Politikerne gjennomførte forrige uke sitt andre økonomiseminar. Målet er å spare inn så mye penger at Hemnes kan bestå som egen kommune.
Seminaret ble fredag avsluttet med et foredrag av Lars-Sivert Larssen med temaet å stå i stormen. Larssen er til daglig fagleder i rus- og psykiatritjenesten i Hemnes kommune, og i den grad politikerne hadde forhåpninger om å få noen geniale verktøy som gjør jobben enklere ble de nok skuffet.
Larssen forsøkte istedenfor å forklare hvorfor det er så vanskelig å ta beslutninger som rammer familie, venner og nabolag, og ikke minst hva det kan gjøre med deg selv som menneske. Han hadde gjort hjemmeleksen og gått gjennom partiprogrammene til deltakerne.
– Dere har alle vært svært taktiske, ingen av dere har sagt noe om at noen skal lide. Dere sier at dere skal jobbe for hele kommunen, men samtidig har dere i ryggmargen hvor dere er fra. Skal dere ta beslutninger som gjør at dere må lure dere hjem etter kommunestyremøtet? Det er selvsagt vondt å være fra Finni samtidig som man skal forklare hvorfor skolen må legges ned, sa Larssen som et eksempel til to deltakere fra Senterpartiet.
Han utfordret deltakerne med å vise fram et bilde og be dem fortelle hva de så. Han fikk fire ulike beskrivelser fra fire ulike politikere.
– Dere ser ulike ting og det spenner fra fleinsopp til idyll. Slik er det også i Hemnes, dere ser ulike ting i samme bilde, sa han, med en hentydning til at det finnes flere svar som kan være riktig, alt etter hvilke øyne som ser.
– Vi liker ikke å såre folk, vi liker tvert imot å gjøre folk tilfreds. Å oppleve at andre mennesker ser på deg som en trussel er ingen god følelse. Dere må innse at dere ikke kan gjøre alle til lags, dere forventes å være supermann og løse problemene ? dette kan dere rett og slett bli syk av! sa Larssen til en etter hvert mer og mer stille forsamling.
Etter hvert som Larssens foredrag fortsatte ble det en alvorstynget forsamling. Muligens var det tanken på å se naboen i øynene og fortelle at nå har jeg stemt for å legge ned skolen, arbeidsplassen, eller legekontoret «ditt», og ikke minst forsvare at det var en korrekt beslutning.
Ordfører Christine Trones oppsummerte det hele med å love en saklig debatt: – Vi skal oppføre oss og være skikkelig. Det er mulig å ha en debatt som er både saklig og snill selv om vi er uenige.
Tidligere i seminaret hadde politikerne blitt utfordret på nettopp de følelsene Larssen trakk fram, men med hans ord ble det enklere å forstå hvorfor ulike representanter reagerer så ulikt på oppgavene. Enhetslederne Sølve Tuven og Andrew Amundsen hadde fått oppgaven med å veilede gjennom seminaret.
Den mest spennende øvelsen skjedde under gruppearbeid der hvert «lag» fikk utdelt en tavle der de fem tettstedene var oppført. Deretter fikk de utdelt brikker som skulle plasseres på de ulike tettsteder, og de kunne fritt velge å slå sammen brikker.
Brikkene de fikk fra start var: 3 skoler, 6 barnehager, 2 bibliotek, 2 omsorgssentre, 2 helsestasjoner, 2 legekontor samt NAV og barnevern. Hvordan de ulike gruppene valgte å løse dette og mer fra seminaret kan du lese om i neste ukes avis.