Etter at resultatene for Hemnes i ungdata-undersøkelsen ble publisert bestemte Hemnes ungdomsråd seg for å jobbe hardt for å skape positive endringer. – Vi vet at det ikke er gjort på en dag, men vi kan og må jobbe for at unge skal ha det bedre, forteller leder i Hemnes ungdomsråd Thea Sofie Marthinussen.
Da Hemnes ungdomsråd først fikk presentert resultatene av ungdata-undersøkelsen trodde de ikke det de så.
– Vi ble først veldig overrasket. Vi hadde en anelse om at miljøene i kommunen ikke var de beste, men at det skulle være så ille trodde vi ikke, forklarer nestleder i Hemnes ungdomsråd Martin Herstad.
– Etter hvert som vi fikk snakket sammen om resultatene og latt det synke inn, så ble vi ikke så overrasket likevel, legger Marthinussen til.
– Hvorfor endret dere syn?
– Når vi fikk diskutert det, vet vi jo av egen erfaring at det er dårlig miljø i kommunen. Det er flere som er involvert med barnevern og har trøbbel med foreldre. Samtidig som at det ikke er veldig mange tilbud for ungdommen, sier Marthinussen.
– Da er det lett å gjøre ukloke valg, legger Herstad til.
Begge tror det er lett å bli blind på omgivelsene rundt seg og at ting lett blir normalisert.
– Det er blitt en del av kulturen, og det er skummelt, sier Marthinussen.
Rådet var veldig klar på at noe måtte gjøres og at tendensen måtte endres.
– Vi ønsker at resultatene på neste undersøkelse skal ha en positiv endring. Resultatene for Hemnes er nedslående. De skiller seg negativt ut fra både Nordland og resten av Norge. Vi ønsker å finne ut av hvorfor og hva vi kan gjøre med det, konstaterer Marthinussen.
Ungdomsrådet tok derfor kontakt med organisasjonen «Med ungdom i fokus», som jobber med og for ungdom. Herstad har selv vært med å opprette organisasjonen.
– «Med ungdom i fokus» bruker en metode som kalles «ung til ung-dialog». Dette er en metode som henter mer inn mer og brukbar informasjon om hvordan unge har det og hvorfor de har det slik, forteller Herstad.
Fokusdager
Rådet ønsket å finne ut mer om tallene bak undersøkelsen, og innkalte derfor til et møte med organisasjonen.
– På møtet fortalte vi hva som var viktig for oss å finne ut mer om. Disse temaene er i vårt tilfelle: skole, fremtidstro, rus og helse (både psykisk og fysisk), forklarer Marthinussen.
«Med ungdom i fokus» bruker å kjøre noe som kalles «fokusdag», der valgte tema skal gjennomgås grundig. Og det er nettopp en slik fokusdag ungdomsrådet nå arrangerer.
På fokusdagen skal alle 140 elev-stemmer i Hemnes bli hørt.
– Vi skal samle alle ungdomsskoleelevene i Hemnes på Korgen samfunnshus den 9. april. Vi i samarbeid med organisasjonen har utarbeidet spørsmål som vi ønsker å få svar på som vi mener er relevante for å skape endring. Elevene blir delt inn i grupper, og i løpet av dagen skal alle ha vært igjennom de fire temaene, forklarer Herstad.
Forrige helg var ungdomsrådet på Mo på kurs for å spikre ferdig fokusdagen. Der møtte de tilretteleggere fra organisasjonen som skal være med å gjennomføre dagen.
– Vi mener det er veldig greit at det kommer folk utad som skal være med, samtidig var vi veldig på at noen burde være lokal. Derfor vil noen få fra ungdomsrådet være tilstede under selve fokusdagen, forteller Marthinussen.
Rådet ønsker at elevene skal være mest mulig komfortabel og ærlig under samlingen. Det er derfor tatt grep for å få det til.
– Det er satt faste regler for fokusdagen, uavhengig av sted, dette gjelder for alle fokusdager som blir gjennomført. Det vil ikke bli tilgang på telefon, for eksempel. Et annet viktig element er at alle vil bli pålagt taushetsplikt. Det som skjer der, blir der. Det vil heller ikke være mulighet for voksne å være tilstede, forklarer Herstad.
– I starten vil det bli aktiviteter og «ice-breakere», slik at man løsner litt opp, forteller Marthinussen.
Etter dagen vil det bli skrevet en rapport med resultater fra dagen. Der vil det komme konkrete forslag på hvilke tiltak som kan igangsettes for å skape positive endringer.
– Alle vil også være anonym i rapporten. Det er veldig viktig for oss at elevene skjønner at vi ikke er ute etter å «ta» noen, men finne svar på vanskelige spørsmål samt komme til bunns i utfordringene, legger Herstad til.
