Nylig inviterte Bleikvassli Bygdeutvalg ordfører, assisterende rådmann og bygdeutvikler til åpent møte for å høre hvilke planer som er for Bleikvasslia. Et viktig moment her er dugnad, og ordføreren startet med å utrope Bleikvasslia til Dugnadsbygda.
Møtet fikk heller dårlig oppslutning fra bygdefolket. Bare et titalls personer møtte fram. Det kan vel tenkes at 24 kuldegrader på kveldstid var en medvirkende årsak til at folk holdt seg heime.
Etter å ha åpnet møtet ga leder for Bygdeutvalget, Olav Mastervik, ordet til assisterende rådmann Rolf Fjellestad. Han orienterte om strategiplan for frivillighet, og mente at Bleikvasslia er spesiell på dugnad.
– Kommunen bevilger hvert år et beløp på kr. 32.000 til hvert av bygdeutvalgene i kommunen. Utvalgene disponerer selv midlene fritt, og det er årlig kontakt mellom utvalgene og kommunen. Ikke for kontroll, vi ønsker minst mulig byråkrati, opplyste assisterende rådmann.
KREATIV BARNEHAGE
Susanne Holmen og Marita Hansen var møtt fram og talte varmt for Bleikvassli Barnehage. De fortalte at barnehagen driver med geiter som en aktivitet for barna. De har drevet med ca. 20 geiter som de så langt har leid fjøs til. Nå ønsker de sitt eget fjøs, og har fått tegnet et bygg med grunnflate litt over 50 kvadratmeter. Her skal det bli dyrerom, forrom og oppholdsrom. Barnehagen har allerede fått tomt til fjøset, og flere har sponset bygget med materialer og utstyr.
– Vi ønsker å videreføre verdier som ligger i bygda, Ungene er med på både å hesje, melke geitene og å yste geitost, forteller de entusiastiske talspersonene for barnehagen.
Og her tilføyer utvalgslederen at det er positivt at geitene beiter ned arealer som er i ferd med å gro igjen.
– Kanskje dere kan leie ut geitene til grunneiere som ønsker nedbeiting av områder, og slik skaffe inntekter til barnehagen, sier en optimistisk leder med et lite smil.
Idrettslagets aktivitet ble trukket fram som et stort aktivum. Det gjaldt først og fremst skitrekket som er det eneste i sitt slag i kommunen. Tanken om å forlenge trekket har vært lansert tidligere, og fikk god oppslutning. Lysløypa, klubbhuset og tråkkemaskin med stor garasje fikk også rosende omtale.
VINTERFESTIVAL.
Bleikvassli Vinterfestival ble viet ganske stor plass på møtet. Aina Olsen fra Hemnes Motorsportklubb fortalte først om opplevelser med arrangementet i fjor.
– Det ble mye større enn vi hadde forestilt oss i forkant. Men vi har innledet samarbeid med andre lag og foreninger i Bleikvasslia, og prøver å fordele oppgavene med festivalen på flest mulige, fortalte Aina.
Fra programmet for årets festival kan nevnes samme type bakkeklatring med scooter som i fjor. Videre blir det løp i mer flatt terreng der vel detaljene ikke er helt klare, men som har skapt stor interesse.
Men mennesket lever som kjent ikke av brød alene. Søndag 15. april blir det friluftsgudstjeneste ved gapahuken i Førahatten.
Arrangøren har fått tilbakemelding om interesse fra de beste scooterkjørerne fra så vel Norge som Sverige og Finland. Det er registrert interesse også fra USA.
Med det innrykket som ventes på festivalen vil det kreves store områder til parkering utenom vegen. Dette vil arrangøren sørge for, og det vil bli ordnet med plass for oppsetting av lavoer for de som måtte ønske det.
I tillegg vil både Hallvarstua og Karihaugen bli brukt.
– Et vellykket arrangement er avhengig av godt vær, sier Aina med klar adresse til de makter som styrer den delen av naturen.
Det arbeides også med å få etablert en permanent scooterbane i Bleikvasslia. Som sommeraktivitet vil det gjort forsøk på å arrangere triatlon i Bleikvasslia. Det er en multisport som består av svømming, sykling og løping.
MANGE MULIGHETER
Utvalgslederen var også inne på Villmarksvegens betydning. Den bør profileres mer mot både turister og mot varetransport. Her bør det kanskje vurderes om det kan bygges stoppeplass med toalett for langveisfarende.
Bygdeutvikler Marit Valla påpekte betydningen av en slik tilrettelegging.
– Ønsket er kommet fra bygda selv. Man har sett behovet, og det er viktig å legge til rette slik at både fastboende og veifarende er fornøyde, fastslår bygdeutvikleren.
Av andre muligheter som ble nevnt var småproduksjon av smykker som øredobber og lignende med lokale motiv.
Etter møtet ga de kommunale representantene uttrykk for at de fikk et positivt inntrykk av det som foregår i Bleikvasslia.
– Hva tenker du på når du utroper Bleikvasslia til Dugnadsbygda? Spør vi ordfører Christine Trones.
– Da tenker jeg først og fremst på det som bygda allerede har fått til. Det gjelder skitrekket, den størst garasjen for tråkkemaskin som jeg har sett og et klubbhus på størrelse med et alminnelig samfunnshus. Videre er det naturlig å nevne det som man har fått til med gammelskola og området rundt. Tildelingen av Olavsrosen er også en stor sak for bygda, sier ordføreren.
Fjorårets suksess med vinterfestivalen trekker ordføreren også fram som meget positivt for bygda.
Hun sier også at nesten uansett hva man nevner så lykkes Bleikvasslia med det. Og det gjør man fordi at det arbeides og løftes i lag.
– Jeg er helt sikker på at i Bleikvasslia der får man til det man bestemmer seg for, fastslår ordføreren.
Hun er også imponert over at det jobbes med planer for å videreutvikle prosjekter som allerede er i gang. Det er også viktig at infrastrukturen utvikles slik at det kan gis et tilbud til besøkende.
På et tidspunkt ble Okstindan Natur- og Kulturpark lansert som en overbygning også for å jobbe med nærings- og samfunnsutvikling basert på lokale natur- og kulturverdier, til glede for lokalbefolkningen så vel som besøkende.
– Hva skjedd med prosjektet?
– Det er på ingen måte lagt på is, kan ordføreren fortelle. Prosjektet er satt litt på vent fordi vi fikk andre utfordringer. Spesielt av økonomisk art som måtte løses først. Men jeg håper fortsatt at vi skal klare å etablere en slik overbygning på linje med det bl.a. Vefsn, Grane og Hattfjelldal nå har gjort gjennom etableringen av Vefsna Regionalpark. Her brukes elva som en samlende merkevare for de tre kommunene. Vi har et sterkt merkevarenavn i Okstindane. Et navn alle bygdene og tettstedene i hele kommunen kan assosiere seg med. Parkarbeid handler nettopp om å få til et inkluderende samarbeid om stedsutvikling, næringsutvikling, kulturutvikling, omdømme- og merkevarebygging. Bleikvasslia er jo allerede godt i gang med dette.
Assisterende rådmann Rolf Fjellestad ga uttrykk for at atmosfæren på møtet var fin.
– Folkene rundt bordet representerte forskjellige lag og organisasjoner i Bleikvasslia, men var sikkert et tverrsnitt av befolkningen. Det fine var at de dyrket hverandres ideer, de drar i samme retning istedenfor å dra i hver sin retning.