Justisministerens svar på Kjell-Idar Juviks spørsmål om lensmannskontorets ga ingen svar.
Juvik stilte spørsmålet om kontorets bemanning og åpningstider etter at det ble klart at planene er å bemanne det med en person åtte timer i uka. Dagens kontor har til sammenligning fire polititilsatte og en sivilt ansatt.
De fleste har muligens fått med seg at Justis-, beredskaps- og innvandingsminister Sylvi Listhaug ikke lenger er minister. Hun trakk seg fra stillingen tirsdag, og noe av det siste hun rakk å gjøre i sin gjerning var å besvar Kjell-Idar Juviks skriftlige spørsmål. I den grad Listhaug er kjent for å kalle en spade nettopp en spade har hun lykkes godt med å kamuflere dette i svaret.
I sitt svar skriver Listhaug blant annet at Hemnes lensmannskontor består som tjenestested i ny organisasjon, men påvirkes av ny måte å organisere oppgaveløsningen på, bl.a. med mer støtte fra fellesfunksjoner i politidistriktet. Polititjenesten i Hemnes har lenge samarbeidet med, og inngår i et vakt og beredskapssamarbeid med Mo i Rana politistasjon. Personell fra Mo i Rana politistasjon har i flere år sørget for oppdragsløsningen utenfor kontortid i Hemnes.
Hun trekker også fram at Mo i Rana politistasjon har utført forebyggende arbeid i Hemnes, i samarbeid med personell fra lensmannskontoret.
– Politidirektoratet har opplyst at åpningstiden ved lensmannskontoret på Hemnes ikke er endelig fastsatt. Åpningstiden kan endre seg i tråd med behov og etter dialog med kommunen, skriver hun, og føyer til at lensmannskontoret vil flyttes fra Hemnesberget til Korgen i løpet av våren 2018.
Hun konkluderer avslutningsvis med at det ikke er antallet ansatte som avgjør men unngår å konkretisere hva som skiller et lensmannskontor fra en ordinær politikontakt:
– Jeg mener at det å binde et gitt antall stillinger opp til et bestemt lensmannskontor ikke gir fleksibilitet. Tilgjengelighet og tilstedeværelse må i fremtiden vurderes på en annen måte enn ved å telle antall ansatte ved et lensmannskontor. Jeg legger derfor til grunn at politimesteren i Nordland disponerer ressursene på en mest mulig effektiv og hensiktsmessig måte, slik at befolkningen i Hemnes kommune føler seg trygge og opplever at de har en god polititjeneste.
Skuffet Juvik
– Dette var skuffende, jeg hadde ventet noe annet da Hemnes kommune fikk medhold i klagen. Sier Kjell-Idar Juvik (AP), vararepresentant Stortinget for Nordland.
– Det poengteres på nytt at Hemnes skal være eget tjenestested. Dessverre forutsetter dette nedlegging av Lensmannskontoret på Hemnesberget. Det nye som skal ha tilholdssted i Korgen må sies å være en minimumsløsning slik det ser ut nå, med kun en politikontakt, sier Juvik.
Han ser allikevel lyspunkter i svaret.
– Det positive er at det enda ikke er endelig bestemt antall stillinger i Hemnes. Noe som bør bety flere enn en. Her må kommunens politiske og administrative ledelse trykke på, mener han.
Juvik mener det ikke holder å samarbeid med Rana er greit nok, men at å miste tjenestemenn med oppmøte i Hemnes svekker den lokale ressursen.
– Dette er ikke minst viktig sett i et forebyggende perspektiv. Resultatet av politireformen er en svekkelse for Hemnes kommunes innbyggere. Vi får vente i spenning for å se hvordan tjenestestedet i Hemnes blir bemannet.
Han trekker fram at Hemnes tross alt er Helgelands femte største kommune i antall innbyggere, og har et stort areal som betyr behov for innsats både til lands og til sjøs.
– Dette er noe som Hemnes Lensmannskontor tidligere har ivaretatt på en god måte. Politireformen skulle gi mere politi, men skal ikke dette også gjelde Hemnes sine innbyggere? avslutter Juvik spørrende.