Med et solid påfyll av ny snø de siste dagene, og et lovende langtidsvarsel, skulle forholdene ligge til rette for spennende påskeutflukter, over heile kommunen.
Avisa Hemnes vil med dette trekke fram noen mulige mål for dagsturer i hemnesterrenget. De fleste av disse er sannsynligvis fra før godt kjent blant dem som har hatt utfart som del av sin påskevirksomhet. Likevel kan det hende noen og enhver kan finne nye steder å besøke.
Hemneshalvøya
Her er nok Hemnesfjellet tidligere mye brukt, med oppfart fra Elvdalen og Gammelskibakken, eller noe lettere: Fra Geitvika og opp etter vegtraséen mot Veten… så langt en orker. Her er mye motbakke, men med sola rett i et velsmurt ansikt burde det gå greit. Appelsinpauser er obligatorisk. Etter en del hopp og sprett i området Paradiset, eller høgre opp, venter så en susende nedfart på ettermiddagen.
Roligere forhold blir det for dem som måtte søke ut i Sundsmarka, med start fra den romslige parkeringsplassen og deretter etter driftssvegen innover skogsområdene. Her kan det foretas avstikkere til eksempelvis Memmerhågan, eller lenger ut mot fjellryggen i retning Skarpneset. Gode muligheter for lune bålplasser i tilfelle vinden skulle ta seg opp finnes nede i skogdalene.
Fra Finni-sida kan en kjøre litt forbi Svalenget og foreta en «trang» dagparkering ved gjerdet, der skogsvegen starter opp mot fjellet. Vegen er meget grei å følge der den svinger seg så passe bratt oppover. Deretter stiger det videre gjennom skog og over myrer til Reintinden reiser seg i sør. Opp til toppen dit kan det kanskje lønne seg å bære skiene, hvis det er avføke. Her er det ei herlig utsikt på en klar dag. Nedfart i laussnø på telemarksvis burde avslutte denne turen.
Mot øst
Øst for Finni ligger det lange Rostafjellet. Fra Tuvsletta er det bratt den første delen, men så kan det gås myrer og rabber i skogbeltet innover mot Bech-setra før det svinges opp i bra stigning mot Stormuren, på ganske nøyaktig 900 meters høyde. Skulle noen sprekinger ha nok overskudd i beina etter matrasten, er det bare å fortsette i høydene innover, nærsagt til enden av Bjurbekkdalen. Men gløm ikke at det er lurt å komme heim før det mørkner, kanskje ved nedfart innom Steinkjerringan et stykke ovafor Tuvhatten.
Til Vekthaugkråa… og videre
Klassikeren fra Bjerka er naturligvis skogsvegen opp til «Helikopterplassen» og videre slakt oppover til stua i Vekthaugkråa. På en heldig dag står kanskje vertsfolket i døra, så du får kikke inn i de trivelige romma der. Likevel bør man nok søke litt videre innover, kanskje opp lia til skaret mot
Målvatnet. Eller: Dreie sørover opp forbi Kattmortenheimen og til Stortjønna. Der er det leirskarværingene som rår, og skal man tilbake til Bjerka er det greit å snu her, til en sammenhengene unnafuring på mange kilometer!
Korgfjellet: Nært og trygt
Som tradisjonen er, vil vegen opp til topps normalt bli brøyta til påskeutfarten. Så da er det bare å velge: Sør eller nord? Det skal være kjørt løyper heilt til Rundtindfoten, kanskje ei mil, og til toppen av Snøtuva nordover. På en finværsdag blir man garantert ikke aleine i sporene her!
Kanskje heller en tur fra Innerdalen i Brygfjelldalen opp til Sjurfinnheimen? Bratteste stigninga tas først, så kommer den vide dalen, der det kan dreies mot nord og opp til Bryggfjellet, eller sør i retning Gråfjellet og turisthytta der. Da kan det kanskje friste med ei overnatting i samme slengen?
Nedkjøringene blir opplevelsesrike i begge tilfeller.
I Sørfjellet
Her er det virkelig mye å forsyne seg av. Fra Statkraftbygget i Halvardalen går det skuterløype et stykke, så kan man ta seg opp og så flatt sørover Lifjellet, kanskje heilt til Gåsvatnet. Til samme mål kan man også gå i lia opp fra Halvgåttkråa i Kongsdalen, eller fra Tustervassgårdene. Her kan det være greit å spørre om parkeringsmuligheter. Begge de to sistnevnte løypene er forholdsvis korte.
En litt annerledes tur kan tas fra demninga som offisielt heter Røsvassdammen. Det starter med ei kneik opp til skogliene rundt Bjørkåsen, deretter nokså rett sørover med slak stigning, forbi Blerikstjønnene, til Hanskvatnet og kanskje deretter vestover og innom Vefsn til Skarvatna. Dette kan ta si tid, så noe ekstra i sekken i form av mat og klær kan være smart. Her er ganske åpent, og i tilfelle østavind får en merke trekken her.
På en heldig dag kan skifolket kanskje finne et skuterspor, ellers blir det å gå løype sjøl.
Innerst
Ved vegbrua før Granheim i Nordbukta av Røsvatnet er det rydda parkering. Og straks ved sida av Granheim gård skal det være kjørt skuterløype oppover slakene, forbi en liten topp og videre heilt til svenskegrensa, nærmere sju kilometer. Storslagen natur og utsikt mot både fjell og vatn.
For alle som lar seg friste til interessante uteturer, som spreke langtravere eller i familiegrupper, vil Avisa Hemnes minne om Fjellvettreglene. Mat og klær, et kart og meldetjeneste til «basestasjonen».
Måtte ingen få behov for å grave seg ned.. snu da heller i tide.
God påsketur!