Mange har lagt merke til at isen på Røssvatnet og Tustervatnet synker lavere og lavere. Årsaken er ikke overraskende kraftproduksjon og lite nedbør.
Den lave vannstanden har skapt en del problemer, og mange mener det aldri har vært mindre vann i magasinene på denne tiden av året. Det er få ting som er mer målbart enn nettopp dette, vi kontakter produksjonssjef i region Nord i Statkraft, Toril Sommerli for en oppklaring.
– Nei, det har faktisk vært like lavt tidligere, men nå nærmer vi oss bunnen, forteller Sommerli.
Nå venter de på at snøsmeltingen skal gjøre at vannstanden øker istedenfor å minke. Dette pleier tradisjonelt å skje i midten av mai.
– Hvor mye har dere igjen før det er tomt?
– Når det blir så lite vann som nå deler Røssvatnet og Tustervatnet seg, vannstanden i Røssvatnet er 15-20 cm høyere enn i Tustervatnet. Det er fortsatt cirka 2,5 meter før vi er nede på LRV, forklarer hun.
En oversikt som viser vannstanden i perioden 2003-2012 viser at vannstanden i 2011 var enda lavere enn dagens nivå.
Etter renoveringen av Røssågaanleggene har nå Statkraft større produksjonskapasitet. Dette medfører at de kan tilrettelegge produksjonen etter etterspørselen, og dermed produsere mer strøm når prisene er høye.
– Det stemmer at vi derfor kan ha en variasjon gjennom døgnet, der vi produserer mye strøm på dagen når mens vi produserer mindre strøm om natten, sier Sommerli, og innrømmer at det har vært en god vinter for strømprodusentene.
Statkraft har etter renoveringen produsert mer strøm enn tidligere, årsakene til dette er at de nye vannveiene har mindre friksjon og vannet blir ikke bremset så mye på veien gjennom tunnelene og til turbinene samt at kapasiteten i kraftverket er økt.
Selv om Statkraft nå har økt kapasiteten til å produsere strøm er de like avhengig av tilgang på vann. Høsten 2017 og denne vinteren har vært særdeles tørr, på målestasjonen i Varntresk ved Røssvatnet er det registeret nedbørsmengder som er 30 prosent lavere enn normalen siden september i fjor. Mye av denne nedbøren ligger fortsatt magasinert ute i terrenget i form av snø, men trolig er mengdene langt lavere enn Statkraft har blitt vant med.
– Dere kan vel ikke gå tom?
– Nei, vi må selvsagt sikre oss og må tilpasse produksjonen ut fra tilgangen på vann. Vi starter nå en forsiktig tapping av vann fra Bleikvatnet til Røssvatnet. De siste årene har vi holdt det stabilt inntil vinteren har vært over, men nå har vi behov for vannet. Det er ikke bra for turbinene å tappe Røssvatnet så lavt, det kan komme bunnsedimenter med som kan føre til slitasje på utstyr, forklarer hun.
Når Bleikvatnet tappes ned kan isen bli utrygg.
– Vi har gjort kommunen oppmerksom på våre tiltak, så er det opp til dem om dette medfører at skuterløyper må stenges.
– Den lave vannstanden har skapt farlig is steder der det vanligvis har vært trygt tidligere. Har dere noe apparat som holder oversikt og merker slike områder?
– Vi har noen faste plasser vi merker og holder oversikt over, men vi kan ikke sette opp gjerder overalt hvor isen etter hvert blir dårlig, sier Sommerli.
Nå ser imidlertid Statkraft som andre kraftprodusenter fram til at månedsvis med høytrykk er over.
– Vi er glad for at det nå meldes regn, det trenger vi en god del av framover, avslutter produksjonssjefen.
Det er ikke helt sikkert alle deler dette ønsket, men de fleste ønsker nok litt mer vann i magasinene, om ikke annet så for den visuelle opplevelsen når snøen forsvinner.