Nå feies det, og da mener vi ikke feierens jakt på sot i pipa. Nei, det er slik at mange hjortedyr på denne tid av året bruker å feie sine gevir. Sånn er det i alle fall hos rådyrbukkene.
Som kjent har vi en voksende rådyrstamme i våre områder. Ikke bare i de mer avsidesliggende skogsområder, men like mye i tettbygd strøk. I alle fall på Hemnesberget. Til stor glede for noen og like stor ergrelse for andre. Spesielt nå på våren kan nemlig disse små hjortedyrene gjøre betydelig skade i folks hager.
I løpet av vinteren vokser hanndyrenes gevir. Hunndyra har ikke gevir. Disse utvekstene av bein må ikke kalles for horn, for gevirene felles om våren, mens horn – som på f.eks. kuer – sitter på hele livet. Rådyrbukkene feller altså sitt gevir om våren og et nytt og større vokser ut igjen i løpet av året. Det er da dekket av skinn, eller et bastlag som det kalles. Dette er et hårete og blodfylt hudlag. Når så våren kommer begynner bukkene å feie geviret mot busker eller trestammer for å få av dette hudlaget. Man kan da finne blodige strimler av dette hengende i busk og kratt, eller bare liggende på bakken. Om det da ikke har blitt spist opp av dyret selv, for det inneholder en god del viktige næringsstoffer.
På Hemnesberget er det mange som ofte har et eller flere rådyr innom småfuglenes foringsplass rett utfor kjøkkenvinduet, der både fuglenøtter, solsikkefrø, havregryn og brødrester blir til sårt tiltrengt næringsinntak for rådyrene. Skrell av epler, gulrot og poteter forekommer også utlagt spesielt for rådyra hos noen. Noe rådyr generelt vet å sette pris på. På den måten får man en del naturopplevelser kloss innpå seg.
For ikke mange dagene siden var to bukker innom småfuglenes foringsplass hos undertegnede. Den ene hadde tydeligvis startet feiingen helt nylig. En del av geviret var skinnende rødt av ferskt blod, og ei skinnlørve hang og slang i geviret. Den andre bukken, som hadde større gevir og derfor noe eldre, hadde ennå ikke begynt feiingen av sitt gevir. Men den var flere ganger bortom trestammen på ei lønn og gnudde hodet litt oppetter stammen.
Vi har også sett et par drektige rågeiter spankulere mellom husene, så om ikke altfor lenge vil det nok komme flere rådyr i flokken som har tilhold på Hemnesberget. Denne rådyrstammen vokser med andre ord, så snart må kanskje det jaktes på dem for å holde den på et forsvarlig nivå?
For både råbukken og rågeita blir kjønnsmoden i sitt andre leveår. Bukkene setter i gang med å hevde revir tidlig om våren. Et revir de gjerne forsvarer helt fram til «haremet» er bedekt og brunsten er over i august en gang.