Økonomien i Hemnes har vært under krisebehandling de siste månedene. Nå har nye skyer gjort jobben med å få budsjettet i balanse enda tøffere, seks millioner kroner tøffere.
Det er to ulike faktorer som begge har med kraftpriser å gjøre som er årsaken til budsjettsvikten. Hemnes kommune kjøper kraft på det åpne markedet, og de høye kraftprisene i vinter ligger langt over det som ble budsjettert. Det er i økonomirapporten for januar og februar at det blir klart at de høye kraftprisene trolig vil koste ca tre millioner mer enn budsjettert i år. Ifølge rapporten er dette et moderat estimat, og selv om kraftprisen faller utover året vil ikke dette være nok til å unngå en alvorlig budsjettsmell.
Høye kraftpriser kan være gode nyheter for kommunen, men ikke på kort sikt.
– Verdien på Statkrafts eiendommer i forbindelse med fastsettelse av eiendomsskatten bygger blant annet på kraftprisen de siste fem år. Dette kommer ikke til uttrykk gjennom økte inntekter før i 2019, forteller enhetsleder for tekniske tjenester, Sølve Tuven.
Kraftpriser er som en rød tråd i den kommunale økonomien, og selv om høye kraftpriser fører til høyere kommunale inntekter over tid er det en mager trøst når politikerne må finne finansiering av både økte kraftpriser på eget forbruk og økt pris for konsesjonskraften.
– Det er Statkrafts renovering av Røssåga-anleggene som slår negativt ut med tre millioner. Deres kostnader med renoveringen slår ut på vår innkjøpspris når vi kjøper ut konsesjonskraften vi har krav på, sier Tuven.
Heller ikke denne prisøkningen er innarbeidet i budsjettet, og dermed blir det en smell på totalt seks millioner. Dette kommer altså i tillegg til de innsparinger det har vært jobbet med på politikernes økonomiseminarer.
Konsesjonskraft er den delen av kraftproduksjonen som eierne av kraftanleggene må la kommunene der anleggene ligger overta. Den er imidlertid ikke gratis for kommunen, de må betale den summen det koster å produsere denne kraften, kalt selvkost. Etter at Statkraft har oppgradert anleggene i Hemnes fordeles disse kostnader over en tenkt levetid på anlegget, og dermed blir kraften dyrere.
Dette kompenseres delvis av at det nå produseres mer kraft, og dermed blir andelen med konsesjonskraft økt. Dette er imidlertid ikke noe Hemnes kommune får ta del i, de kan ikke ta ut mer kraft enn det såkalte alminnelige forbruket i Hemnes. Det overskytende overføres til Nordland fylkeskommune. Jo mindre strøm som forbrukes i Hemnes, jo mindre andel av konsesjonskraften havner lokalt.
Dermed har inntektene for Hemnes kommune gått ned som følge av Statkrafts renovering, på tross av at deres inntekter har økt.