Jekta «Gjertrud av Rana» skifter eiere etter at Greta og Gunnar Bjørnvik overlater eierskapet til Kystlaget Ranfjord.
Under kystlagets årsmøte på Hemnesberget fredag 9-mars ble det klart at arbeidet med å overta jekta Gjertrud skal fortsette. Bakgrunnen for dette er at mannen som bygde jekta ønsker at kystlaget skal få eierskapet til Gjertrud, og det vederlagsfritt. Når årsmøtet ga sin tilslutning til dette gjenstår det kun noe papirarbeid før overtakelsen er et faktum.
Foreningen «Gjertruds Venner» vil fortsatt ha driftsansvaret for Jekta slik de har hatt siden 2008.Dette vil si drift og vedlikehold, og foreningens visjon vil fortsatt være at «Gjertrud av Rana» skal være et varig historisk minnesmerke og en levende ressurs for enkeltindivider og lokalsamfunn.
Årsmøtet
Det var 24 personer som møtte opp til årsmøtet som ble avholdt på Båtstua på Hemnesberget.
Leder Arnt- Ivar Lillevik ledet forsamlingen gjennom de formelle postene til årsmøtet. Årsberetningen viser at aktiviteten i laget har vært stor i 2017. De har bla. hatt båtkvelder i båtskøtet i Elvdalen hver mandag gjennom hele sesongen. Det største arbeidet har her vært totalrenovering av «Osmobåten», en bygdebåt som laget i 1945.
Videre har de vært til stede på Stennesdagene, Hemnes Båt og fjordfestival, og på Klemetspelet
Vedlikeholdsoppgaver på jekta «Gjertrud», vårpuss på storåttringen «Hemnes», og arbeid med dekksutstyret på «Remi Ketil» er også aktiviteter som kystlagets medlemmer har tatt del i.
Deltakelse i en reklamefilm for Nordland Teater viser mangfoldet av aktiviteter laget stiller opp i.
Regnskap og budsjett ble gjennomgått og fikk årsmøtets tilslutning. Under punktet for valg kunne møteleder opplyse at alle som stilte til valg hadde sagt ja til gjenvalg, det er ingen tillitsmannskrise å spore i kystlaget.
Forlis og kullseilinger
Etter årsmøtet fikk de fremmøtte lytte til en dramatisering av et båtforlis som fant sted i 1930 på Lofoten. Det var Thomas Berntvik og hans mannskap fra Hemnesberget som berget fire mann fra den visse død etter at båten deres gikk rundt i en forrykende storm. Fortellingen er nedskrevet av Per Fagerheim etter samtaler med høvedsmannen selv, Thomas Berntvik, i 1955 . Åge Karlsen og Steinar Jørgensen hadde laget dette innslaget. Deretter gikk Steinar Jørgensen direkte over til å fortelle om forliset, kullseilingen, til storåttringen «Hemnes» sommeren 2017.
Innslaget tok for seg hva som skjedde, og hva evalueringen hadde lært dem. Flere momenter gjorde at mannskapet ikke var godt nok forberedt da fallvinden tok tak i seilet, og kullseilingen var et faktum.
– Vi har lært utrolig mye, og når alt gikk bra til slutt må vi bare ta med de erfaringene som dette forliset har gitt oss. Vi må også fokusere på opplæring og kurs i det å seile inne i fjordene hvor fallvindene kommer fort, sa Steinar Jørgensen.
Da møtet gikk mot en avslutning duftet det deilig fra kveldens måltid som var skrei, lever og rogn, tilberedt av lagets egne superkokker.