Hemnes kommune ved Hukommelsesteamet starter opp igjen skole for pårørende ved demens. Der vil det bli gitt kunnskap og informasjon om sykdommen, samtidig som man kan utveksle erfaringer med andre i samme situasjon.
Kursleder Mai Ann Nilssen forteller at informasjon og støtte reduserer pårørendes belastninger i omsorgen for en person med demens. Nilssen er koordinator i kommunens hukommelsesteam og forteller at de ikke har noe eksakt tall på hvor mange i kommunen som er rammet av sykdommen.
– Hvis man ser på statistikken så kan vi si at det er ca. 90 stykker som har det.
Nilssen forteller videre om eldrebølgen som sies å skal inntreffe i 2040.
– Da kan man se for seg at det er opp til 140. Vi vet hvor mange demensplasser vi har i kommunen, og det vil langt fra dekke behovet. I Korgen er det 16 plasser, og på Hemnesberget 8, forteller hun.
Hukommelsesteamet er blitt drevet i kommunen i mange år, og en del av satsningen er aldring og helse. Den nasjonale demensplanen gjør at teamet får tilskudd til å drive en pårørendeskole.
– Det er ikke noe som vi i kommunen har funnet på, det er noe som drives alle steder det er et demensteam. I store byer blir slike kurs kjørt opp til to ganger i året.
Sammen med seg i teamet har hun Ingeborg Elvebakk, Astrid Jonassen og Ragne Præsteng. Teamets funksjon er å være tilgjengelig for pasienter og pårørende. De er også et bindeledd mellom pasient, pårørende og helseapparat. De bistår også legen i utredning av hukommelsesproblemer. En stor del av jobben deres er å veilede pårørende, og det er nettopp det de ønsker å gjøre med pårørendeskolen.
Pårørendeskolen er et kursopplegg der det gjennomgås faste tema på hver samling. Kurset vi gå over fem mandager og vare i to timer.
– Vi kan for eksempel se en film, eller det kan komme en foreleser som forteller om relevante ting de pårørende står i. Man lærer mer om sykdommen, hvordan å kommunisere med de syke, og om hvilke rettigheter de har. Ikke minst treffer de andre i samme situasjon.
– Etter en faglig del, drikker vi kaffe og har en form for samtalegruppe etterpå.
Kurset har vært arrangert tre ganger tidligere, og Nilssen forteller at tilbakemeldingen har vært bra.
– Deltakerne syns det har vært bra og godt. Noen fant også hverandre, der de har kontakt og hjelper hverandre utenom kurset.
– Det handler om å finne de som trenger det, slik at de kan melde seg på. Jeg tror det er veldig godt for dem og kan være nyttig. Det er også taushetsplikt slik at man kan åpne seg i trygge omgivelser.
Utfordringer
Nilssen forteller at demens er en veldig vanskelig og individuell sykdom.
– Sykdommen kan gi personlighetsforandringer, føre til at man blir glemsk og rett og slett ikke klarer å leve live slik man gjorde før. Dette kan igjen føre til store utfordringer for de pårørende.
Mange som har nær familie som er berørt av sykdommen tar det på seg å gjøre mye av jobben som pasienten ikke kan gjøre selv. I tillegg oppstår det mange bekymringer.
– Pårørende kan være veldig engstelig for sine nære som lider av sykdommen. De vet at orienteringsevnen ikke er som den var, og det går ut over livet til alle involverte.
Skambelagt
Nilssen har jobbet lenge med demens og forteller at det er tydelig at diagnosen har vært skambelagt.
– Det er mange som ikke ønsker snakk om det eller er i fornektelse. Men jeg føler at det har gått litt mer over de siste årene.
Hukommelsesteamet ønsker å være et lavterskeltilbud som lett kan benyttes.
– Vi ønsker alltid å komme inn tidlig, slik at man kan få avklart om det er demens eller ikke. Å få diagnosen er en lang prosess. Noen kan også tro at noen i familien begynner å bli dement, uten at det nødvendigvis er tilfelle. Det kan være fort gjort at noen forveksler «gammel og glemsk» med demens. Derfor ønsker vi å komme tidlig inn slik at vi kan få avklart det sammen med lege.
Kurset som skal foregå på Vallaskolen på Bjerka er åpen for familie og venner av personer med sykdommen.
– I hovedsak ønsker vi at nære pårørende blir med slik at man kan kjenne seg igjen i hverandres situasjon.
Det er satt en påmeldingsfrist til 9. april.