Det har ei stund gått rykter om at det skjer mye planlegging og tungt tankearbeid i Gunvor-huset på Lapphella. Nå skjer det ting.
Da Lapphellas venner så dagen lys i 1983 var visjonen å bevare denne unike bebyggelse for ettertiden. Man skulle også restaurere hus og brygger.
Det siste punktet omfatter tilrettelegging for kulturaktiviteter i området, og slik har området og bebyggelse blitt ivaretatt i alle årene etter dette. Både beboerne i bryggene, Hemnes kommune som eier av to museumsbygg, samt Lapphellas venner som eier av tre av bygningene, har alle bidratt til at området fremstår slik det er i dag.
Området og bebyggelse benyttes i dag til arena for mange kulturaktiviteter gjennom hele året, og det er innenfor dette Lapphellas Venner nå ser for seg spennende ting.
Nybygg og signalbygg
– Hvilke planer er det Lapphellas Venner jobber med nå?
– Det som egentlig har ligget i tankene en stund er å kunne tilby en ny og tilrettelagt kulturarena på Lapphella. Gjennom de siste årene har vi sett at aktivitetene og bruken av området bare har økt. Vi har sett en økt bruk fra kirke, skoler og barnehager. Fra før har Hemnesjazz hatt sine årlige konserter på Lapphella. Siste store aktivitet her er nå Jul på Berget, forteller leder i Lapphellas Venner, Trond Rydsaa.
– Etter at Lapphella ble Hemnes kommunes tusenårssted har vi ønsket å bringe dette videre, og la Lapphella bli et levende og kreativt område. Vi ønsker at området skal bli en perle i vandringen langs sjøpromenaden på Hemnesberget, og signalisere at dette er ved «smul sjø» slik kommunens slagord sier. Vi ønsker at besøkende til Hemnes kommune, Hemnesberget og Lapphella skal kunne se at nye tanker og ideer godt kan forenes med den unike gamle bebyggelsen som finnes der, sier Trond Rydsaa.
Han forteller at dette er bakgrunnen for at Lapphellas Venner sammen med Tanken Arkitektur as på Hemnesberget har utviklet en liten kulturarena.
– Denne skal i fremtiden være tilgjengelig og benyttes til de allerede eksisterende aktiviteter, og ta imot de nye som måtte dukke opp. Fra gammelt av lå det et lite båtskøt, «Sandeskøtet», i området der hvor kommunen i dag har et offentlig toalett og en pumpestasjon. Akkurat der, under berget med ryggen til Per-Smed stua, er den nye kulturarenaen planlagt plassert. De kommunale funksjonene skal da integreres inn i det nye bygget, sier Trond Rydsaa.
– Tanker og planer er en ting, men hvor langt er dere kommet nå?
– Kort fortalt, og på et språk som ikke er helt innenfor mitt daglig språk, så er vi ferdige med skisse og forprosjekt. Vi har fått kostnadsoverslag, og vi har fått dispensasjon fra kommunen til den plasseringen vi har søkt om. Vi har en komite bestående av personer fra Hemnesjazz, Hemnesberget Vel, Hemnes Båt og Sportfiskeforening, Lapphellas Venner og selvfølgelig beboerne som har jobbet med dette. Et godt og spennende samarbeid med arkitektene har gjennom mange runder gitt oss de planene vi nå arbeider videre med, sier Trond Rydsaa.
Det skal ikke stikkes under en stol at det å etablere en ny bygning inn i dette området har gjort planleggingen krevende.
– Vi har nå et prosjekt som er inspirert av den arkitekturen som finnes på Lapphella. Dvs. at både form og materialvalg er gjenkjennbare. Den gamle bryggebebyggelsen skal kjennes igjen, samtidig som byggets beliggenhet vil være fint tilbaketrukket til hverdags, og ikke legge beslag på store areal. I konsertsituasjoner vil arenaen åpnes opp og gjøre området til en vakker og tiltalende plass for publikum å være, fortsetter Trond.
– Økonomi er jo en vesentlig del. Hvordan stiller dere der?
– Ja dette er jo den mest spennende tingen for oss. Lapphellas Venner har jo ikke økonomi til annet enn å ta vare på de bygningene vi eier. Dvs. vi betaler strøm og forsikringer, samt foretar nødvendig vedlikehold. Gjennom våre innsamlingsaksjoner annet hvert år får vi inn penger til dette fra gode og snille givere. Vi får også litt kulturmidler fra Hemnes kommune. Selve arbeidene gjør vi selvfølgelig på dugnad.
For å realisere drømmen om en kulturarena, har de derfor invitert og søkt finansinstitusjonene med fond og gaver til å være med på et spleiselag.
– Søknadene er sendt og vi er veldig spente på hvilke svar vi får. Det skal sies at vi har vært i kontakt med dem tidligere, og at vi er optimister. Hemnes kommunes administrasjon har også vist oss stor positivitet, og vi ser for oss et positivt samarbeid for å få etablert de kommunale funksjonene inn i det nye bygget. Bygdeutvikler Marit Valla vil også bistå i videre søknadsprosesser.
– Men som sagt så er vi nå inne i den mest spennende fase i prosjektet, og det er jo finansieringen. Vi er optimister, og vi vet at dugnadsånden finnes for å ivareta det som nødvendigvis kan og skal gjøres på dugnad, sier en oppglødd og spent leder av Lapphellas Venner.