Fokus for voksne
Den samme fokusdagen vil bli gjennomført med voksne på ettermiddagen når elevene er dratt hjem.
– Der skal vi kjøre samme runde en gang til, bare med voksne. Folk fra FAU, politikere, helsepersonell og kommunalt ansatte vil da få stilt de samme spørsmålene, forteller Marthinussen.
Ungdommene i rådet er veldig klar på at det må en holdningsendring til for endring skal skje.
– Det er de voksne som kan dytte ungdommen i rett retning. Derfor er det viktig at alle går inn i seg selv å se på hvordan man er som rollemodell for de yngre og hvilke holdninger man har.
Marthinussen trekker frem alkohol som et eksempel.
– Hvis du som forelder kommer hjem fra jobb og er veldig sliten, for så å si foran barna at du derfor fortjener et glass vin eller alkohol generelt, er det lett for barn å tenke at dersom du har en tøff dag er alkohol løsningen på det problemet.
Marthinussen er klar på at unge er lett påvirkelige og at en slik tankegang kan smitte lett over på barna, og ønsker derfor at voksne skal være bevisst på sitt forhold til alkohol og hvordan det blir presentert for unge.
I undersøkelsen kom det også frem at mange foreldre kjøper alkohol til barna sine.
– Dette kommer nok av den gamle unnskyldningen at «det er bedre at jeg vet hva de drikker, enn at de får i seg noe ukjent». Dette fører bare til at ungdommen får mer alkohol, for det er ikke sånn at man nødvendigvis kun drikker det. Det er masse i omløp på en fest, konstaterer Herstad.
Både Marthinussen og Herstad er klar på at de ikke tror at foreldre vet hva som foregår i festlig lag.
– Det er så lett nå. Kommunikasjon er lettere en noen gang, og dersom du kjenner en over 18 år, så er det lett å ty til den løsningen dersom foreldrene ikke skaffer, sier Herstad.
– Det er mange spørsmål som vi ønsker å få svar på under fokusdagen, blant annet rundt alkohol, forklarer Marthinussen.
Prosjekter
Utenom fokusdagene jobber ungdomsrådet kontinuerlig med å skape gode arenaer for ungdom.
– I april setter vi opp vår årlige Hemavan-tur, der alle ungdomsskoleelever i kommunen har mulighet til å melde seg på. Det er dog bare 55 plasser, og det er førstemann til mølla-prinsippet. Det er veldig rimelig å være med, og dette gjør vi for alle som ikke nødvendigvis har mulighet til å dra med foreldre eller andre, forteller Herstad.
Turen har blir arrangert for tredje året og har vært veldig populær.
– Vi mener det er viktig å skape gode tilbud. Vi jobber også med et arrangement i Svartebukta i Korgen natt til 16. mai. Dette er noe vi ønsker å gjøre for å skape et fint samlingsted denne populære kvelden, og kanskje det er med på at ungdom føler at de ikke trenger å ruse seg for å finne på noe gøy sammen, sier Marthinussen.
Tillitt til politikerne
Både Herstad og Marthinussen har tillitt til at politikerne tar ungdommen i kommunen på alvor og ønsker å satse mer på unge.
– Det er snakk om prioriteringer, særlig i en slik sparetid, forteller Herstad.
– Vi må bare ha en positiv holdning og håpe på at ting skal gå bedre.
Oppvekst
Både Marthinussen og Herstad er begge oppvokst på Bjerka. Selv føler de at det har vært greit å vokse opp i denne kommunen.
– Jeg har sett tendensene hele veien. Det har alltid vært grums selv om man selv ikke nødvendigvis har vært en del av det, sier Herstad.
– Jeg syns det har vært greit å vokse opp her, men for meg ser det ut til at det har blitt forverret de siste årene. Det tilsier jo undersøkelsene også, forteller Marthinussen.
Håndball, fotball og musikk er og har vært populære aktiviteter i kommunen.
– For å trekke frem noe positivt så er det kjempebra at kulturskolen trekker så mange unge. Men det er en drøy halvtime i uken, og man må se på hva ungdom gjør resten av uken også, sier Marthinussen.
– Vårt fotballag døde bare ut. Det ser ut som det er blitt vanskeligere å få trenere og foreldre til å stille opp. I tillegg virker det som interessen har sunket. Flere og flere finner internett og spill mer interessant, forklarer Herstad.
De er begge klar på at foreldre og voksne ikke skal ta all skyld, men at mye ligger på ungdommen selv til å finne gode interesser.
– Sunne interesser skaper bedre livskvalitet viser det seg. Alt henger sammen. Men foreldrene og ildsjeler er veldig viktig. Vi er avhengig av dem, avslutter de med.