dette får begynne å virke så kommer resultatene til å bli merkbare for publikum.
Politimesteren trekker fram forebygging som en viktig oppgave.
– Vi jobber med å styrke etterretningselementet for å ha bedre oversikt over de utfordringene vi står ovenfor slik at vi kan forebygge bedre. Dette er ikke så synlig, men skal også komme befolkningen på Hemnes til gode, mener hun, og viser til at det nye politidistriktet i enda større grad vil samarbeide om oppgaveløsning, enn at et lensmannskontor skal jobbe med alle typer saker, uavhengig av sakstype og kompetanse.
– Samarbeidet vil skje innenfor et geografisk område og med fellesenhetene som løser oppgaver for hele Nordland politidistrikt. For meg blir det viktigst å se på om vi totalt sett styrker vår polititjeneste, forteller Vangen.
Ikke hugget i stein
– Har du konkludert i hvilken bemanning Hemnes lensmannskontor skal få på permanent basis, og hva har dere i så fall falt ned på?
– Hvordan vi bemanner de ulike tjenestestedene og hvor omfattende åpningstider kontorene skal ha må avgjøres av behov og hvordan vi best mulig kan bruke ressursene våre. Det er på politimesternivå drøftet hvilken bemanning den geografiske enheten i Rana skal ha, så blir det opp til ledelsen i den geografiske enheten å disponere ressursene mest mulig effektivt.
Hun åpner imidlertid for at framtiden kan gi endringer.
– Dersom det kommer føringer fra Politidirektoratet i etterkant av stortingetsvedtaket nylig må vi selvfølgelig ta hensyn til disse også i Hemnes. Det er også slik at dersom vi erfarer at det tjenestetilbudet vi har planlagt med ikke funger etter intensjonen, så må vi være åpne for å gjøre endringer, forklarer politimesteren.
– Momenter som ble vektlagt i forbindelse med vedtaket om å la lensmannskontoret bestå, men flytte det til Korgen, var så vidt vi forstår beredskapshensyn både langs E6 og ikke minst de mange hytter som ligger i området mot Hattfjelldal/Sverige. Er dette momenter som har blitt evaluert på nytt med annen konklusjon?
– Det er ikke gjort noen ny evaluering. Vi har forholdt oss til de vurdering som ble gjort i forbindelse med valg av lokal struktur og vedtak fra Justisdepartementet om å opprettholde kontoret på Hemnes, avslutter politimester Tone Vangen, og bekrefter at prosessen med å flytte kontoret til Korgen er startet opp.