For en stund siden ble ett nytt kontor åpnet i Sørlandsveien 13 på Hemnesberget.
På flyktningekontoret jobber Grete Bang som er faglig leder, Jasna M Karlsen som er produktansvarlig og Karen Gullesen som er praksisansvarlig.
I tillegg til de tre damene jobber det også en mann i fra Namibia på kontoret. Carlos jobber både inne på kontoret og ute blant flyktningene. Han drar også på hjemmebesøk ved behov. Karen Gullesen skal ha oppfølging med de som er ute i praksis. Informere om sikkerhet på arbeidsplasser. Forklare hvilke arbeidsantrekk som er vanlige osv.
– Trives flyktningene på Hemnesberget?
– Det varierer fra person til person. For noen er Hemnesberget for lite og for stille. Mange er for eksempel ikke vant til søppelsorteringa i hjemmene sine. Hvor skal de legge papir eller plast? Skal det legges i en grønn eller i en blå pose? For oss er dette en selvfølge men det er det ikke i mange andre land, forteller damene.
– Hva annet ønsker flyktningene hjelp til?
– De ønsker svar på praktiske spørsmål. Hvor er legekontoret? I fra hvor sender jeg brev? Hvor er tannlegen? Hvor kjøper jeg billig mat? Ellers bistår vi dem de skal skrive en CV, gir generelle råd og tips. Men det er mange ting som må gjentas ofte.
Damene forteller at det er flest enslige menn som kommer til Hemnesberget.
– Kan dere gi de flyktningene som ønsker det undervisning når lærerne har skoleferie?
– Ja, hvis vi har tid og hvis flyktningene ønsker det gir vi dem undervisning på skolen.
Kontoret som er åpent fra mandag til fredag som jobber mye med rådgivning.
– Det vi ellers gjør kan være rådgiving i forhold til isolering av bolig, hvordan man bruker forskjellige typer ovner og lignede. Ting som for oss er en selvfølge men som er nytt og uvant for våre nye landsmenn.
Trives på «berget»
Etter en lang og interessant samtale med damene på Flyktningekontoret bar turen videre
til skolen, for å finne ut hvordan flyktningene har det på skolen og hvordan de trives på «berget».
På skolen hadde det nettopp vært gym og de var selvfølgelig svært slitne, men sa likevel ja til et intervju. På skolen har de vanlige grunnskolefag i tillegg til gymnastikk, de har også musikkfag som er veldig populært. En av lærerne, Frank, kunne fortelle at de også drar på turer i nærmiljøet med elevene så ofte det lar seg gjøre. Dette er selvfølgelig avhengig av at været er sånn noenlunde bra.
Mohammed Nori er i fra Syria og kom til Hemnesberget for et år siden. Han kom alene til Norge
og har ingen familie her, men forteller at han trives godt på skolen.
– Jeg liker undervisningen og lærerne er veldig flinke.
Mohammed snakker godt norsk, men forteller at det er vanskelig å lære seg, da det er norsk er svært ulikt hans morsmål. En annen stor ulikhet mellom Norge og Syria er selvsagt klima.
– Det er ganske kaldt, men det går greit. Det er litt rart med mørketiden, den gjør meg litt trøtt, men nå ser det ut som det går mot lysere tider.
Mohammed har ikke blitt kjent med mange etter han kom hit.
– Jeg kjenner bare lærerne, men alle som bor her på Hemnesberget virker snille og vennlige.
De fleste som går på voksenopplæringen skal også ut i praksis.
– Jeg har fått plass på Prix, og der skal jeg jobbe to ganger i uka.
Spiller fotball
Saalah Mahmjud i fra Eritrea og er også elev på voksenopplæringen. Han forteller at han trives godt på Hemnesberget.
– På fritiden spiller jeg fotball. Da trener vi på fotballbanen bak skolen. Ellers så liker jeg å gå på cafe og treffe andre mennesker. Dessverre er det ikke så mange plasser å gå ut her om kring.
Saalah er kun i ført en tynn sommerjakke og en kortermet skjorte, og ute er det 10 minus.
– Fryser gjør jeg aldri, ler han.
– Jeg er av typen som ikke fryser. Jeg kan gå med t-skjorte og er like varm.
Saalah ønsker å søke på videregående etter at han er ferdig med skolegangen på Hemnesberget, han vil utdanne seg innen data.
– Kunne du tenkt deg å slå deg ned på Hemnesberget?
– Jeg flytter dit jeg får jobb. Hvor spiller ingen rolle.
Både Saalah og Mohammed synes at innbyggerne på Hemnesberget er snille og svært hjelpsomme.
Mohammed synes det er bra at han kan få undervisning når de faste lærerne har ferie. For han liker best å være i aktivitet. Feriene kan bli lange for han.
Saalah har vært på flyktningkontoret og fått god hjelp med ting han lurer på der. Så får tiden vise om de to guttene slår seg ned her for godt. Men alt avhenger da om det finnes arbeid for dem her i kommunen. Det kan være vanskelig å bli integrert når man ikke behersker språket fullt ut, men guttene er godt i gang.